Jump to content
Sign in to follow this  
klslndgrn

Forsvaret (Norska Försvarsmakten) Känga

Recommended Posts

Hej.

 

Är det någon som vet vilken känga Forsvaret (Norska Försvarsmakten) använder och i så fall vet vilken tillverkare det är?

 

Jag har hört rykten om en "Jörnkänga"

 

Den ser ut att vara väldigt lik M/90 kängan, dock är m/90 kängan helt fel för min fot, men jag älskar skalkängor och har ej hittat någon nog bra.

 

Här är några bilder:

10700688_739432359462888_72777729211756010682164_739432132796244_63581685584753110428362_739432209462903_21642425273221810628908_739432239462900_550267136689838

Tack // Linkan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lundhags? Ypperliga skalkängor!

Mjo, men lite "snygga" får dom ju gärna vara iaf.. Lundhags Forest till exempel, de ser ju ut som ett par gummistövlar :tveka::musik:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, det är den kängan. Norges standardkänga, M/77 heter den tror jag. Har ett par hemma i garderoben som jag köpte begagnade för några hundralappar. En mycket bra investering anser jag, för den lilla slanten. Däremot är det mycket osäkert om jag skulle betala 1699,- (norska dollar) för ett par nya. Det är en superbra massproducerad allroundkänga, men vill man ha något bra och bekvämt för sina fötter så går det nog att få "mer för pengarna" om man lägger till några hundralappar och väljer ett modernare alternativ. Kängan är fyrtio år gammal i sin grundkonstruktion och det är inte utan att det märks.

 

Jag anser personligen att M/77 är snäppet bättre än Marschkänga 90 faktiskt, men samtidigt är det svårt att recensera skodon då det är så personligt hur dessa passar och sitter på fötterna. Jag upplever att den norska kängan är smalare i lästen än känga 90. Stabiliteten i vristen är lika (dålig) som 90-kängans så det är ingen skillnad där, men personligen gillar jag att M/77 är ofodrad. Det blir lite som en skalkänga, ungefär som Lunghagskängorna fast den här är naturligtvis helt gjord i läder.

 

+Mycket lätt

+Ofodrad

+Bekväm

 

-Något dålig stabilitet i vristen

-Snörningen börjar i mitt tycke lite för högt upp, och det kan upplevas som ett tryck på ovandelen av foten för den som har höga fotvalv.

Edited by Rauta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this   • Similar Content

  • Guest lifhusar
   By Guest lifhusar
   Hej!
    
   Har hört att Meindlkängor, och Goretexkängor generellt, inte är lämpliga i terräng med mycket lera och skit (motsvarande). Stämmer detta? Någon som har erfarenhet av Balkanleran och Meindl/Goretexkängor?
    
   Tacksam för svar!
  • By pontai
   Hej
   Har någon typ av skoputs hemma som innehåller silikonolja och undrar om detta är bra eller dåligt för känga 90?
   vad jag har hört ska detta endast has på gummi.
  • By Muppen100
   Jag har ett stort problem med mina Meindl Performance. De är alldeles för trånga vid tårna, vilket innebär att lilltån kommer i kläm. Konstigt nog kändes det inte när jag provade dem och jag fick inga problem på ett bra tag. Nu, dessvärre, får jag blåsor på lilltårna efter bara 1-2 mils marsch. Det gör förjävligt ont och har gjort många marscher till ett rent helvete.
    
   Vet nån om man kan göra nåt åt problemet? Kan man gå till en skomakare för att "klämma ut" kängan vid tårna eller måste jag investera i ett par nya kängor av en annan modell? Isf, vilka rekommenderas? Värt att tillägga är att jag inte använder försvarets sockor, utan använder civila.
    
   Uppskattar all hjälp!
    
   /Muppen
  • By JBP
   hmm nu har jag fått nog av att plåga mina fötter med M90 kängorna, dom är helt enkelt inte kompatibla med mina fötter. Jag har testat både sommar och vinter modellen men ingen passar.
    
   Jag måste nog ha någon jäkla lustig storlek på mina fötter, tar man enstorlek mindre så får man inte i fötterna alls, en storlek större så halkar man omkring i "dojjan" som i sin tur genererar skoskav...
    
   Därför undrar jag om ni BOYS på forumet har några bra tips var man kan köpa ett par bra civila kängor, vilket märke som är bättre osv osv.
    
   Klipp gärna in en länk om dom finns att köpa på nätet.
    
   Tack på förhand killar (och tjejer).
  • By akari
   Jag läste på FMV's hemsida att man ska köpa in kängor från Finland. Någon som vet mer om det?
    
   Länk till FMV http://www.fmv.se/sv/Nyheter-och-press/Nyheter-fran-FMV/FMV-bestaller-kangor-fran-Sievin-Jalkine-Oy/
×