Jump to content

Försvarsmakten:Ingen vanlig soldat


Recommended Posts

Som mediarekryt är ingen dag den andra lik. Från att på förmiddagen ha föreläsningar och arbeta med olika projekt på mediadatorer, till att tillbringa eftermiddagen på skjutbanan eller ha ett orienteringspass i terrängen. Är du en kreativ och lösningsinriktad person är det precis så du vill ha det.

Just nu utbildar 10-Psyopsförbandet  två mediarekryter till att bli fullfjädrade mediasoldater. Ola Persson och Christoffer Harborg började befattningsutbildningen i höstas, och har nu gått mer än hälften av den åtta månader långa utbildningen.

- Att utbilda sig till mediasoldat skiljer sig mot en mer traditionell befattningsutbildning. Det är mer fokus på vår kreativa förmåga, säger Ola.

 Hösten inleddes med en grundkurs i Psyops för att rekryterna skulle förstå vad Psyops är. Ett modernt försvar måste kunna värja sig mot påverkan från andra makter och aktivt kunna påverka målgruppers känslor, attityder och beteenden i informationsmiljön.

- Vårt sätt att öva ”strid” kan vara att producera en trycksak för att påverka en målgrupp, för att kunna göra det måste vi förstå målgruppen, säger Ola.

 Därefter inleddes själva mediautbildningen med bland annat kamerateknik för både rörligt- och stillbildsmaterial. Skrivteknik för fiktion, Copywriting, journalistik och webben. Radioutbildning och de Adobeprogram som Mediaavdelningen använder – tillexempel Photoshop, Illustrator och InDesign. Dessutom har de fått ge sig ut bland folk i Västerås och Enköping för att träna på att intervjua.

- Det har varit ett riktigt smörgåsbord av teoretiska och praktiska kurser, säger Ola.’

- Extra intressant är det när vi jobbar i våra tryck- och radiocontainrar  som fungerar som vår arbetsplats vid övning eller i skarpt läge, fortsätter Christoffer.

 

Christoffer har tidigare jobbat som grafisk designer och manusförfattare, men han tycker inte att det är nödvändigt med någon tidigare vana av media. Ola har ingen tidigare erfarenhet av att jobba med media men har en beteendevetenskaplig bakgrund som han tycker är till hjälp.

- Det viktigaste är att kunna tänka utanför boxen, tänka kreativt och hitta lösningar, säger Christoffer Harborg.

 

Under befattningsutbildningen till mediasoldat tränas rekryterna även i andra uppgifter som hör till mediasoldatens vardag. Den närmaste tiden ska de ta lastbilskörkort eftersom de måste kunna flytta Psyops mediacontainrar.

- Jag kan rekommendera  befattningsutbildningen mot mediasoldat till alla som är intresserade av media eller av beteendevetenskap och samtidigt vill jobba inom Försvaret, säger Ola.

Lediga tjänster vid Psyopsförbandet
Sök grundutbildning till  mediasoldat  deltid

View the full article

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...