Jump to content

Försvarsmakten:Med en tydligare bild av framtiden


Recommended Posts

Närmare 130 rekryter och anställda gruppbefäl, soldater och sjömän har den senaste veckan fått en tydligare bild av hur framtiden kan se ut som yrkes- eller reservofficer i Försvarsmakten. Militärhögskolan Halmstad (MHS H) och Militärhögskolan Karlberg (MHS K) bjöd in till informationsdagar om utbildning och yrkesutveckling med möjlighet att träffa både lärare och kadetter på respektive skola.

– Det här var precis vad jag behövde, konstaterar Svante Pettersson, rekryt på den militära grundutbildningen sedan fem månader tillbaka på Göta ingenjörsregemente, Ing 2. Jag har sökt specialistofficersutbildning till hösten i Halmstad och det passade väldigt bra att få komma hit, se hur det är här, och få ställa alla frågor jag hade. Om jag blir antagen kommer det att bli jättebra!

Alla intresserade är välkomna

Militärhögskolan i Halmstad har uppdraget att samordna informationsdagar på fem skolor i Försvarsmakten under första kvartalet 2017. Alla intresserade rekryter och anställda gruppbefäl, soldater och sjömän är välkomna.
– Under cirka tolv timmars effektiv tid vill vi ta vara på deras vilja att vidareutvecklas, ge dem en tydligare bild av hur en framtid i Försvarsmakten kan se ut, förhoppningsvis ta bort en del farhågor och svara på frågor om allt från karriärutveckling och utbildning till resor och boende förklarar Wilas Wihlstrand, ansvarig för informationsdagarna på MHS H. Vi vill ju att alla som väljer en fortsatt framtid i Försvarsmakten har en så tydlig och rättvisande bild som möjligt av det de väljer så att förväntningarna stämmer överens med den verklighet som de sedan möter.

Struktur och stabilitet med ett högre syfte

Svante har trots sin relativt korta tid i Försvarsmakten funnit sig väl tillrätta. Han har tidigare erfarenhet av att jobba civilt inom entreprenadbranschen – en bransch som hela tiden går upp och ner.
– Jag gillar strukturen och stabiliteten som Försvarsmakten erbjuder, förklarar Svante.  Jag har ett brinnande intresse för stora maskiner och anläggningsarbete. Helst skulle jag vilja leda en grupp maskinförare, och gärna göra skillnad genom att återuppbygga infrastruktur i områden där den förstörts. Det kanske inte finns möjlighet till just det, men jag vet att ingenjörstrupperna är det bästa stället för mig!

Ett självklart val även för tjejer

Försvarsmakten har målet att öka andelen anställda kvinnor, inte minst inom yrkes- och reservofficerskategorin. Under informationsdagarna i Halmstad är cirka 20 procent av deltagarna kvinnor.
– Det glädjer mig särskilt att det är så pass många tjejer som har valt att komma hit, berättar Wilas Wihlstrand. Jag hoppas verkligen att alla kommer att välja ett fortsatt engagemang i Försvarsmakten!

En som har siktet inställt på att bli specialistofficer är soldaten och hundföraren sedan sex år tillbaka, Maria Hjalmarsson, från Blekinge flygflottilj F 17:
– Jag brinner för att få utveckla hundtjänsten i Försvarsmakten, men även soldater! Jag vill bara samla på mig lite mer erfarenhet som grund först, men också gå gruppbefälsutbildning under året. Sen är det ett naturligt steg för mig att söka specialistofficersutbildning till nästa höst.

Både Svante och Maria är överens om att Försvarsmakten är framtiden, trots att deras erfarenhet skiljer sig ganska mycket i tid. Stämningen på jobbet, ingen dag är den andra lik, ett fysiskt jobb, bra befäl och de bästa kollegor man kan tänka sig – Maria kan räkna upp många anledningar till att stanna kvar i Försvarsmakten trots att alla dagar självklart inte är lika fantastiska.
– Det här är världens bästa jobb, sammanfattar Maria.

View the full article

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...