Jump to content

Försvarsmakten:Luftvärnare trimmade brigadens förmåga


Recommended Posts

Samordning av brigadens luftrum var en av utmaningarna, under Arméns stabs- och sambandsövning, ASSÖ. Personal från Luftvärnsregementet hjälpte till att knäcka den nöten, i såväl övningsledning som brigadstab.

Hur kommer luftförsvaret in i Arméns stabs och sambandsövning, ASSÖ? Brigaden måste kunna skydda sig mot lufthot, man måste samordna luftrummet över sitt område och man ska kunna använda flygunderstöd samt helikoptertransporter. Därför finns, såväl på övad sida i brigadstaben som i övningsledningen, en ”luftcell” med representation från såväl luftvärnet som Flygvapnet.

Christopher Trotzig är under ASSÖ kompanichef i responscell luft men kvartermästare hemma på Lv 6. Han berättar att det hela tiden är samverkan med olika delar i spelledningen och att man fortlöpande anpassar spelet i syfte att uppnå olika övningsmål. Det kan vara så att den övade brigadstaben fattar ett oväntat beslut, eller inte fattar ett förväntat beslut, vilket gör att spelledningen får parera.

– Realismen är hög, sett till såväl arbetsmetoder som friktioner, konstaterar Christopher.     

En bortglömd funktion

Han menar att han och hans personal även gör nytta i övningen genom att uppmärksamma kolleger ur Arméns övriga delar på vad luftvärnet kan göra och hur de bör nyttja funktionen. Under många år, då man enbart talade om internationella operationer, var luftvärnet en närmast bortglömd funktion.

– Övningen är nyttig ur perspektivet att ge förståelse för samverkan och samordning. Det blir dessutom personligt givande att träffa människor från andra delar av Försvarsmakten, säger Christopher.

Responscell luft i övningsledningen spelar eget stridsflyg och helikopter, fientligt flyg och eget luftvärn.

”Joint-perspektiv”

– I och med att vi sitter tillsammans med Flygvapenofficerare i luftcellen så bidrar vi också med ett joint-perspektiv, förklarar chefen för responscell luft, Klas Lind, som till vardags arbetar vid regementsstaben på Luftvärnsregementet i Halmstad (red. anm: joint är ett engelskt begrepp som innebär att man arbetar gemensamt över försvarsgrenarna Armé, Marin, Flygvapen).

– Joint-perspektivet är viktigt när vi samordnar luftrummet över brigadens område. Här är det avgörande att vi har ständig kontakt med Flygvapnet, över tiden. Det är mycket stimulerande att arbeta på detta sätt!

– Övningen handlar i stort om att ge Armén ökad krigföringsförmåga, avslutar Klas Lind.

View the full article

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...