Jump to content

Recension av Okänd soldat 3:e versionen


Perman

Recommended Posts

 • 3 weeks later...

Såg filmen (finska orginalversionen) nylingen och gillade den, även om den var snäppet för lång för lång (detta för att få med i stort sett hela handlingen i romanen Okänd soldat/Sotaromaani). 

 

Skådespelarinsatserna var mycket bra, från stenhårde men respektlöse Rokka, till propagandaidealistiske stridspitten Kariluoto, översittaren Lammio, optimisten Hietanen, humoristen Vanhala och även hemmafronten visas fint i form av Rokkas familj som han besöker under några permissioner.

 

Utrustningsmässigt och unifromsmässigt kunde jag inte hitta några större oegentligheter, Pansarmuseets T-34'or får köra lite längs med vägarna som målgrupp och det sprängs lite här och där (men inte som i Rauno Mollbergs bensinbombsversion).

 

Cinematografiskt har den tagit klara intryck från Hollywooddramaturgi, med tillbakablickar, plötsliga stunder av tystnad mitt i villervallan och undervattensfoto, liknande Saving Private Ryan och The Thin Red Line, och i och med att filmen handlar om ett enda kompani och dess soldater har man heller inte behov av att visa upp massiva stridsscener med hundratals statister.

 

Resultatet är något av en blandning av Band of Brothers of Framom främsta linjen. En stark fyra av fem, men aningen för lång för att hålla koncentrationen på topp hela vägen ut.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Similar Content

  • By Fö strv 122
   Är det någon som har koll på vilken beteckning mössan (menar mössa, inte keps alltså) som Lasse Åberg & co använder till den gamla grå ylleuniformen i filmen repmånad? Var kan man få tag på den ?
  • By Greenment
   De flög i gryningen
   (Command decision) Amerikansk krigsfilm från 1949. Andra världskriget sett ur bombflygarnas synvinkel. I rollerna: Clark Gable, Walter Pidgeon, Van Johnson. Regi: Sam Wood.
   http://www.imdb.com/title/tt0040242/
    
   lite sent ute men något är det i alla fall..
  • By Reservingenjör
   Snart, 20/6, är det premiär för filmen "Den blomstertid nu kommer".
   Jag kan verkligen rekommendera den! Iom att jag varit med som statist så har jag viss insyn i den och den kommer att bli riktigt bra!
   Trailer 1:
    
   Trailer 2:
    
   Det var denna film vi ombads kommentera manus till här
    
    
  • By Vildmannen
   Clintans nya rulle verkar lovande.
   Svenskt premiärdatum okänt.
    

    
   http://www.imdb.com/title/tt2179136/
  • By Mattsson
   Inspirerad av snigel tråden så tänker jag starta en likadan tråd fast på inriktningen TT.
    
   Och först ut är:
   7.62/.308 Singel Mag Pouch
    
   Första intrycket av fickan är att den är välsydd och jag har inte hittat några fabriksfel än, dock så har jag märkt en skillnad i storlek mellan dom olika fickorna, vissa är trånga och det är svårt att få ner magasinen medan vissa är större och därmed lättare att få ner magasinet.
   Måttet på fickan är enligt tillverkaren 10*10*2,54 cm, vilket stämmer sådär när man kontrollmäter dom.
    
   På framsidan så sitter det två horisontella band som man kan sätta andra mysiga fickor på, mer om det senare.

    
   På baksidan så sitter det fyra horisontella band på 2,4*4 cm (2,4*9 cm om man inte ränkar med mitten sömmen och kanterna).
   Banden gör så att man kan sätta Malice clipsen (följer med fickan) så att fickan kan sättas fast på flera bärsystem än bara molle/pals, banden har även ett sådant utrymme att man skjuta banden i sidleds för att få en bra fästsättning.

    
   Fickan är designad och testad i huvudsak för M14 magasin och inte för G3/AK4 magasin, det märks genom att klacken som sitter på ak4 magasinet fastnar i själva fickan (markerat på bilden). Det som gör att magasinen fastnar är att öppningen är lite för tight, men det kan lösas genom att man flyttar ner clipsen ett hack och flytta på knuten som bungeecorden är knuten med ifrån fabrik, tipset är även att om man ska köra två fickor på varandra så kan man skjuta dom lite i höjdled.

    
   Fickans färg (i det här fallet OD) är mycket ljusare än den färgen som Sv2K är i. Inget som direkt sticker ut jätte mycket, men tillräckligt mycket för att någon se en skillnad.
   Bilderna visar storleks och färg skillnaden mellan en vanlig magasinsficka och TT fickan    
   Fickan sitter väldigt bra på västen och den har inte tendensens att studsa och slänga när man framrycker i högfart. En annan fördel är att man kan fästa orginalfickorna direkt på TT fickan vilket gör att man kan få med sig fler magasin i västen (eller andra prylar om man vill).

    
    
   Frågor?
×
×
 • Create New...