Jump to content

Norsk CF-104D flyger igen efter 33 år


Recommended Posts

 • Super Administrators

Detta har varken något med F-35 eller JAS 39 Gripen att göra utan är ett sällskap med entusiaster i Foreningen Starfighterens Venner.

 

De har under 13 år arbetat med att restaurera en norskt Starfighter.

Precis som Swedish Air Force Historic Flight gjort med de svenska planen.

 

https://theaviationist.com/2016/09/30/check-out-these-stunning-videos-of-the-iconic-f-104-starfighter-flying-for-the-first-time-in-33-years-in-norway/

Link to post
Share on other sites

Tror att enigmatiks kommentar var ämnat som ett skämt ;-)

 

Beteckningen CF-104 D tyder väl på att planet är en f.d. kanadensisk Starfighter?

 

P. g. a. att den höga stabilisatorn ställde till problem om piloten ville lämna planet så sköt piloten ut sig genom golvet i förarkabinen i första versionen av Starfightern, något som senare ändrades till konventionell utskjutning efter att minst en pilot dödats som skjutit ut sig på låg höjd.

 

/Per

 

 

Link to post
Share on other sites

Tror att enigmatiks kommentar var ämnat som ett skämt ;-)

 

Beteckningen CF-104 D tyder väl på att planet är en f.d. kanadensisk Starfighter?

 

P. g. a. att den höga stabilisatorn ställde till problem om piloten ville lämna planet så sköt piloten ut sig genom golvet i förarkabinen i första versionen av Starfightern, något som senare ändrades till konventionell utskjutning efter att minst en pilot dödats som skjutit ut sig på låg höjd.

 

/Per

 

 

Ja, de var stasjonert på Baden-Sollingen og Lahr i det sydlige Tyskland før Norge kjøpte de i 1972. Hovedoppgaven var "nuclear strike", men da Canada fraså seg denne oppgaven ble de ledige på markedet. CF-104 har et annen instrumentering og mangler Gatling kanon, noe som ble gjeninstallert da Norge kjøpte de. Her til lands var oppgaven "antinvasjon" med CRV- 7 og CBU-20 som hovedvåpen, derav den olivengrønne fargen. (Som ikke må forveksles med den danske!.)

 

I 1976 ble en CF-104 med CBU-20 prøvd ut på Vidsel for å beregne baner via teodolit, og var slik sett ett av de første NATO fly som opererte fra Sverige. Det hele var hjemlet i en norsk - svensk materiell avtale, som også inkluderte kjøp av RBS - 70 og BV-202, senere 206.

Resten av de 45 maskiner Norge opererte var amerikanske bygde F-104G og ankom i begynnelsen av 60 tallet. Disse hadde avskjæring som hovdoppgave.

 

"637" er forøvrig det eneste 104 som er i flybar stand i Europa idag.

Edited by enigmatik
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Similar Content

  • By Perman
   Norway’s new support ship HNoMS Maud starts journey home
    
   ShipSpotting.com

   © lappino
    
    
   26.000 tonnaren HNoMS Maud blir norska marinens största fartyg någonsin och kommer att kunna förse flottan med bränsle och färskvatten. Hon har även en helikopterhangar med flygdäck och 48 bäddars sjukrum.
    
   /Per
  • By vikingman
   https://coldwarconversations.com/episode63/
    
   Laurie Hawn is a retired Canadian Member of Parliament and former career fighter pilot in the Royal Canadian Air Force.   
   Laurie tells the story of low level delivery of nuclear weapons via the Starfighter as well as conventional missions. Also we get insight into the escape, evasion and interrogation training given to NATO pilots. 
    
   Det var den kanadensiska varianten av F-104 Starfighter han flög. Som i början inte hade M61A1 automatkanonen när den var utrustad för att bära kärnvapen. Senare när den slutade bära kärnvapen sattes M61A1 automatkanonen tillbaka.
    
   Gå till länken ovan för att höra podcasten!
  • By enigmatik
   Norge skal kjøpe opptil 22 AW 101 som nytt SAR helikopter.
    
   http://www.stavangeravisen.com/art.asp?id=75157
  • By Zimme
   Enligt NSD så har flygledningen tappat kontakten med en norsk C-130 Herkules som skulle ha landat i Kiruna.
   http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=6787586
  • By Perman
   Tankbåt og fregatt kolliderte ved Stureterminalen
    
   Videoklipp från evakueringen på twitter
    
   Fartyget har fått mycket svåra skador med en lång reva på styrbordssidan, och trots att man initialt meddelade att det inte fanns någon risk att hon sjönk så säger man nu att risken är uppenbar att fartyget sjunker.
    
   EDIT: Nu säger nrk.no att även bogserbåten Tenax har varit inblandad i kollisionen och att norska haverikommissionen är inkopplad. Fregatten tappade manöverförmågan och drev upp på land. Enligt brandkåren så ökar slagsidan hela tiden. Helikopterdäcket är nu delvis under vatten. En tank med helikopterbränsle s. k. marin diesel har sprungit läck och detta har spridit sig norrut utmed kusten. NRK sänder live: Tankskip og fregatt kolliderte
    
   Fartyget krängde kraftigt över mot styrbord nyss. Kan ha glidit av grundet eller också var det ett bogseringsförsök. Slagsidan nu minst 45 grader. Tydligen försöker man dra henne upp på land. Minst två oljefält nedstängda pga. av oljeutsläppet. 8 man uppges vara skadade.
    
   Tankskip og fregatt kolliderte ved Øygarden – krigsskipet mistet styringen (aftenposten.no med videoklipp när hon kränger över)
    
   Det senaste nu är att man inspekterat skrovet under vattnet och hon ligger fast på 3 punkter (dock inte stabilt). Bärgningsmateriel är på väg till haveristen (inkl. pontonkran kanske?). Just nu försöker man säkra fartyget med vajrar från land till överbyggnaden och skrovet. Oljetankfartyget Sola TS körde i knappt 8 knop, uppger Bergens Tidende. Det är oklart vilken hastighet den robotbestyckade fregatten hade.
   /Per
    
   AKTUELL STATUS OCH SAMMANSTÄLLNING FRÅN NRK
   Alla artiklar rörande KNM Helge Ingstad
   https://www.nrk.no/nyheter/fregatten-knm-_helge-ingstad_-1.14284192
    
×
×
 • Create New...