Jump to content
Sign in to follow this  
LtLag

SVT1 - Söndagar 21.00 - Kampen om tungvattnet (Jan 2016)

Recommended Posts

Serie på sex avsnitt om de norska motståndsmän som under andra världskriget sprängde tungvatten-fabriken i Rjukan för att förhindra att nazityskland byggde en atombomb.

 

http://www.svt.se/kampen-om-tungvattnet

 

 

Edited by henke
Lagt in trailer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag såg första avsnittet. Bra tycker jag.

Intressant också, dels för att det är en viktig och kanske avgörande del av kriget.

Men också för att få bekräftat vad beslutsamma människor (oss nära besläktade) kan göra mot en militärt överlägsen angripare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag såg första avsnittet. Bra tycker jag.

Intressant också, dels för att det är en viktig och kanske avgörande del av kriget.

Men också för att få bekräftat vad beslutsamma människor (oss nära besläktade) kan göra mot en militärt överlägsen angripare.

Den tyske delen er kanskje vel så interessant,noe som også serien tar opp i et litt utydelig format. Hvor langt hadde Tyskland kommet med sittt program og var det overhodet et atomvåpenprogram i Tyskland? Etter hva vi vet idag kan vi med den største sansynlighet svare et nei. Etter nederlaget ved Moskva - som var like viktig for utviklingen av krigen som Stalingrad, besluttet Hitler at alle våpenprogram med varighet over 2år skulle stanses. Det innbefattet bl.a kjernevåpen så de allierte aksjonene mot Vemork var i realiteten et skudd i blinde, en preventiv aksjon bygd på feiltolkninger og manglende informasjon. Alikevel går det rykter basert på frigitte sovjetiske dokumenter at det ble sprengt to atomvåpenlignende ladninger helt på slutten av krigen i Tyskland. Det skal også finnes underjordiske anlegg som aldri har blitt undersøkt. Med andre ord litt som historien rundt "gulltoget". I det hele tatt er det tyske atomprgrammet et av krigens få untold stories.

 

Vemork aksjonene er uten tvil de mest berømte og spetaktulære sabotasjeaksjonene under krigen, slik er de også godt kjent. Derfor er det synd at serien inneholder en hele del diktning og personer som aldri skulle vært med. Med andre ord serien er en "story" der b.la kvinnenes rolle er kunstig fremhevet.Det var f.eks ingen kvinnelig sjef i SOE og heller ikke noen nazi direktør i Hydro. Uansett er serien betraktelig bedre enn "Heros from Telemark" med Kirk Douglas, som er en romantisk Hollywoodsmørje i beste amerikanske 50 talls stil.

Edited by enigmatik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this   • Similar Content

  • By enigmatik
   Norge skal kjøpe opptil 22 AW 101 som nytt SAR helikopter.
    
   http://www.stavangeravisen.com/art.asp?id=75157
  • By enigmatik
   Gripen slått ut nok engang. For kostbar.
  • By Zimme
   Enligt NSD så har flygledningen tappat kontakten med en norsk C-130 Herkules som skulle ha landat i Kiruna.
   http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=6787586
  • By IB5
   Se länkad artikel
    
   Detta har jag inte hört något om. Har självklart hört att det har pratats en massa om att Iran experimenterar med kärnvapen och hur man ska stoppa detta, men inte det här om den nya rapporten från FN och att Israel tydligen ser det som ett alternativ att bomba i Iran.
    
   Har ni hört detta? Är det någon som sitter inne på mer information i frågan?
   Nu är ju iofs detta från Expressen så jag har ingen aning om sanningshalten, vet heller inget mer om journalisten i fråga och vad han har skrivit tidigare. Har heller inte hittat något i andra medier om detta.
  • By Perman
   Tankbåt og fregatt kolliderte ved Stureterminalen
    
   Videoklipp från evakueringen på twitter
    
   Fartyget har fått mycket svåra skador med en lång reva på styrbordssidan, och trots att man initialt meddelade att det inte fanns någon risk att hon sjönk så säger man nu att risken är uppenbar att fartyget sjunker.
    
   EDIT: Nu säger nrk.no att även bogserbåten Tenax har varit inblandad i kollisionen och att norska haverikommissionen är inkopplad. Fregatten tappade manöverförmågan och drev upp på land. Enligt brandkåren så ökar slagsidan hela tiden. Helikopterdäcket är nu delvis under vatten. En tank med helikopterbränsle s. k. marin diesel har sprungit läck och detta har spridit sig norrut utmed kusten. NRK sänder live: Tankskip og fregatt kolliderte
    
   Fartyget krängde kraftigt över mot styrbord nyss. Kan ha glidit av grundet eller också var det ett bogseringsförsök. Slagsidan nu minst 45 grader. Tydligen försöker man dra henne upp på land. Minst två oljefält nedstängda pga. av oljeutsläppet. 8 man uppges vara skadade.
    
   Tankskip og fregatt kolliderte ved Øygarden – krigsskipet mistet styringen (aftenposten.no med videoklipp när hon kränger över)
    
   Det senaste nu är att man inspekterat skrovet under vattnet och hon ligger fast på 3 punkter (dock inte stabilt). Bärgningsmateriel är på väg till haveristen (inkl. pontonkran kanske?). Just nu försöker man säkra fartyget med vajrar från land till överbyggnaden och skrovet. Oljetankfartyget Sola TS körde i knappt 8 knop, uppger Bergens Tidende. Det är oklart vilken hastighet den robotbestyckade fregatten hade.
   /Per
    
   AKTUELL STATUS OCH SAMMANSTÄLLNING FRÅN NRK
   Alla artiklar rörande KNM Helge Ingstad
   https://www.nrk.no/nyheter/fregatten-knm-_helge-ingstad_-1.14284192
    
×
×
 • Create New...