Jump to content
Perman

Ny sjömålsrobot beställd - Robot 15 Mk3/F-ER

Recommended Posts

Perman    4

Ny sjömålsrobot beställd

 

FMV beställer ny försvarsmaktsgemensam sjömålsrobot

 

Ny sjömålsrobot viktig för Gotlands försvar

 

Goda nyheter! Särskilt positivt att man avser vidmakthålla sjömålskapaciteten på Gripen. Enligt FMV är det fråga om Rb 15 Mk 3+ för Visbysystemet och Rb 15 F-ER (extended range) för Gripen E-systemet. Beställningen omfattar även livstidsgaranti för de befintliga systemen.

 

/Per

Edited by Perman

Share this post


Link to post
Share on other sites
JakobS    0

Mycket goda nyheter!

 

Misstänker att Finlands request for information för nya vapen till marinen som skickades ut i veckan kan ha något med detta beslut från försvarsdepartementet att göra. Så sent som för ett år sedan så sa ju Hultqvist att ny sjömålsrobot var något som fick skjutas upp till efter nästa försvarsbeslut och det är ju inte som att kassan har ökat sedan dess...

 

Visst har RBS-15 sålt ganska bra, men samtidigt så står ju heller inte köparna i kö (speciellt inte nu med Tysklands beslut om NSM), så att inte gå miste om Finland till NSM kan nog haft viss påverkan på beslutet i positiv riktning.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Similar Content

  • By Perman
   http://www.saabgroup...-for-RBS15-Mk3/
    
   Att Sverige också har beställt Mk3 stämmer nog inte riktigt. Däremot så uppdaterar vi våra Mk2 robotar med komponenter från Mk3, och detsamma tror jag även gäller för Finland.
    
   /Per
  • By Perman
   http://navalanalyses.blogspot.se/2014/07/kartal-class-fast-attack-crafts-of.html
    
   I den marina analysen av den turkiska Kartal-klassens (f.d. tyska Zobel-klassen) robotbåtar så tillskrivs Penguin Mk II ha bl a följande förmågor:
    
    
    
   Först tvivlade jag även på uppgiften om förmåga att göra undanmanövrer, men enligt eng wiki så ska den senaste versionen av Pingvin ha viss förmåga till undanmanövrer i slutskedet:
    
   https://en.wikipedia.org/wiki/Penguin_%28missile%29
    
    
   Detta kan jag köpa men Inte hade väl Pingvinroboten förmåga till "mid course sea skimming"? Pingvin var ju en värmesökande robot och krävde därför en viss höjd för att kunna låsa på målet. Ett plus var också att den kunde "hoppa" över mindre öar och skär i skärgården. Men att den kunde flyga extremt lågt över vattnet tror jag inte på. Dock är det ändå intressant att notera att det i sluttampen av robotens livslängd inte bara var fråga om ren livstidsförlängning av befintliga robotar (vilket jag trott), utan också om viss modernisering med vissa ökade förmågor. Dock så tror jag inte den svenska versionen av Pingvin dvs. Robot 12 fick dessa förmågor innan den togs ur tjänst i mitten av 00-talet.
    
   /Per
  • By Darkwand
   Vi verkar ju ha RBS 15 Mk2 på våra fartyg medan Tyskarna har Mk3 på sina, är det några större skillnader annat än att Mk3 ska gå att använda mot landmål?
×