Jump to content

FM Afghanistanbloggen :TAAC N JOC


Recommended Posts

I den svenska kontingenten är vi två specialistofficerare som har befattningen watchkeeper, i Sverige kallas det för stridsledningsbefäl. Vår uppgifter är bland annat att överse skyddsåtgärderna runt campen och att rätt individer har rätt information vid rätt tidpunkt. Vår arbetsplats är JOC, JOINT OPERATIONS CENTER (stridsledningcentralen i norra Afghanistan).

Området vi har ansvar för består av nio provinser och den totala ytan är drygt 146000km2, med andra ord något mindre än Svealand och Götaland tillsammans.

I JOC:en tjänstgör personal från 14 olika nationer där ingen har engelska som modersmål detta till trots är arbetsspråket just engelska. Detta kan vara en utmaning då språket ibland blir gränssättande, vi brukar skämta och säga att huvudspråket är ”broken english”. Den multinationella miljön innebär samtidigt att man knyter kontakter och träffar människor från världens alla hörn vilket är utvecklande.

JOC:en är bemannad dygnet runt för att ha en så hög beredskap som möjligt och ha vad vi kallar ”situational awereness” dvs lägesuppfattning på dygnets alla timmar. Eftersom vi tjänstgör i skift så kan en arbetsdag såväl börja mitt i natten som på morgonen.

Watchkeeper arbetar närmast med en så kallad dutyofficer (Vakthavande befäl). Tillsammans tillser vi att lägesuppfattningen i JOC:en alltid är uppdaterad till nuvarande läge.

Alla i JOC:en har olika ansvarsområden där vår uppgift är att samla ihop all information och sammanställa för vidare rapportering och ge högre chef så bra beslutsunderlag som möjligt. Många av de som tjänstgör i JOC:en är förbindelseofficerare, deras uppgift är att förse oss med information från de enheter som inte talar engelska.

När vi inte är på skift spenderas största delen av tiden på gymmet eller i sällskap med kollegor, svenska såväl som övriga nationaliteter.

Watchkeeper
FS32

bild-1-4.jpg

Personal från bl.a. JOC:en

View the full article

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...