Jump to content

Renovering och återanvändning av äldre materiel


Perman

Recommended Posts

Jag tycker det är intressant när man sparar, renoverar och återanvänder äldre materiel på andra fartyg i marinen. Att återanvända delar av äldre vapensystem är i linje med gammal svensk tradition.Tyvärr har vi inte sett särskilt många exempel på detta inom marinen i modern tid, men här är i alla fall några exempel som jag hittat (utan tidsordning):

 

15 st äldre 40 mm automatpjäser m/48 renoveras och modifieras till 40 mm automatpjäs m/48 Mk2 på 90-talet för att öka livslängd och tillgänglighet. Dessa omfattar 2 st pjäser för korvett typ Gävle, 5 st för minjaktfartyg typ Koster, 2 st för HMS Carlskrona, 1 st för HMS Jägaren, 1 st utbildningspjäs och 4 st utbytespjäser. (Även de nya finska minjaktfartygen av Katanpää-klass verkar använda denna pjäs men okänt om dessa kommer från det svenska renoveringsprogrammet eller om det är fråga om ett ytterligare renoveringsprogram.) Pjäserna har samma eldhastighet 240 sk/min som ursprungsversionen 40/48, och kan bara använda Bofors 3P ammunition i "air burst mode".

 

5 st artillerieldledningar typ Saab Philips 9LV 200 Mk 2 från patrullbåtarna renoveras och återanvänds i samband med halvtidsmoderniseringen av minjaktfartygen av Koster-klass.

 

2 st artillerieldningar typ Saab Philips 9LV 200 Mk 2 anskaffas för de två jagarna av Hallands-klass, men endast HMS Halland erhåller anläggningen (kopplat till den aktra centralen). När jagarna sedan utgår på 80-talet så överförs dessa anläggningar till de två minfartygen av Älvsborg-klass.

 

1 st artillerisystem av typ Arte m/54 för användning som allmålseldledning för 57 och 40 mm akan på kryssare överförs till minfartyget HMS Älvsnabben (oklart om det är fråga om artillerisystemet på HMS Göta Lejon eller ett aldrig monterat system för HMS Tre Kronor).

 

 

Enligt senaste försvarsbeslutet ska de moderniserade och renoverade BevB 80 återigen få augranatkastare. Om man får gissa så blir det förmodligen frågan om renoverade kastare av typ ELMA 600 ASW m/90 med 100 mm kaliber (i tjänst 1992), men med nyutvecklad ammunition. Förhoppningsvis så uppgraderar man även kastarna till ASW 601 standard med vridbara kastare och 127 mm kaliber (detta system testades på patrullbåten Styrbjörn men kom aldrig i produktion). Det vore en blunder av astronomiska mått att inte utrusta även korvetterna och minjakterna med sådana renoverade kastare.

 

Nån som kanske kan komma på fler exempel från modern tid?

 

/Per

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • 2 weeks later...

Full salva mot ubåt

 

Vet inte om granat modell 90E är modifierad men granaterna verkar vara något längre än tidigare versioner när de sitter i kastarna. Synd att man inte anammade den uppgraderade versionen ASW 601 med vridbara kastare och något längre räckvidd, men det kanske hade blivit för dyrt vad vet jag. Man får hoppas att GLE korvetterna, bevakningsbåtarna och spaningsbåtarna så småningom också får kastare.

 

/Per

Edited by Perman
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...