Jump to content
Sign in to follow this  
henke

Ny bok: Henrik Blanckert - KURIREN. Tävla om signerat ex.

Recommended Posts

Vi har blivit kontaktade av förlaget och kan därmed lotta ut ett signerat exemplar av boken Kuriren av Henrik Blackert.

henrik_blanckert-kuriren.jpg

UTLOTTNING AV SIGNERAD BOK

Detta kommer att ske via vår facebooksida

Avlsutad

Ingen ersättning har utgått till oss mer än att vi fått ett recensionsexemplar och möjlighet att lotta ut ett exemplar till en vinnare.

FÖRFATTAREN

henrikblanckert.jpg

Henrik Blanckert har tjugo års erfarenhet som djuphavsdykare på oljeplattformar och som säkerhetskonsult i oroshärdar/krigszoner världen över, och har bland annat jobbat med säkerhet och bevakning av företag och politiker i Somalia, Afghanistan och Irak. Har även tjänstgjort som FN-soldat.

 

Han har bott över hela världen, bland annat Filippinerna och Australien, men har nu slagit sig ner i Tyresö.

BOKENS HANDLING

Två självmordsbombare. Samma klockslag, olika huvudstäder. En ung svensk hittas mördad på ett hotellrum i Manila. Finns det ett samband?

Kuriren är en internationell thriller inspirerad av verkliga händelser och författaren Henrik Blanckerts egna upplevelser från den globala säkerhetsbranschen.

Med ett effektivt språk och en snabb berättarstil skildrar Henrik Blanckert en mörk historia som är lika trovärdig som spännande.

Blanckerts arbete har tagit honom världen över, med längre nedslag i Australien och på Filippinerna. Han har arbetat med personskydd och som säkerhetskonsult åt företag i bland annat Somalia, Afghanistan och Irak. Han har även en lång karriär som djuphavsdykare på oljeplattformar i bagaget.


Om Kuriren

Somalia, Afghanistan, Irak, Sydamerika. Den före detta legosoldaten Jakob Nilsson har levt sitt yrkesliv på några av jordens farligaste platser. Nu har han flyttat hem till Sverige och försöker finna sig till rätta på ett tryggt kontorsjobb som säkerhetskonsult. Jobbet får dagarna att gå, men Jakob kämpar mot både vardagens tristess och det självförakt hans livsval har orsakat. En gång i tiden levde han ett vanligt svenssonliv i Stockholm men de långa perioderna utomlands trasade sönder familjen. Hans vuxne son Pontus vill inte längre veta av honom.

Ett telefonsamtal förändrar plötsligt allt och snart sitter Jakob på ett flyg till Manila. Där möter han ett Filippinerna långt bortom kritvita stränder och femstjärniga hotell. En värld präglad av fattigdom, korruption och religiös extremism. Där ett människoliv inte är värt någonting. En värld som hans son tydligen blivit en del av. En värld som Jakob alltför väl känner igen

KÖP BOKEN
Genom att använda dessa länkar sponsar du driften av SoldF.com

Adlibris 189 kr Bokus 189 kr CDON 189 kr

SNABB INTERVJU MED FÖRFATTAREN

Jag fick möjlighet att ställa några frågor till Henrik som han svarade på mailledes./Henke

henrikblanckert2.jpg

Jag heter Henrik Blanckert och är 45 år gammal. Innan jag svarar på frågorna skall jag berätta kort om min bakgrund:

 

Först och främst: Att berätta om sig själv är en ny erfarenhet för mig. Med tanke på dom yrken jag har valt är det kanske inte svårt att förstå att jag hellre flyter omkring i bakgrunden utan någon uppmärksamhet. Men, men allting har sin tid och skriver man en bok så får man stå sitt kast.

 

Efter min tid i militären utbildade jag mig till djuphavsdykare, så kallad mättnadsdykare eller sat diver, som det kallas bland de få som håller på med detta. https://en.wikipedia.org/wiki/Saturation_diving

Jag höll på med detta i över tio år och hade förmånen att få arbeta på sådana skilda platser som Borneos djungler, Nordsjön, Persiska viken, Indien, Kina, Vietnam, Antarktis mm, mm.

Även om jag fortfarande dyker en del så har jag under de senaste fyra-fem åren främst jobbat som så kallad Private security contractor i framförallt Mellanöstern och Afrika. I början av min dykkarriär jobbade jag också med Antipirat-operationer i sydost Asien, men det är en annan historia.

 

Jag har haft förmånen att få bo många år i Australien men också ett år i Filippinerna, där vissa händelser inspirerade till boken som nu kommer ut.

Nu till mina svar på frågorna. Det är viktigt att komma ihåg att det är just mina svar. Frågar man tio personer inom detta yrke så får man tio olika svar.

 

ERFARENHET

 

Vart gjorde du GU och hur tycker du de kunskaperna stod sig sen när du kom ut på en internationell miljö/arbetsmarknad?

Jag gjorde min GU som jägare i Karlsborg i början av nittiotalet. De grundläggande soldategenskaperna står sig väl, även jämfört med många yrkessoldater från andra länder.

Det viktigaste för att kunna göra ett bra jobb inom den privata säkerhetsindustrin lär man sig dock inte inom försvaret. Det lär man sig över tid i form av livserfarenhet.

- Vilka missioner för Försvarsmakten/FN organisationer har du gjort och i vilken befattning? Erfarenheterna av dem.

Jag var med på den första svenska FN-bataljonen till Bosnien (BA01), och också den femte (BA05).

Under båda missionerna var jag Psk-soldat/sjvm. Man kan följa mig och min pluton under BA01 i Lars A. Karlsson alldeles utmärkta bok ”Alfa Sierra”. På den tiden var mitt efternamn ”Vestrin”.

Många pratar om PTSD, och jag känner flera stycken som drabbades av detta, i olika grad. På senare tid har jag hört vissa forskare som pratar om PTG eller Post Traumatic Growth, man kommer alltså starkare ur en eller flera traumatiska upplevelser. Utan att ha fått någon diagnos åt vare sig det ena eller andra hållet så tror jag att det senare tillståndet drabbade mig.

 

 

BOKEN

 

- Det finns massa spänningsromaner som ges ut i Sverige varje år. Varför ska man läsa din och till vilken målgrupp riktar den sig?

Då boken är väldigt personligt skriven vänder den sig till en bred målgrupp bland båda könen. Det är inte bara en massa skjutande, utan också hur familjer påverkas när en partner befinner sig utomlands under långa perioder. Brustna familjeband, skuldkänslor, egoism. Eller är det egoism? Kan man kalla det något annat? Boken är också intressant för att den innehåller nutidshistoria med verkliga terrororganisationer och personer som jag tyvärr har haft oturen att komma nära inpå.

 

- Även om författaren har gedigen egen erfarenhet av ett ämne som framhålls i marknadsföringen, så självcensurerar författaren redan i manuset. Sen filar förlaget bort alla detaljer för att tillfredsställa en bred oinsatt målgrupp. Är så fallet med denna bok? Finns det nåt att lära för den militärt intresserade även om det är fiktion?

Kom ihåg att boken innehåller både fiktion och självupplevda episoder. Vad som är vad får läsaren stå frågande inför, men mycket har hänt i verkliga livet. Förutom att namn och vissa platser har ändrats, så är ingenting censurerat. Men kom ihåg: allting är inte sant. Förlaget har inte lagt sig i med en röd penna.

 

Kan den militärt intresserade lära sig något?
Man kan alltid lära sig något. Många som är militärt intresserade är också intresserade av terrorism, hur dom jobbar osv. I min bok belyser jag erfarenheterna som jag har. En vacker dag kanske de erfarenheterna kommer till användning, även för den som aldrig har arbetat utomlands.

 

JOBBA SOM PMC
- Hur ska man göra om man som svensk vill ge sig in i PMC-branschen och är det något du rekommenderar?

Låt oss vara klara med en sak: Det är väldigt svårt att som svensk få jobb inom den privata säkerhetsvärlden idag. Det här är en väldigt anglosaxisk värld, där både stora och lite mindre engelskspråkiga länder dominerar. Man arbetar helst med kollegor som man kanske arbetade med när man bar uniform. Vem hade inte gjort det? Det finns några svenska företag som har krav på sig att bara anställa svenska medborgare. Där ligger nog den största chansen att få jobb för den som har rätt inställning och vill prova på.

Vill man jobba för ett utländskt företag, så som jag gör, är det kontakter och tur som gäller. I mitt fall var det kontakter.

För att överhuvudtaget bli påtänkt, behöver man, förutom militär erfarenhet, också en så kallad SIA frontline licens. Detta är som ett körkort, och ett krav från klienterna. Kan fås efter några veckors utbildning i England eller Sydafrika.

 

- Om du får välja tre saker som man bör lägga fokus på att bli bra på som PMC vad är det?

 • Ödmjukhet
 • Lyssna - lär
 • Förmåga att kunna ”switch on - switch off”

 

UTRUSTNING

Och det som alla MÖPar undrar mest över: Vilket kit väljer du?

Ingen märkvärdig utrustning alls. Neutrala kläder i färger som inte sticker ut. Ibland samma kläder som jag har på gatan i Sverige, oftast väl ingångna gummiskor. Miljön och uppgiften dikterar utrustningen. I bästa fall har jag ett multiverktyg i bältet, samt den utrustningen som tilldelas på plats för att lösa uppgiften. Flashiga vapen som ingen har hört talas om går bort. Enkelt ska det vara. Oftast det som är vanligast på plats för att ha tillgång till reservdelar, magasin och ammunition.

Den som går omkring i välputsade kängor, karbinhakar, dyra ficklampor och handskar, blir ganska snart uttittad, inte bara av the locals utan också av sina kollegor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this   • Similar Content

  • By Reservingenjör
   Kan någon vänlig själ berätta vilka som är de senaste utgåvorna (böckerna) av
   SoldF
   Sold R Mtrl P
   Sold R Mtrl G
    
   Tack!
  • By henke
   Exklusiv provläsning för SoldF av de första 45 sidorna.
   Ladda ner provläsningen (PDF)
    

    
   HANDLING
    
   Rickard Häll, operatör i Sveriges hemliga specialförband Särskilda Skyddsgruppen, har bestämt sig för att dö.
   Händelserna i Kongo under Operation Artemis skakade om honom på ett sätt han inte varit beredd på. Efter att ha drabbats av posttraumatiska ångestproblem och sagt upp sig från jobbet som varit hans liv finner han sig ensam och deprimerad i ett samhälle som inte har en tydlig plats för någon med hans färdigheter.
    
   Hans syster Sandra, nybliven journalist, fattar ett lika oväntat som ovälkommet beslut. I ett försök att göra sig ett namn har hon beslutat sig för att resa till Bagdad för att följa maktöverlämnandet sommaren 2004.
   Hon vet inte vad hon ger sig in på men Rickard vet av egen erfarenhet precis hur farligt där är. I en stad full av motsättningar, där konflikter löses med våld och där civila västerlänningar är lovligt byte kommer hans syster inte ha en chans. Inte på egen hand.
   Hans samvete tvingar honom att lägga sina planer åt sidan, ta anställning vid en privat säkerhetsfirma och ännu en gång möta kriget.
   Rickard kastas in i en värld utanför lagen. En våldsam värld där cash is king och där lojalitet hänger på vem som betalar bäst. Hans värsta farhågor besannas när Sandras nyfikenhet placerar henne i blickfånget för en internationell liga av krigsprofitörer.
    
   FÖRFATTAREN
   Författaren Chris Berg är en pseudonym. Författaren har valt att skriva under pseudonym av flera skäl, främst privata, men också för att hålla isär sin yrkesroll som läkare och sitt författarskap.
    
   Värnplikten genomfördes som robotspecialist och gruppsjukvårdare i Kungsängen runt millennieskiftet.
    
   Köp boken
   (Priserna är de som gällde 2014-08-30, reservation för eventuella förändringar)
    
   Pocket
   Direkt av författaren 85 kr +frakt
   Adlibris 128 kr (Fri fakt)
   Bokus 117 kr (Fri frakt)
    
   E-bok
   Direkt av författaren 30 kr
   Adlibris 47 kr
   Bokus 49 kr
    
    
   Inlägget är inte sponsrat utan vi gör detta då vi tror våra besökare finner det intressant och för att vi vill stödja författare som skriver om nutida militära konflikter där Försvarsmakten och/eller svenska soldater utgör en betydande del av handlingen.
  • By henke
   Kaj Karlssons bok OPERATION NORDVIND
    
    
   Tävlingen är avslutad.
   Tråden behandlar nu enbart boken Operation Nordvind samt frågor till författaren.
   /Henke

   Handling: Gustav Sterner är en f.d. officer vid Särskilda skyddsgruppen (SSG), Försvarsmaktens hemliga specialförband.
   Under en kajaktur utanför Nynäshamn bevittnar Gustav en kallblodig avrättning och är själv nära att bli mördarnas nästa offer.
   Han kontaktar sin f.d. SSG-kollega Katarina som är analytiker hos den militära underrättelsetjänsten. Hon har uppgifter från
   den franska säkerhetstjänsten DGSE som tyder på att en grupp terrorister befinner sig i Sverige. Med ont om tid och tusentals
   svenska liv som insats tar de upp jakten, men anar inte att spåret kommer att leda dem långt utanför Sveriges gränser.

   Provläs 130 sidor ur boken här [PDF]>>


   Författaren: Kaj Karlsson är kapten vid Kustjägarna och utbildad vid det svenska specialförbandet Särskilda skyddsgruppen (SSG).
   Kaj är medlem här på forumet och kommer att i svara på frågor kring boken i den här i tråden.
   Besök författarens hemsida >>

   JAG VILL KÖPA
   Köp boken direkt på följande ställen.
   adlibris.se 149 kr
   Bokus 140 kr
  • By Stefan Jonasson
   Hej.
   Jag har skrivit en roman. Jag har tidigare uppträtt här på forumet under namnet Taxägare, brukar använda det på forum men nu använder jag mitt eget namn. Jag har pratat med Henke och staben så jag får lov att berätta lite om min roman här.
    
   Min roman heter Hotel Lima. Tanken var att det skulle bli en thriller men det blev en kärleksroman... Eller en roman om förändring, om musik, om längtan efter att bli något och vad som händer en ung man som får ett förtroende han tidigare inte varit med om.
    
   När huvudpersonen, Martin Hall, mönstrar 1983 får han en förfrågan att ingå i ett forskningsprojekt och ett försöksprojekt. Försöket innebär att testa om ett jägarförband skulle vara användbart inom pansarbrigaderna, så kallade pansarjägare och forskningsprojektet handlar om man kan motivera soldater som inte sökt ett jägarförband att klara de krav som ställs utan att få en grön basker, röd basker, treudd eller jägarbåge. Bara vetskapen om att man genomfört utbildningen.
    
   Martin Hall har inga förväntningar på sin värnplikt, han har förstått att värnplikten räknas som arbetslivserfarenhet och kan ge honom högre poäng i betyget. Han vill gärna komma in på GIH i Örebro och bli idrottslärare. (Detta var väldigt svårt på åttiotalet, höga betyg krävdes.)
   Martin accepterar att delta i projektet, han får placering som pansarjägare, 15 månader, på P2 i Hässleholm.Detta beslut leder till en förändring inom honom. Förtroendet skapar en spiral av självförtroende.
    
   I juni 1984 rycker Martin Hall in på P2, i samband med studenten gör hans nyvunna självförtroende att han vågar närma sig en tjej, Erika, han tidigare mest beundrat på avstånd och detta leder till en romans som blir en olycklig förälskelse. Erika har en pojkvän, Martin Hall har sin utbildning till pansarjägare.
    
   Detta är en helt påhittad historia. Huvuddelen av romanen handlar om Martins tid på P2, om de nya vänner han lär känna, prövningarna de utsätts för och hur det förändrar honom. Det handlar om hans längtan att komma vidare i livet, om Linköping där han växt upp, om musik, om gamla vänner och förälskelsen till Erika.
    
   Jag har ingen bakgrund som jägare. Det är en av anledningarna till att jag valt en fingerad pluton. Jag har inte hittat någon pansarjägarutbildning under min research, men det kanske funnits någonstans? Vore kul att höra om det i så fall. Jag gjorde lumpen på P2, beredskapspluton 1 1985 och det är därför jag valde det regementet. Jag vet hur det ser ut, hur det luktar, känns, hörs och nästan smakar på Kungliga Skånska Dragonregementet. Jag skulle inte kunna skriva samma historia om den utspelat sig på Ka1 eller K3. Jag har inte varit där.
    
   Den här romanen ger jag ut själv, enbart som e-bok, via Framsteget förlag. Den finns i Internetbokhandel men tyvärr inte iTunes. Bokus och AdLibris har den. Man kan läsa lite mer om den på min blogg, stefanjonasson.blogg.se
    
   Jag vill tacka flera av er, forumet har varit en bra källa när jag gjort research. Ett par gånger har jag ställt direkta frågor och fått svar. Tack för det.
   En gammal jaktkamrat och kamrat på annat sätt också, före detta Kapten Pettersson på P2, har läst och varit faktagranskare till viss del. han säger så här om Hotel Lima: En klockren bok som alla Skånska dragoner och nostalgiker skall läsa.
    
   Jag vet inte om det finns dragoner här på forumet men jag hoppas att det finns folk som är intresserade.Kanske nostalgiker? Om man bor i Östergötland eller Tranås kommun så finns den även att låna som e-bok på Gotabiblioteken. Huruvida det är möjligt i andra län vet jag inte i dagsläget.
    
   Hälsningar
   Stefan Jonasson
    
    
    
    
×
×
 • Create New...