Jump to content

Spaningsoldat


Guest Nils Holgersson

Recommended Posts

Guest Nils Holgersson

jag ska snart rycka in som spaningsgruppbefäl, som jag skrev tidigare. Är det någon här som varit spanare och som kan berätta hur det var? Jag pratade nyligen med en kille som precis muckat från att varit spaningssoldat på Gottland, han sa att han "fått göra samma saker som norrlandsjägarna på K4".

 

mvh

Nisse

Link to comment
Share on other sites

Inte spanare men jag tror att jag har rätt bra koll på vad vår spanpluton på P4 gjorde när jag låg inne. Mycket fält och mycket strid. De enda på P4 som fick åka iväg och rensa värn skarpt med handgranater och allt tror jag. Span var prioriterat när det gäller försök av utrustning. De fick ut de nya handskarna, nya enmanstält har jag för mig och en Kulspruta 90 per grupp i stället för ksp 58. Dessutom ett PSG90 samt två AK5b och två AK5c per grupp om jag inte missminner mig. För övrigt så bar de självklart tyngre, LK70 användes.

 

Så var det på P4 och så är det sannolikt även på I5, sålänge det rör sig om batspan. Något annat utbildas ju i och för sig inte heller (undantaget divund på K3 då).

Link to comment
Share on other sites

Guest Nils Holgersson
Har inga erfarenheter av Spaningssoldatgöra men kolla in pliktverkets beskrivning,, kanske lite torftig men alltid något.

 

http://www.lumpen.nu/Web....1:30:15

Jodå, den där beskrivningen har jag läst flera hundra gånger men jag tycker inte den säger något igentligen. jag vill ha lite mer detaljer rörande det som är riktigt påfrästande och så. Men men... det kanske inte utbildas så många spanare varje år så nån kanske inte hittat hit än. Eller så är utbildningen så psykiskt påfrästande att alla idag sitter på dårhus, vad vet jag?

Link to comment
Share on other sites

Guest Predator

Bara 80 spanare skulle utbildas i år, att jämföra med de ca 700 jägare som i år också utbildas.

 

Vid LG har spaningssolaterna, som jag tror jag har skrivit tidigare, en annorlunda uppgift än vanliga spanare. Där ingår två spanare tillsammans med två prickskyttar i en grupp (alltså en väldigt liten grupp) som ska lösa prickskytte- och spaningsuppgifter. Någon vid LG sa att det förmodligen var en mer krävande och varierad tjänst än vanlig span. Men jag funderar ändå på att försöka byta den spaningstjänsten vid LG till en vanlig spaningstjänst, eftersom jag inte tror att det skulle bli så mycket närstrid på LG, mest spana efter potentiella prickskyttemål. Vilken tjänst skulle ni välja, vanlig span utb eller den vid LG som jag just beskrev?

Link to comment
Share on other sites

Guest Nils Holgersson

Som jag skrev på tråden "Woh..hoppas jag" tror jag att den gruppen du hamnat i på LG är mycket prioriterad och kommer att bli respekterad som en grupp för hardcore-motherfuckers. Jag skulle inte ha något imot att hamna där. Men jag försöker ju självklart intala mig själv att den plats jag kommer hamna på kommer bli bra. När rycker du in? Jag rycker in 17 juni i år. Vi kanske kan byta? Annars kanske platsen på I19 som jag blev erbjuden finns kvar åt dig.

Link to comment
Share on other sites

Guest Predator

Rycker tyvärr inte in förrän nästa år. Ett år till av hårt slit innan man får leka Rambo, mycket jobbigt. Var ligger det ställe du skulle till?

Link to comment
Share on other sites

strv 122.

 

Jag låg inne som skyttesoldat på p4 (muckade nyss)

och vi fick göra en hel del häftiga skjutningar med skarpa värnrensningar på löpande band.

 

Men iaf, Span har iaf lätt beväpning, pskott, ak5, prickskyttegevär 90 (lyckosar) och Kulspruta 90. Man kan väl säga att det är lite jägarstuk över tjänsten.

 

Själv ville jag otroligt men sant byta ut min Kulspruta 58 mot ett prickskyttegevär 90, störtskön bössa helt enkelt.

Link to comment
Share on other sites

Jag gjorde lumpen på P10 som spaningssoldat (Mek. brigadspan) runt -95/96. Vi spenderade den mesta tiden ute i fält i gruppstorlek och fick för det mesta klara oss helt själva utn massa befäl som sa vad man skulle göra (de smög och observerade oss däremot mycket). Det var väldigt mycket o-plats med tillhörande sluten del samt att vi fick skjuta skarpt tills man tröttnade (?) på det. Vapnen vi hade inom varje grupp var AK5 (personlig), 1 prickskyttegevär 90, 1 GRG, 1 Kulspruta 58, pansarskott samt lyspistoler och vagnens vapen. Ute i fält slipper man även bära hjälm och stridsele, man har det mesta på sig i uniformen, allt för att minska risken att fastna när man är ute och smyger på fi eller ligger i en trång o-plats.

 

Kan säga att bra kondition är ett krav samt att man ska gärna kunna klara sig bra utan mat eftersom man inte alltid har med sig så att det räcker. Du bör även vara uppfinningsrik för att lösa problem och för förbättra gruppens utrustning.

Link to comment
Share on other sites

Främsta uppgiften är span, men vi ska även t ex kunna användas för något som våra befäl kallade fördröjande strid. Vi övade mycket strid för att kunna försvara oss vid upptäckt vid t ex fast span eller det mer roliga rörliga span. Snacka om kul att smyga sig inpå fi under en tid och sedan försvinna utan att de märkt något. Jag vet inte hur jägarförbanden är uppbyggda exakt, men vi arbetade nästan alltid i små grupper om max nio man (6 span + 3 vagn), där vagnspers. aldrig lämnade den slutna delen.

 

Ur synvinkel lumpen är nog jägare tuffare, vi hade t ex inte samma extrema ordning i skåpen, men vård av utrustning är nog likvärdig. Vi la inte ner så mycket tid på att gå i takt snyggt och sånt eftersom vi nästan aldrig låg inne på regementet. Rent fysiskt ligger nog jägare ett litet snäpp högre.

Link to comment
Share on other sites

Guest Predator

Var det liksom i jägarförbanden så att varje spanare var specialiserad inom ett område, exempelvis prickskytt, sjukvårdare etc? Vilka olika områden fanns det i såna fall och hur bestämdes vad man skulle bli specialiserad inom?

Link to comment
Share on other sites

Om man bortser från vagnspers. så hade varje spanare sin inrikting, men vi kunde alla hantera de olika vapnen. I min grupp var vi bara fem spanare eftersom vi åkte i plutonchefsvagnen och då hade en telegrafist med oss.

 

1 KSP-skytt

1 Sjukvårdare/laddare till KSP

1 GRG-skytt

1 GRG-laddare/pansarskott (vise boss)

1 prickskyttegevär 90-skytt/pansarskott (boss)

 

Hur det bestämdes? Vi sköt KSP en dag och när vi kom hem skulle man i gruppen bestämma vem som skulle skjuta vad. Det var inga problem utan killen som hade skjutit bäst tog hand om KSP´n och när vi sen kom till GRG´n sa jag att det vapnet ville jag ha...och så blev det. PSG´n bestämde våra befäl att "bossen" skulle ha hand om. Skulle pansarskott med ut tog "bossen" hand om dessa.

Link to comment
Share on other sites

Den största delen var att man nästlade sig fram med vagnen och gömde den för att sedan upprätta en o-plats en bra bit därifrån eller utgick på rörlig span. Spaning med vagn skedde så fort vi använde den, men det skedde på olika sätt beroende på situationen. Lite exempel, ibland var man tvungen att ha personal avsatt ett hundratal meter framför vagnen som spanade, ibland körde vi enbart uppluckat och all personal spanade i full fart framåt.

 

Under slutövningen spanade vi av centrala Stockholm från vagn, det var grymt kul kan jag säga. Det bästa var när en annan grupps vagn körde sönder motorn på Essingeleden klockan 15 på en fredag :) Det som satt sig mest i minnet var när vi fick simma med vagnarna över Södertälje kanal, det var grymt nervöst innan. Vi var tvungna att backa i eftersom det var så brant. Nere i vattnet vände vi 180 grader och körde över till andra sidan...kan säga att man blev lite blöt när man satt på taket.

 

Hur det är på I19 vet jag tyvärr inte.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...