Jump to content
Sign in to follow this  
FurirJönsson

Korvetter

Recommended Posts

Hej, jag läste nånstans att även korvetter av Göteborgs klass ska bli patrullfartyg stämmer det?

Edited by henke
korsetter-> korvettter

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, FurirJönsson said:

Hej, jag läste nånstans att även korvetter av Göteborgs klass ska bli patrullfartyg stämmer det?

 

Det fanns tidigare en plan att bygga om de två Göteborgskorvetterna HMS Göteborg och HMS Kalmar till patrullfartyg/vedettbåtar, men denna las ner pga. kostnadsskäl. Dels så har fartygen legat i malpåse i Karlskrona sedan 2005-06, och dels så är det inte omöjligt att man plockat reservdelar från dem för att hålla systerfartygen HMS Gävle och HMS Sundsvall i tjänst. Hur mycket det skulle kostat att rusta fartygen är svårt att uppskatta, men minst 400 miljoner i 2012 års priser. Att rusta dem som fullvärdiga korvetter skulle ha kostat 3,5 miljard enl. FMV som för några år sedan fick i uppdrag att undersöka detta.

 

I stället beslöt man att bygga om och livstidsförlänga de två Stockholmskorvetterna HMS Stockholm och HMS Malmö. Detta blev betydligt billigare (200 miljoner?) eftersom dels så har fartygen hela tiden varit i tjänst och dels så behålls huvuddelen av systemen ombord (sonarerna har dock tagits bort eller plomberats). Även sjörobotsystemet finns kvar ombord och har t o m kompletterats så att de nu har robottuber på bägge sidor (som korvetter har de haft halv robotbestyckning de senaste åren för att kunna ha en RHIB med kran på SB sida). Arbetet har gjorts med syfte att underlätta en snabb återställning till korvetter om så skulle behövas, och fartygen kan även utföra ubåtsjaktuppgifter som patrullfartyg om personal tillförs. De bemannas till ca 75% av korvettbemanningen och det är planerat att det så småningom ska finnas två besättningar till varje fartyg (finns ca 1,5 i dagsläget). De kommer att kunna tjänstgöra som patrullfartyg/vedettbåtar i ca 10 år, och de ersätter sex bevakningsbåtar samt vedettbåten HMS Jägaren i sjötrafikövervakningen. Alternativet för de två Stockholmskorvetterna hade varit utrangering 2015 och åtföljande försäljning/skrotning.

 

/Per

Edited by Perman

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9 maj 2017 at 0:46 PM, Perman said:

Att rusta dem som fullvärdiga korvetter skulle ha kostat 3,5 miljard enl. FMV som för några år sedan fick i uppdrag att undersöka detta.

 

Herregud i hela Hälsingland! 

Undrar om detta inte var ett beställningsjobb från regeringen för att slippa investeringen måntro?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoppas bara inte HMS Gävle visar sig bli lika dyr när hon tas in för livstidsförlängning och modernisering nästa år (troligen). Hon har ju legat i malpåse sedan December 2012 nu (först i Karlskrona men numera i Musköanläggningen tror jag). Nu är det ju inte en komplett modernisering av alla system som ska göras, utan endast en uppgradering av sensorer och ubåtsjaktsystem kombinerat med en livstidsförlängning vad jag har förstått (att kalla det för en halvtidsmodernisering som ofta görs känns nästan lite märkligt när man vet att fartygen redan är 26 resp. 24 år gamla). Rimligtvis borde hon få en ny aktra pjäs också, eftersom 40 mm Mk2 är på väg att utgå. Detta gäller för övrigt naturligtvis även pjäserna på systerfartyget HMS Sundsvall, minjakterna och HMS Carlskrona.

 

/Per

Edited by Perman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...