Jump to content

Livstidsförlängning och modifiering av minröjningsfartyg typ Koster


Recommended Posts

FMV tecknar avtal om modifiering av två minröjningsfartyg

FMV har tecknat ett avtal med Saab Kockums AB om modifiering av två minröjningsfartyg av Kosterklass. Leverans av fartygen kommer att ske 2017 och 2018. Ordervärdet beräknas till 147 MSEK och beställningen omfattar optioner på ytterligare två st fartyg. Sedan tidigare är modifiering av ett fartyg beställt och det är nu under slutförande och kommer inom kort att levereras till Försvarsmakten.

 

https://web.archive.org/web/20170614040424/https://www.fmv.se/sv/Nyheter-och-press/Nyheter-fran-FMV/FMV-tecknar-avtal-om-modifiering-av-tva-minrojsningsfartyg/

 

Det borde vara dags att byta ut även den nästan 70 år gamla 40 mm pjäsen mot något modernare som t ex 40 mm Mk4.

 

Beställningen betecknas som en "stororder" av blt.se:

 

https://www.blt.se/karlskrona/ny-stororder-for-saab/

 

/Per

Edited by henke
Fixat döda länkar
Link to post
Share on other sites
 • 10 months later...

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist som fått en fråga om "på vilket sätt det svenska försvarets förmåga att bedriva ubåtsjakt har förstärkts sedan hösten 2014" så blev svaret att "minröjningsfartygen av Kosterklass får antiubåtsgranatkastarsystem monterat på fartygen".

Den svenska ubåtsjaktförmågan

 

I juli 2016 rapporterade som sagt FMV att man "tecknat ett avtal med Saab Kockums AB om modifiering av två minröjningsfartyg av Kosterklass. Leverans av fartygen kommer att ske 2017 och 2018." 

FMV tecknar avtal om modifiering av två minröjningsfartyg

 

"Sedan tidigare är modifiering av ett fartyg beställt och det är nu under slutförande och kommer inom kort att levereras till Försvarsmakten." Detta var alltså i början av juli 2016 så man undrar ju om inget hänt sedan dess. Det ska spännande att se om fartygen får antiubåtskastare och ny huvudpjäs. Hur länge kommer man att kunna hålla liv i Kosterfartygen?

 

/Per

 

 

Edited by Perman
Link to post
Share on other sites
 • 3 months later...

FMV LEVERERAR HMS Koster till Försvarsmakten

https://web.archive.org/web/20181027230534/https://www.fmv.se/sv/Nyheter-och-press/Nyheter-fran-FMV/FMV-levererar-HMS-Koster-till-Forsvarsmakten/

 

Något överraskande att de får nya starkare huvudmotorer och modifierade propelleraggregat. Möjligen så har pjäsfundamentet modifierats nu för att kunna ta emot en 40 mm Mk4 pjäs om några år? Detta ska i alla händelser inte vara den sista större modifieringen. För övrigt är det inte helt ovanligt att fartyg har en äldre typ av pjäs i fredstid. Finska Hämeenmaa- klassens minfartyg t ex fick en Bofors 57/70 Mk1 i en "bow chaser" position i halvtidsmoderniseringen 2006-08, men samtidigt så ska man också ha dragit kablar och ledningar för att kunna installera en 57 mm Mk3 om så skulle behövas.

 

/Per

Link to post
Share on other sites
 • 4 months later...

Anti-ubåtsvapen återinförs

 

Positivt naturligtvis även om jag hade hoppats att man uppdaterat systemet till ASW 601 med vridbara kastare och längre räckvidd. ASW 601 testades på en av patrullbåtarna: Anti-submarine grenade launcher demo onboard Swedish Strike craft HMS Styrbjörn

 

Frågan är bara vad som ska hända med bevakningsbåtarna och spaningsbåtarna som försvarsministern stod och lovade skulle få antiubåtsgranatkastare i och med försvarsbeslutet 2015? Det är ju bara fem kastarsystem till minröjningsgfartygen som ska uppgraderas. Får dom andra fartygen (dvs. korvetterna och bevakningsbåtarna) vänta ytterligare på sina kastare?

 

/Per

Link to post
Share on other sites
 • 8 months later...

Euronaval 2018: Which Naval Guns and Missiles for FLOTLOG ?

 

Quote

"The 40 Mk4 Gun System has been selected by Brazilian Navy, Finnish Navy and an East Asian country which we cannot disclose, and the production is ongoing for all of them. The Swedish Navy is expected to order their first guns late this year."

 

Troligen så rör det sig om att man nu vill byta ut de gamla 40 mm Mk2 pjäserna på Koster-klassens minjaktfartyg. Det är ju fråga om gamla renoverade pjäser som härstammar från 1948 i designen. Börjar bli hög tid att byta ut dessa på Koster nu om man har tänkt sig att använda fartygen in på 2030-talet. Det kan också handla om att man vill samordna inköpet och installationen av de nya pjäserna med installationen av renoverade antiubåtsgranatkastare som nu ska ske på Koster-klassen fram till 2020.

 

Gävle-klassens båda korvetter verkar dock inte få sina gamla 40 mm pjäser utbytta som det ser ut nu, trots att de genomgår en uppgradering och modernisering (GLE ligger på Kockums nu och SVL tas väl in nästa år). Hur det blir med 40 mm pjäserna på CKR återstår att se. I sämsta fall blir de väl plomberade eller förbjudna när de blir för farliga att använda (som faktiskt hände med 40 mm pjäserna på HMS Visborg 2010).

 

/Per

Edited by Perman
 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • 1 year later...

Ser ut som om HMS Ulvön nu fått sina 2x2 antiubåtsgranatpjäser monterade.  Förmodar att detta är en aktuell bild från den nyligen avslutade ubåtsjaktövningen på västkusten. Bilden kommer från FM:s artikel Marinen bidrar till trygghet och stabilitet

 

/Per

 

spacer.png

Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Edited by Perman
 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • 6 months later...

spacer.png

(Foto. Försvarsmakten)

 

Skarp mina röjdes under övning i Finland

 

Fotot ovan ska vara taget under den gemensamma sv-fi minröjningsövning som just har avslutats. Undrar om det är en tillfällighet att fartygspjäsen har monterats av, eller om det är en indikation på att nånting är på väg att hända med densamma?

 

/Per

Edited by Perman
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
21 hours ago, Perman said:

Fotot ovan ska vara taget under den gemensamma sv-fi minröjningsövning som just har avslutats. Undrar om det är en tillfällighet att fartygspjäsen har monterats av, eller om det är en indikation på att nånting är på väg att hända med densamma?

 

Ledsen att behöva göra dig besviken, men det är inte mer spännande än att pjäsen är på verkstad för översyn. Den är snart tillbaka ombord igen...

 

 • Like 1
 • Thanks 3
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Similar Content

  • By Tengis
   Verkar ju, glädjande nog, som att Marinen ska få beställa nya korvetter redan innan 2025. Finns det möjlighet att köpa fler Visby-korvetter eller kommer man titta på en mindre avancerad/billigare lösning? Finns det något land som är intresserade att sälja ett fartyg med vettig gångtid kvar som skulle passa våra farvatten? 
  • By Perman
   Styrsöklassen är ju den modernaste typen av minröjningsfartyg som vi har. I förra årets reduceringar så sas att halvtidsmodernisering av Styrsöklassen skulle reduceras. Nån som vet exakt vad som menas med detta? Nu finns ju bara Styrsö och Skaftö kvar i klassen, eftersom Spårö och Sturkö har byggts om och nu benämns röjdykarfartyg typ Spårö (de har dock kvar minjaktförmågan). Jag förmodar att Spåröfartygen blir kvar ett bra tag eftersom de har en viktig uppgift, men vad kommer att hända med Styrsö och Skaftö? Blir det ingen modernisering alls av dessa så är jag rädd för att de kommer att försvinna ganska snabbt.
    
   /Per
  • By Perman
   Belgian MoD notifies Belgium Naval and Robotics the supply contract for 12 minehunters
    
   Belgian, Dutch minehunter contract officially awarded
    
   Naval news på Instagram
    
   Grovt räknat i tonnage så tredubblar Belgien sin minröjningsflotta, medan Nederländerna femdubblar sin. Ser ut som om minjaktfartygen på 2.800 ton bara får en 30-35 mm kanon med enklare eldledning föröver. Jämför med Kockum's MCMV 80 på "bara" 1.250 ton, men som ändå har en Bofors 57 mm Mk 3 med tillhörande radareldledning.
    
   /Per
    
   Mission focused and flexible (MCMV 80 på SAAB Kockums hemsida)
    
   /Per
    
    
  • By Bosse Fors
   Ny Teknik
   Tusenkonstnärsubåt, hm...
   Det nämns att tyska ubåtar kostar mer än dubbelt så mycket, kan det verkligen stämma, att dom är något större kan väl inte inverka på priset så mycket?
    
   /B. (Som inget vet om ubåtar)
  • By Kimsan
   Saab har presenterat lite nya ytstridsfartyg, tyvärr är det endast lite bilder i bakgrunden men det ser ut som en modern Norrköping dvs FAC, sedan ser vi något som liknar patrullbåt helikopterplatta och sedan FlexPatrol. Troligen bygger "FAC/Spica Mk V" på FlexPatrol
    

×
×
 • Create New...