Jump to content

Recommended Posts

Aktuella militära händelser.

EDIT: Denna tråd är nu uppdelad per år för att göra tråden mer aktuell. /Henke - Blågul

Tipsa om aktuella nyheter kring militära händelser runt om i världen, gärna med länkar till artiklar och nyhetsreportage i tidningar, tv, radio och på internet.

 

Helst dagsfärska nyheter eller inom 48 timmar (händelse eller länkad artikel/reportage), max 7 dagar gammalt och de ska ha militär koppling.

-------------------------------

 

Hög NATO-general: "Sannolikt krig i sommar, har vi tur utan kärnvapen"

 

http://cornucopia.cornubot.se/2015/05/hog-nato-general-sannolikt-krig-i.html

Link to comment
Share on other sites

Flygövningen ACE 2015 har startat. Samtidigt inleder Ryssland en oanmäld beredskapskontroll enligt uppgift omfattande 12000 man och 250 flygplan och andra vapensystem.

 

http://gyllenhaals.blogspot.se/2015/05/varldens-storsta-militarovning-och.html

http://cornucopia.cornubot.se/2015/05/ny-rysk-beredskapskontroll.html

 

Inte helt oväntat kanske att Ryssland skulle svara på detta sätt.

Link to comment
Share on other sites

Dom känner sig ju hotade, så vad annars.

 

Det tror jag inte de gör, i alla fall inte i ordets traditionella innebörd. En övning med drygt 100 flygplan och knappt 4000 man borde knappast hota Ryssland, särskilt som det är en gemensam övning med nio deltagande nationer. Under det gamla insatsförsvarets tid kunde Sverige ensam hålla övningar som var betydligt större än så.

 

Att sedan ACE 2015 är "en av världens största militära flygövningar", som DN skriver, är ju i och för sig sant så länge man håller sig till ett väst-demokratiskt perspektiv. Ryssland håller ju ensamt regelmässigt övningar som är större än så.

 

Snarare tror jag att det ryska svaret är ett medvetet hot mot NATO och samarbetspartners. Ryssland vill att det ska vara väldigt uppenbart att på den här halvan av skolgården är det han som är busen som sätter reglerna och elever och lärare ska passa sig för att komma dit och kika på vad han har för sig för då blir det bara jobbigt.

 

NATO och EU är organisationer som består av flera nationer och har som sådan aldrig haft och kan inte ha territoriella ambitioner. Ryssland däremot, som nation, kan ha och har bevisligen ambitionen att utöka sitt territorium på sina grannländers bekostnad. Detta tror jag är helt uppenbart för den ryska ledningen. Däremot är det viktigt för Ryssland att upprätthålla retoriken om NATO som ett hot. Internt för att befolkningen ska acceptera att en ansträngd ekonomi belastas ytterligare av de hissnande kostnaderna för att bygga upp en offensiv krigsmakt, att deras medborgerliga fri- och rättigheter ytterligare begränsas och att deras söner/bröder/män kommer hem i zinklådor. Externt för att så splittring och tvivel hos väst-demokratiernas befolkningar och politiska ledningar.

 

Det eventuella hot som Ryssland skulle tänkas uppleva skulle närmast vara oron för att det i västvärlden kommer en punkt då vi så att säga byter våra Chamberlain mot Churchill vilket då skulle hota de ryska ambitionerna. Men det är inte det hotet som den här övningen är det direkta svaret på. Den är helt enkelt det förutsägbara draget i det strategiska spel Ryssland har valt att spela.

 

Sedan tycker jag att det är talande att inga svenska riksmedia så vitt jag kunnat se överhuvudtaget tar upp den ryska övningen ens med så mycket som en TT-notis.

Link to comment
Share on other sites

Mitt inlägg var med en dos ironi också, men.

Man kan ju inte neka att Nato är en expanderande makt med stort fokus på Ryssland, många länder ansluter sig för att få skydd av Nato mot Ryssland.
Nato i sin tur är en organisation som behöver en fiende annars är syftet med Nato bortblåst varför jag tror att organisationen som sådan skulle efter ett tag försvinna, både Ryssland och Nato behöver varandra för att överleva på lång sikt, det är min övertygelse.

Ryssland känner sig väl förstås inte hotade av den flygövning som pågår i norra sverige, men om man vänder på det hela så ser man två faktorer som är både politiska och militära "hot" mot Ryssland, nämligen USA och Nato.

 

Min övertygelse är att de båda parterna göder varandra.

Link to comment
Share on other sites

Ryssland ska kraftsamla styrkor nära Ukrainas gräns enligt Reuters. Det ska bland annat handla om stridsvagnar och raketartilleri. Enligt uppgift ska nationella igenkänningstecken avlägsnas från fordon och uniformer.

 

http://www.reuters.com/article/2015/05/27/us-ukraine-crisis-russia-military-idUSKBN0OC2K820150527

http://www.dn.se/nyheter/varlden/reuters-rysk-bas-byggs-upp-nara-gransen-till-ukraina/

http://www.di.se/artiklar/2015/5/28/ryssland-mobiliserar-nara-ukraina/

Link to comment
Share on other sites

Det kan vara ett exempel på den typ av ryskt beteende som innebär att genom stora övningar, beredskapshöjningar och flygningar med bomb-/stridsflyg normalisera något så att omvärlden till slut inte reagerar lika kraftigt på truppkoncentrationer och agressivt beteende när det verkligen gäller.

 

Eller så avser de helt enkelt att tillföra förstärkningar till de trupper de redan har inne i Ukraina.

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

- Koordinerade terrorattacker sker i Frankrike.

- Frankrike har utlyst undantagstillstånd och förklarat krig mot Daesh

- De flesta västländer kan tänkas bidra med militärt stöd, även Sverige!

- Militären patrullerar med full stridsutr på gatorna.

- Specialenheter genomför raids. Senast med dödlig utgång och flera tusen kulor avlossade plus granater, självmordsbälten mm.

- Sverige höjer sin nivå för terrorhot till 4 på en femgradig skala.

 

Ingen som vill diskutera om vad som händer i Frankrike eller är folk rädda att starta nya trådar? Massor av saker händer ute i världen och ändå känns det som att de flesta medlemmar bedriver skenförtjänst.

Link to comment
Share on other sites

Vad betyder de olika terror nivåerna i Sverige? Jag kommer ihåg i USA när de kom upp med olika färger för de olika nivåerna, men ingen (och det inkluderade militären) visste vad de olika nivåerna betydde i praktik. Vad ska vi göra när det är gult som vi inte skulle göra när det var rött?

Link to comment
Share on other sites

Man gör ingenting annorlunda normalt sett tills nivån går upp till nivå 5.
Vid nivå 5 så har man bekräftat/identifierat att ett terrorbrott kan komma att ske i närtid, och vet man då var det kommer ske så får man lyssna till polisens uppmaningar i det aktuella området.

Link to comment
Share on other sites

Vad betyder de olika terror nivåerna i Sverige? Jag kommer ihåg i USA när de kom upp med olika färger för de olika nivåerna, men ingen (och det inkluderade militären) visste vad de olika nivåerna betydde i praktik. Vad ska vi göra när det är gult som vi inte skulle göra när det var rött?

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Homeland_Security_Advisory_System

 

Inspired by the success of the forest fire color system, the scale consists of five color-coded threat levels, which were intended to reflect the probability of a terrorist attack and its potential gravity.
Severe (red): severe risk
High (orange): high risk
Elevated (yellow): significant risk
Guarded (blue): general risk
Low (green): low risk
The specific government actions triggered by different threat levels were not always been revealed to the public, although the government had provided general guidance for civilians and federal agencies. Actions previously included increasing police and other security presence at landmarks and other high-profile targets, a closer monitoring of international borders and other points of entry, ensuring that emergency response personnel were ready, and, in some cases, deployment of members of the National Guard and State Guard were sent to assist local law enforcement on security details.
383px-Hsas-chart_with_header.svg.png
Beslut om höjning av hotnivån
2015-11-18
Säkerhetspolischef Anders Thornberg har beslutat att höja hotnivån när det gäller terrorism riktad mot Sverige. Hotnivån har höjts ett steg från förhöjt (3) hot till högt (4) hot på en femgradig skala där nivå fem är högsta hotnivån.
Beslutet baserades på underlag från Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) som ansvarar för att ta fram hotbildsbedömningar för Sverige och svenska intressen utomlands.
Information om hotnivåskalan
1. Inget hot.
2. Lågt hot.
3. Förhöjt hot.
4. Högt hot.
5. Mycket högt.
Nationellt centrum för terrorhotbedömning
NCT:s hotnivåskala
NCT använder en hotnivåskala i presentationer och i rapporter för terrorhotbedömningar. Syftet är främst att rapportmottagaren på ett snabbt och enkelt sätt ska få en uppfattning om hur NCT bedömer terrorhotet mot Sverige och svenska intressen i utlandet och huruvida det skett en förändring sedan tidigare bedömning.
Edited by vikingman
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Frankrike vill ha hjälp av svenska JAS-plan mot IS "Frågan ligger på bordet"
Frankrike vill ha hjälp av svenska JAS-plan i kampen mot IS.Det framkom när regering och oppositionen i dag träffades för samtal.

– Det finns information om att Frankrike vill ha hjälp med spaningsflyg, säger Annika Söder, kabinettssekreterare på UD.

 

http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article21876654.ab

Link to comment
Share on other sites

Apropå hotnivåer kan jag bara rekommendera John Cleese's syn på europeiska sådana, för den med någon historiekunnande som vill ha sig ett gott skratt. Det verkar fullständigt omöjligt att få någon som helst av redigeringsfunktionerna att fungera i detta forum just nu, så jag ber den intresserade googla på "John Cleese threat levels".

 

Mycket nöje.

Link to comment
Share on other sites

Alliansen är för att sända Gripen plan för att strida mot IS.

 

http://www.di.se/artiklar/2015/12/15/nu-avgors-sveriges-hjalp-i-kampen-mot-is/

 

Två saker irriterar mig. Varför var ingen beredd sända en division Gripen till Ukrainas huvudstad för att avskräcka Ryssland att genomföra en invasion av hela Ukraina. Vi deklarerade trots allt tydligt att en invasion av hela Ukraina vore fullständigt oacceptabelt. Men vi ansåg att en division till Ukrainas huvdustads jaktskydd ändå vore att riskera att eskalera situationen. Finns bara en sak att säga, jävla fegt trams att inte sända en division för att ge Ukrainas huvudstad jaktskydd.

 

Två, som nu Fp gärna ser bomber också från svenska plan. Var skall pengar komma ifrån för dessa? Bomber är inte gratis och vi har väldigt få i lager eftersom vi skrotat och avvecklad alla vår bomber från Viggen. En insats med bomber utan att försvaret får med pengar skulle totalt utarma hela vårt försvar. Att vi är så pigga på att åka till IS men inte till Ukraiana beror på att kriget mot IS är att betrakta som ofarligt och mer har tonen av rekreations-krig jämfört med riskerna det faktiskt innabar att rita en linje i sanden mot Ryssarna. Fy fan tycker jag. Att bomba IS tycker jag är att slösa bort pengar i onödan. Om vi däremot skyddat Ukrainas huvudstad med jaktskydd så hade vi faktiskt gjort nåt som var värt pengarna.

Link to comment
Share on other sites

FLASH: Brittiskt stridsflygplan nedskjutet av Ryssland - rysk jagare saknas utanför Cypern

Baserat på Russia Today och Sputnik har ryska flottans luftvärn skjutit ner ett brittiskt Typhoon

-plan när det flög an mot ryska örlogsfartyg i havet mellan Cypern och Syrien. En rysk jagare ska också vara försvunnen och misstänks ha sänkts av brittiskt attackflyg. En räddningsinsats pågår just nu uppger det ryska försvarsministeriet.

Ni kan läsa mer hos den ryska nyhetsbyrån TASS. Ryssland hävdar att man skjutit ner det brittiska planet i självförsvar.
Typhoon_f2_zj910_arp.jpg Brittisk Eurofighter Typhoon.
.........................................................................................................................................................................................................
Denna artikel är förstås ren och skär lögn. Ingenting i detta blogginlägg är sant. Det är rent struntprat, helt ihopfantiserat av mig som bloggförfattare.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...