Jump to content

Försvarsmakten: Försvarsmakten och Räddningstjänsten i samordnad insat


Recommended Posts

I fredags utbröt en skogsbrand på Gotland som spred sig på en yta om cirka 1000 gånger 1500 meter. Samma kväll skickade räddningsledaren från Räddningstjänsten en förfrågan till Försvarsmakten om stöd.

Omgående aktiverades Hemvärnsbataljonen på Gotland och snabbt på plats fanns 60 frivilliga hemvärnssoldater som var beredda att stödja släckningsarbetet. Major Anders Eckerberg tjänstgörande på Utbildningsgrupp Gotland, har lett Försvarsmaktens insats där han bland annat har samordnat deltagande från Försvarsmaktens logistik (FMLOG) och Försvarsmaktens service och verkstäder, (FSV). Till sitt stöd har han också haft kompanichefer som militära insatschefer.

â Arbetet har gått mycket bra och redan under söndagen hade vi tillsammans släckt branden. I och med att vi relativt snabbt fick kontroll på elden, kunde vi minska ner personalen så för närvarande är vi cirka 50 stycken varav 20 från Hemvärnet. Totalt har det deltagit 120 personer från både Försvarsmakten, Räddningstjänsten och civila aktörer som bland annat har deltagit med skogsmaksiner och en hel del annat. Vi är i slutfasen av eftersläckningsarbetet och prognosen just nu är att vi avslutar arbetet i morgon torsdag, sa Anders Eckerberg

Att det sker samarbete mellan olika myndigheter är nödvändigt för att kunna hantera olika påfrestningar i samhället. Gemensamma insatser ger snabbt effekt och för att kunna samarbete behövs också gemensamma övningar med jämna mellanrum. Utöver Hemvärnet, deltog också Försvarmaktens helikoptrar i släckningsarbetet som vattenbombade det drabbade området.

â Vi har ett bra samarbete mellan olika myndigheter här på Gotland. Vi har också en stor kompetens i vår Hemvärnsbataljon. Personalen är extremt positiva till att lösa olika uppgifter och det är aldrig några problem att kalla in folk, det är verkligen kul att jobba med sådan personal, sa Eckerberg

 

 

Läs mer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...