Jump to content
Sign in to follow this  
Perman

Livstidsförlängning och modifiering av minröjningsfartyg typ Koster

Recommended Posts

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist som fått en fråga om "på vilket sätt det svenska försvarets förmåga att bedriva ubåtsjakt har förstärkts sedan hösten 2014" så blev svaret att "minröjningsfartygen av Kosterklass får antiubåtsgranatkastarsystem monterat på fartygen".

Den svenska ubåtsjaktförmågan

 

I juli 2016 rapporterade som sagt FMV att man "tecknat ett avtal med Saab Kockums AB om modifiering av två minröjningsfartyg av Kosterklass. Leverans av fartygen kommer att ske 2017 och 2018." 

FMV tecknar avtal om modifiering av två minröjningsfartyg

 

"Sedan tidigare är modifiering av ett fartyg beställt och det är nu under slutförande och kommer inom kort att levereras till Försvarsmakten." Detta var alltså i början av juli 2016 så man undrar ju om inget hänt sedan dess. Det ska spännande att se om fartygen får antiubåtskastare och ny huvudpjäs. Hur länge kommer man att kunna hålla liv i Kosterfartygen?

 

/Per

 

 

Edited by Perman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intressant att se om det blir något av detta ändå trots allt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

FMV levererar HMS Koster

 

Något överraskande att de får nya starkare huvudmotorer och modifierade propelleraggregat. Möjligen så har pjäsfundamentet modifierats nu för att kunna ta emot en 40 mm Mk4 pjäs om några år? Detta ska i alla händelser inte vara den sista större modifieringen. För övrigt är det inte helt ovanligt att fartyg har en äldre typ av pjäs i fredstid. Finska Hämeenmaa- klassens minfartyg t ex fick en Bofors 57/70 Mk1 i en "bow chaser" position i halvtidsmoderniseringen 2006-08, men samtidigt så ska man också ha dragit kablar och ledningar för att kunna installera en 57 mm Mk3 om så skulle behövas.

 

/Per

Edited by Perman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anti-ubåtsvapen återinförs

 

Positivt naturligtvis även om jag hade hoppats att man uppdaterat systemet till ASW 601 med vridbara kastare och längre räckvidd. ASW 601 testades på en av patrullbåtarna: Anti-submarine grenade launcher demo onboard Swedish Strike craft HMS Styrbjörn

 

Frågan är bara vad som ska hända med bevakningsbåtarna och spaningsbåtarna som försvarsministern stod och lovade skulle få antiubåtsgranatkastare i och med försvarsbeslutet 2015? Det är ju bara fem kastarsystem till minröjningsgfartygen som ska uppgraderas. Får dom andra fartygen (dvs. korvetterna och bevakningsbåtarna) vänta ytterligare på sina kastare?

 

/Per

Edited by Perman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Euronaval 2018: Which Naval Guns and Missiles for FLOTLOG ?

 

Quote

"The 40 Mk4 Gun System has been selected by Brazilian Navy, Finnish Navy and an East Asian country which we cannot disclose, and the production is ongoing for all of them. The Swedish Navy is expected to order their first guns late this year."

 

Troligen så rör det sig om att man nu vill byta ut de gamla 40 mm Mk2 pjäserna på Koster-klassens minjaktfartyg. Det är ju fråga om gamla renoverade pjäser som härstammar från 1948 i designen. Börjar bli hög tid att byta ut dessa på Koster nu om man har tänkt sig att använda fartygen in på 2030-talet. Det kan också handla om att man vill samordna inköpet och installationen av de nya pjäserna med installationen av renoverade antiubåtsgranatkastare som nu ska ske på Koster-klassen fram till 2020.

 

Gävle-klassens båda korvetter verkar dock inte få sina gamla 40 mm pjäser utbytta som det ser ut nu, trots att de genomgår en uppgradering och modernisering (GLE ligger på Kockums nu och SVL tas väl in nästa år). Hur det blir med 40 mm pjäserna på CKR återstår att se. I sämsta fall blir de väl plomberade eller förbjudna när de blir för farliga att använda (som faktiskt hände med 40 mm pjäserna på HMS Visborg 2010).

 

/Per

Edited by Perman
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...