Jump to content

Polska marinens nya minjaktfartyg i tjänst


Perman

Recommended Posts

Polish Navy Commissioned ORP Kormoran MCM Vessel on Navy Anniversary

 

ORP Kormoran är det första nybyggda örlogsfartyget för den polska marinen på 22 år (ORP Czernicki ej medräknad eftersom hon är en ombyggnad av ett ryskt avmagnetiseringsfartyg). Kormoran är det första av tre planerade fartyg i Kormoran II serien, men de återstående två är ännu ej beställda. Jag tror att problemen som den svenska marinen står inför ändå är förhållandevis små jämfört med den polska marinens problem. Polen verkar ha en enastående förmåga att inte kunna omvandla fartygsprojekt till serieproduktion. Den nyutvecklade 35 mm pjäs med projektnamnet Tryton som planerades för Kormoran II programmet kommer enligt navyrecognition.com troligen inte att installeras. Oklart om det är pga. tekniska eller ekonomiska orsaker. Dock så har två av de gamla 23 mm ZU-23-2M pjäserna akterut på korvetten ORP Kaszub (projekt 240) nyligen ersatts av denna pjäs: Polish Tryton 35 mm Gun Ready For Sea Trials

 

Huruvida 35 mm pjäsen blir kvar eller ej efter proven återstår väl att se.

 

/Per

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Det andra polska minjaktfartyget av den nya Kormoran II-klassen (projekt 258) har nu sjösatts och fått namnet ORP Albatros. Samtidigt så kölsträcktes det tredje fartyget i serien (kommande ORP Mewa):

 

Naval Analyses på twitter

 

Poland launches second Kormoran II-class minehunter

 

Det förra fartyget med namnet ORP Albatros var en kustminsvepare av Krogulec klass som togs ur tjänst 1994. Tyvärr flög tydligen flaskan ur handen på hustrun till viceamiralen när hon skulle döpa fartyget och träffade en flytbrygga, vilket inte är ett bra tecken för ett fartyg. :rodna:

 

Ytterligare info om Kormoran II:

 

“Albatros” Rising. Remontowa Holding’s Warships Programme Brought up to Speed

 

Project 258 ORP "Kormoran II

 

Att notera är att första fartyget (som kom i tjänst 28 Nov 2017) är att betrakta som ett prototypfartyg, men kommer troligtvis att uppgraderas till seriestandard. Angående bestyckning så återstår att se om dessa kommer att den nya 35 mm pjäsen eller inte. SAAB bidrar med sin Double Eagle ROV. Med tanke på att man har 3 minjaktfartyg och 16 minsvepare som behöver ersättas så lär inte 3 fartyg räcka långt, även om Kormoran II-klassen är betydligt större än de befintliga fartygen. Nuvarande 3 minjaktfartyg (projekt 206FM f. d. Krogulec klass) är mer än 50 år gamla och var ursprungligen planerade att tas ur tjänst 2010. De 16 små minsveparna är 35-45 år gamla. Polen hoppas kunna sälja fartygstypen till de baltiska staterna när dessa ska förnya sitt fartygsbestånd på 2030-talet.

 

/Per

Edited by Perman
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
Posted (edited)

Polen planerar att beställa ytterligare tre minjaktfartyg av Kormoran II-klassen. Leverans av dessa skulle i så fall ske 2029-2031. 

 

Poland announces plans to order more Kormoran II MCMVs this year

(janes.com)

 

Poles set sights on three new minehunters to boost naval fleet

(navaltoday.com)

 

Om denna plan blir verklighet så kommer den polska marinen inom nio år inte bara ha fler kvalificerade minjaktfartyg än den svenska marinen (jag räknar inte Spårö-kl som kvalificerad)  - de kommer även att vara 25 - 30 år yngre. Till detta kommer naturligtvis även de mindre minsvepare som ev. fortfarande är i tjänst 2031.

 

/Per

Edited by Perman
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Enligt Shephard News så ska kontraktet för de tre nya minjaktfartygen av Kormoran II-klass skrivas under redan i juni 2022, och fartygen kommer sedan att levereras 2025-27. Alltså inte 2029-31 som först rapporterades. Denna order kommer sig av att den polska försvarsbudgeten höjs till 3% av BNP redan nästa år.

 

Poland doubles Kormoran minehunter fleet

 

Om Polen menar allvar med sitt ubåtsvapen så borde nånting hända med det nu. Frågan är om man har övergett planerna på svenska ubåtar (begagnade såväl som nya) och att man kommer att beställa tyska ubåtar från HDW eller ev. överta två befintliga ubåtar av U31-klass i stället. Det skulle vara ett hårt slag mot Kockums.

 

/Per

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...