Jump to content

Recension av Okänd soldat 3:e versionen


Perman

Recommended Posts

  • 3 weeks later...

Såg filmen (finska orginalversionen) nylingen och gillade den, även om den var snäppet för lång för lång (detta för att få med i stort sett hela handlingen i romanen Okänd soldat/Sotaromaani). 

 

Skådespelarinsatserna var mycket bra, från stenhårde men respektlöse Rokka, till propagandaidealistiske stridspitten Kariluoto, översittaren Lammio, optimisten Hietanen, humoristen Vanhala och även hemmafronten visas fint i form av Rokkas familj som han besöker under några permissioner.

 

Utrustningsmässigt och unifromsmässigt kunde jag inte hitta några större oegentligheter, Pansarmuseets T-34'or får köra lite längs med vägarna som målgrupp och det sprängs lite här och där (men inte som i Rauno Mollbergs bensinbombsversion).

 

Cinematografiskt har den tagit klara intryck från Hollywooddramaturgi, med tillbakablickar, plötsliga stunder av tystnad mitt i villervallan och undervattensfoto, liknande Saving Private Ryan och The Thin Red Line, och i och med att filmen handlar om ett enda kompani och dess soldater har man heller inte behov av att visa upp massiva stridsscener med hundratals statister.

 

Resultatet är något av en blandning av Band of Brothers of Framom främsta linjen. En stark fyra av fem, men aningen för lång för att hålla koncentrationen på topp hela vägen ut.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...