Jump to content

Försvarsmakten:Informationssoldaten, en operativ resurs


Recommended Posts

En amerikansk Chinook-helikopter lyfter med öronbedövande dån från Uppsala garnison. Med ombord är en informationssoldat från 52:a infopluton tillsammans med en specialist från Combat Camera.

Den ena fotograferar medan den andra antecknar, intervjuar och stödjer med rörlig bild. Det de producerar ska publiceras för att visa på att Sverige tar emot hjälp inom ramen för värdlandsavtalet. Så kan en vanlig dag för en informationssoldat vara. Under försvarsmaktsövning Aurora 17 fick soldater ur plutonen, som tillhör 11:e ledningsplatsbataljonen på Ledningsregementet, för första gången öva i befattningen som  rörlig informationsgrupp och producerade bland annat ett informationsblad som gick ut till hela den övande brigaden. 

Varför ett nytt förband?

I fredstid lever vi i ett konstant informationsflöde där vi ständigt och omedelbart kan ta reda på vad som händer. Får vi inte det kan vi lätt bli oroliga och rykten börjar spridas. Tänk till exempel på när du står på perrongen och tåget är försenat, men ingen anledning eller tidsram ges. Det finns inget som tyder på att detta kommer att ändras i kris eller krigstider. Där kommer de rörliga informationsgrupperna in.

– Den rörliga informationsgruppen är en resurs under Insatschefen. Den kan lösa uppgifter kopplade till informationstjänsten på en taktisk nivå, säger Richard Kjaergaard, informationschef vid andra brigaden.

Gruppen ska kunna fungera på alla nivåer, från operativ nivå till att kunna följa med en skyttepluton längst fram vid linjen. I fredstid ska gruppen bland annat kunna stödja insatser i utlandet.

–  Tjänsten är otroligt omväxlande. Att komma in som deltidstjänstgörande soldat, få se hela brigadens verksamhet och komma med idéer för artiklar och uppslag är jättekul, säger Per Wallin som är inne och tjänstgör under övning Aurora 17.

För att kunna lösa uppgifter som informationssoldat får befattningshavaren både grundläggande soldatutbildning och medierelaterad utbildning. Kommunikationstjänsten i krigstid kräver mer än bara förmåga att skriva och fotografera.  

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...