Jump to content

FM Afghanistanbloggen : En dag på Camp Shaheen


Recommended Posts

Jag (Joakim) och Peter är rådgivare till 209. Kårens sektion för informations- och sambandssystem, det som i militära sammanhang benämns som avdelningen G6.
Klockan är en bit före 06 när klockan ringer och det är dags för frukost. Det är bäcksvart ute och just denna dagen hade vi en tidig transport, därför var vi tvugna att gå upp i ottan, eftersom frukosten är dagens bästa måltid.

Mörkt och tyst i boendet denna tidiga morgon

Mörkt och tyst i boendet denna tidiga morgon

Lite färsk honungsmelon i yoghurten är en bra start på dagen!

Lite färsk honungsmelon i yoghurten är en bra start på dagen!

Luftkvaliteten varierar beroende på smogg och vind. Ibland möts vi på morgonen av tjock, svårandad luft och desto tydligare blir då de dagar då luften är klar och skön. Dagens väder är halvklart och friskt, trots varningar om stark vind och låga moln. Vi fick till och med varningar om att vår helikopterfärd kanske skulle ställas in för dagen. Vädret är tämligen nyckfullt, ena dagen 15 grader med strålande sol och nästa dag snöstorm.

Till skillnad från den svenska januarimorgonen så kommer ljuset lite tidigare och möter oss redan när vi lite senare är på väg till terminalen, i väntan på helikoptern som ska ta oss till arbetsplatsen Camp Shaheen. Shaheen betyder falk på dari, som är ett av de två huvudsakliga språken i Afghanistan.

I väntan på helikoptern så går vi igenom dagen, vad är det viktigaste ämnena och vad vill vi disuktera med våra afghanska samarbetsparter. Att vara ute och jobba tillsammans med dem och erbjuda våra råd, vår assistans eller utbildning är det absolut viktigaste vi gör och kärnan i vårt jobb samt hela syftet med NATO:s fortsatta närvaro.

På väg i helikoptern

På väg i helikoptern

Utblick från helikoptern

Utblick från helikoptern

För att beskriva just vår arbetsdag så kan man säga att vi möts av både varmt te och varma hjärtan. Våra tolkar som är otroligt duktiga är vårt allra viktigaste verktyg och vår erfarenhet samt kunskap är vad vi ställer till afghanernas förfogande. Om man någon gång är trött på morgonen så finner man definitivt mer energi efter att ha mött våra afghanska vänner. Soldaten Ghafar ser till att vi aldrig är utan te och efter en eller två koppar, lite utsökta lokalt prododucerade nötter och socialt prat är det dags att glida in mot arbetsrelaterade uppgifter. Vad är läget avseende radiosystemen och informationssystemen inom kåren? Vilka utbildningar är pågående och planerade för att utveckla personalen och därmed hela ledningssystemområdet? Hur der det ut med prioriteringar i nät och kopplat till fokusområden i operationerna? Varje fråga är en ny sten att lyfta på som innebär en massa nya frågor och diskussioner.

Biltransport inne på Camp Shaheen

Biltransport inne på Camp Shaheen

Inte en dag på Sheheen utan te. Idag även med lite godis.

Inte en dag på Sheheen utan te. Idag även med lite godis.

Efter några timmars samtal är det dags att ta sig hemåt igen och skriva rapport om dagens händelser. Fem eller sex dagar i veckan är vi ute och rådger, men halva tiden handlar om stabsarbete. Det vill säga rapporter, förberedelser, samordning med andra rådgivare, etc, etc.

utanfor-g6.gif

Efter att ha diskuterat vad vi måste ta med imorgon för underlag eller vilka ämnen som är viktiga, så är det dags för träning. Klyschigt men vikigt att hålla kroppen i form för att hjärnan ska kunna arbeta. Inom den svenska kontingenten så är vi ett fast gäng som tränar tillsammans som umgänge, nästan som en Friskis&Svettis-filial här i Mazar-e-Sharif. Vilodagarna från träning har vi inte ens kunnat räkna upp på en halv hand, så till sommaren ska nog både styrke och konditionsrekord kunna slås!

traning.gif

Om kvällen tillåter så ser vi gärna en tv-serie eller film tillsammans innan det är dags för sängen och lite sömn. Dags att titta på flyglistan för att se morgondagens flygtider, eller om det kanske blir marktransport genom Mazar-e-Sharif...

Peters om det bästa med jobbet: nya intressanta möten och kamratskapen.

Joakims kommentar om det bästa med jobbet: Peter! Eller att få kliva över i en annan kulturell kontext.

Exakta tider, platser och personer har utelämnats med hänsyn till säkerheten för vårt uppdrag och våra samarbetsparter och familjer.

 


Läs hela inlägget...

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...