Jump to content

Nya vapen på gång (i andra länder)


Isgubbe

Recommended Posts

Intressant att det verkar bli ett rejält generationsskifte vad gäller beväpning samt "end of big oil"

 

http://www.ajc.com/news/news/national/us-navy-rolls-out-laser-cannon-rail-gun-coming-soo/ndRyH/

 

http://edition.cnn.com/2014/04/10/tech/innovation/navy-new-technology/

Link to comment
Share on other sites

Varken laservapen eller magnetacceleratorkanoner lär komma i operativ drift de närmaste 15-20 åren, om de ens någonsin gör det. Zumwalt är väl närmast någon slags kung av det amerikanska boondoggle-syndromet; den är astronomiskt dyr och full av hiskeligt avancerad men även omogen och oprövad teknik som det är tveksamt om man någonsin kommer att få någon egentlig ordning på. Påminner en hel del om MBT 70-projektet som på 60-talet eldade upp ett par hundra miljoner dollar (bortåt två miljarder dollar i dagens penningvärde) på en fruktansvärt tekniskt avancerad stridsvagn som till slut bidde ingenting.

 

Senaste budet är att man nu lagt närmare 10 miljarder dollar på att utveckla en skeppstyp som man bara ska bygga tre (3) skrov av, ty flottan har ändrat sig och vill hellre ha fler jagare av den beprövade Arleigh Burke-klassen. Zumwalt är för övrigt utrustad med ett hiskeligt dyrt och avancerat konventionellt 15 cm artillerisystem, vilket ju säkert är bra att ha om man nu skulle vilja riskera sin bisarrt dyra robotjagare med smygegenskaper genom att låta den gå nära land för att understödja amfibietrupper. Hela projektet är fullständigt vrickat.

Edited by rhx
Link to comment
Share on other sites


Jag tror att det kommer gå betydligt fortare än så. Själva Zumwalt som fartyg kan man debattera men laser kommer vi antagligen se väldigt snart. Möjligheten att kunna skjuta för ungefär 1 dollar istället för 10-400,000 Dollar beroende på vapensystem är ganska atraktivt. Systemet kommer börja testas live i sommar i persiska viken. Rail kommer ta aningen längre. Live test börjar 2016.

 

Även att lämna oljan bakom sig och tillverka sitt egna drivmedel från havsvatten är oerhört attraktivt, både från kostnadsperspektiv och oberoende perspektiv. Här pratar vi mer om 10 år frammåt I tiden.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Sen skall vi inte glömma att trotts att det inte blev nått av MBT 70 direkt så togs ju många av erfarenheterna vidare till att bygga dagens moderna vagnar. Kanske behövs ett par urballade projekt med extra allt då å då för att utforska begränsningarna så att man sedan kan starta ett projekt som faktiskt funkar.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror betydligt mer på magnetacceleratorkanoner än på laser. Laservapnen har så många uppenbara svagheter som saknar lösningar att det är tveksamt om det är värt att satsa på en militär tillämpning. Till exempel uteblir effekten till stor del vid regn, dimma eller sjörök, räckvidden är ganska kort och det finns ett stort antal enkla motmedel (t.ex. rökridåer). Amerikanerna verkar ha tänkt sig det hela som ett försvar mot snabba robotar, men då blir det synnerligen svårt att ha tillräckligt bra eldledning för att hålla lasern på mer eller mindre samma punkt på målet tillräckligt länge.

Edited by rhx
Link to comment
Share on other sites

Nu tror jag att Directed-energy Weapons kommer att spela större och större roll då utvecklingen går drastiskt framåt bara det når en brytpunkt där det blir praktiskt användbart. Se på plasma skärare där tekniken fanns sen -60 talet men som blev praktiskt användbart under -80 talet men då var dyrt och klumpigt så var bara för industri eller proffs verkstäder men nu kan jag köpa en till garaget eller tom en bärbar enhet att ha i bilen utan att behöva sälja huset.

 

Både vapensystem som AGS och EM railgun ger räckvidd på 150-200km för kostnaden till en bråkdel av robotar vilket är poängen med hela projektet. Skulle vi bara prata effektivast vapensystem så skulle vi hamna med bara enorm dyra robotsystem i dom flesta långdistans tillämpningar men tiden när kostnaden kvittar är förbi och kommer inte igen förrens WW4.

 

Laser är ett utmärkt komplement till arsenalen i framtiden och även om projekt som Boeing YAL-1 visade sig vara opraktiskt för sitt syfte så tar man lärdomarna därifrån och utvecklar nästa generations UCAV: http://www.aviationweek.com/Article.aspx?id=/article-xml/asd_08_16_2013_p01-01-607382.xml

 

Tror definitivt laser kommer ingå i CIWS familjen parallelt med redan existerande system när tekniken gått ner i pris. Att inte behöva ta hänsyn till rekyl, spridning, framförhållning samt tid från avfyrning till träff gör målsökning väldigt mycket enklare. I dagsläget kompenseras det av att lasern måste ligga på målet en liten stund men då den tiden minskas med effektivare system så blir det förmodligen lika effekt som eldrörs CIWS i många väderförhållanden till en bråkdel av priset i nära framtid.

 

Sen finns det många saker under forskning som kan komma att bli praktiskt användbart som plasma baserade vapensystem men det enda där rent militärt är väl projekt MARAUDER som varit hemligstämplat i tjugo år nu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...