Jump to content

FM Afghanistanbloggen : Arbetet i JOC (Joint Operations Center)


Recommended Posts

Christian övervakar läget med hjälp av en uppsjö tekniska hjälpmedel. Foto: Emil

Christian övervakar läget med hjälp av en uppsjö tekniska hjälpmedel. Foto: Emil

JOC (Joint Operations Center) är ledningscentralen för TAAC N som har hela norra Afghanistan som bevakningsområde. Här följer vi läget och håller oss uppdaterade om vilka operationer Afghanerna genomför. Vi bevakar och leder även RS-enheter (Resolute Support) i vårt ansvarsområde och ser till att de är skyddade både inne och utanför campen samt när de är ute och mentorerar sina Afghanska kollegor. Till vår hjälp har vi bland annat sjukvårdsresurser och närskyddsenheter.

Vi består av totalt 14 nationer varav ingen av dem har engelska som modersmål. Det betyder att man måste vara övertydlig och dubbelkontrollera så att alla förstår vad man vill få fram. Ett â€Yesâ€, behöver inte betyda att de har förstått …

Det är väldigt givande och utmanande att jobba i en multinationell miljö eftersom alla kommer med egna erfarenheter och arbetsmetoder. Som stöd har vi flera styrdokument och checklistor som leder oss i vårt dagliga arbete.

Mycket av tiden går åt till att sammanställa och delge information till högre chefer och högkvarteret RS i Kabul, men det blir också en hel del övningar och då och då en skarp räddningsinsats.

Vi jobbar i skift och det leder till att man inte träffar de andra svenskarna så ofta eftersom man går och lägger sig när de andra vaknar för att äta frukost och träna innan de åker iväg för att träffa sina Afghanska kollegor. Istället får man nya vänner bland arbetskamraterna som också arbetar kvällar och nätter.

Emil, Watchkeeper

 



Läs hela inlägget...
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...