Jump to content

Ukrainska sjömän överlämnar enda ubåten till ryska flottan


Perman

Recommended Posts

Och vad tusan låter dom sej förödmjukas. Dom borde ju sänka sina skepp hellre än låta falla i ryssarnas händer.

 

Genast från början av konflikten gav ukrainarna upp som en skock får, inte ett skott avlossades fastän oidentifierade soldater vällde in i landet.

 

Skulle svenska eller finska försvarsmakten agerat lika om det kom oidentifierade soldater plötsligt.....?

Link to comment
Share on other sites

Jag har fått intrycket att många Ukrainska soldater och sjömän på Krim ser sig själva mer som Ryssar än som Ukrainare.

Skulle konflikten däremot flyttas mer västerut i landet så är jag rätt säker på att de Ukrainska soldaterna inte kommer att låta sig hunsas lika lätt.

 

Därav kan man inte jämföra hur det skulle se ut i länder som inte har en betydande rysk minoritet.

Link to comment
Share on other sites

Allt fler av de ukrainska fartygen som är inlåsta på Krim halvön bordas och tas över av uppenbarligen ryska styrkor. Ett av de senaste exemplen är det stora landsättningsfartyget Konstantin Olsjanskij av Ropuchaklass: http://www.kyivpost.com/content/ukraine/unknown-armed-people-board-kostiantyn-olshansky-ship-crew-shelters-in-compartments-340688.html

 

Ukraina verkar nu ha gett upp Krim, och större delen av Ukrainas flotta måste anses förlorad. Jag har googlat en sida som visar situationen den 21 mars och vilka fartyg som då hade övertagits och hur, samt vilka som fortfarande höll stånd:

 

http://intvua.com/news/85520-my-nash-my-novyy-flot-postroim-spisok-ukradennyh-korabley-vmsu.html

 

"Från och med morgonen den 21 mars med en sned vita flaggor med ett blått kors ses i följande enheter av den ukrainska flottan:

- Ship management "Donbass" - frivilligt bytte eden;
- Räddnings tug "Kremenets" - frivilligt förändrat ed;
- Rescue bogserbåt "Izjaslav" - okänd orsak;
- Fire boat "Borshchiv" - frivilligt bytte eden;
- Corvette "Khmelnitsky" - tagen med storm;
- Corvette "Luck" - tagen med storm;
- Corvette "Ternopil" - tagen med storm;
- Missile båt "Pryłuki" - okänd orsak;
- Fartygsövervakning fizpoley "Syeverodonets'k" - okänd orsak;
- Ship avmagnetisering "Balta" - okänd orsak;
- Tankfartyg "Sudak" - okänd orsak;
- Tankfartyg "snabbt" - okänd orsak;
- Förtöjnings anbud "Shostka" - okänd orsak;
- Plavsklad "Zolotonosha" - okänd orsak;
- Svepenhet U954 Ship-to-clean - orsaken är okänd;
- Postbogserbåtar "Dubna" - okänd orsak;
- Postbogserbåtar "Krasnoperecopsk" - okänd orsak;
- Medicinsk båt "Sokal" - okänd orsak;
- Dykning båt "Romney" - okänd orsak;
- Dykning båt "Tokmak" - okänd orsak;
- Båt "Korosten" - okänd orsak;
- Båt "Illichivs'k" - okänd anledning.

Fortsätt att hålla, ubåten "Zaporozhye" missil corvette "Dnepr", lastbilar "Dzhankoi" tanker "Bakhmach" båt "Chigirin" träningsbåt "SMYL" träningsbåt "New Kakhovka" båten U926 (SBU), fartyget management "Slavutich"."

 

 

 

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_active_Ukrainian_Navy_ships

 

Enligt eng wikipedia så ska flaggskeppet Hetman Sahaydachnyj, 1 patrullbåt av Zhukklass samt 1 minsvepare av Natjaklass vara de enda fartyg av någon betydelse som finns kvar. Flaggskeppet skulle förstås också ha varit förlorat om hon hade legat i sin hemmahamn Sevastopol när krisen började.

 

/Per

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

Finns några tecken på att båtarna gjorts odugliga eller försåtsminerats?

 

Svårt att säga nånting säkert, men merparten av fartygen verkar i alla fall ha övertagits intakta. Vissa rapporter om handgemäng och att fartyg har skadats/saboterats finns, som när det gäller landsättningsfartyget Konstantin Olshansky (googlad):

 

Före stormen "Konstantin Olshansky" kommandot stora landning fartyget lyckats röra upp bilen och elektronik BDK.

Hämtad från " Duma "i Naval Forces i Ukraina säger att motorerna i fartyget ukrainska sjömän fyllda med cementbruk (med annan information - täckt med sand).

Navigationsutrustning och brand styrenheter bara bröt.

Som ett resultat, hade ryssarna fångat pull "Olshansky" i bas i släptåg. Reparation av Svarta havet Fleet kommer att kosta en rund summa - bara spraya på metall hantverk, säger det.

"BDK laget, inklusive befälhavare Dmitrij Kovalenko, kom till Simferopol Det är möjligt att de väntar på förtrycket." - Den "Duma".

 

 

Ibland kan det vara svårt att veta vad som menas, som t ex när det gäller kustbevakningsfartyget (egentligen en ubåtsjaktkorvett) Khmelnytskyi så sägs det att hon blivit "scuffled by the Russians". "Scuffle" betyder ju "handgemäng", men sen finns ju även möjligheten att man menar "scuttled by the Russians". Dvs. att hon sänkts av ryssarna.

 

De två sista ukrainska örlogsfartygen som höll stånd, minsveparna Cherkasy av Natjaklass samt Henichesk av Yevgeniaklass, har övertagits av proryska styrkor. Därmed så verkar den ukrainska flottan nu bestå av fregatten Hetman Sahaydachnyi, 1 patrullbåt samt några smärre enheter. Lite märkligt kan man tycka att man höll så gott som hela flottan på Krimhalvön (det finns ju även en ukrainsk marinbas i Odessa på det ukrainska "fastlandet" så att säga).

 

/Per

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

Vilket skick var fartygen i? Både den ukrainska armén och flygvapnet förefaller ha haft mycket materiel som inte var i något vidare skick, t ex så förefaller rätt många av de flygplan som tagits av ryssarna på ukrainska baser varit icke-flygvärdiga.

 

Därför undrar man ju lite över fartygen.

Link to comment
Share on other sites

Ubåten var en renoverad Foxtrot, Sjöormen är en bättre och tystare ubåt än denna klass så den behövde inte saboteras. Såg bilder på den, var ett vrak och ryssarna betalade själva renoveringen.

Link to comment
Share on other sites

De fartyg som jag talat om hela tiden var dom som var officiellt aktiva. Sen finns/fanns det en massa inoperativa fartyg ("retired, suspended and unlisted ships"): http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ships_of_the_Ukrainian_Navy#Retired.2C_suspended.2C_and_unlisted_ships

 

Vad gäller Foxtrotubåten så är hon visserligen gammal och omodern och hon var mycket riktigt i ett bedrövligt skick innan renoveringen, men det ger ändå en viss stolthet att kunna tillhöra ubåtsnationerna. Efter att den sista ubåten av Daphné klass (portugisiska Barracuda) togs ur tjänst 2010 så torde ukrainska (numera ryska) Zaporizhzhia var den enda operativa ubåten i världen med aktra torpedtuber (även om just dessa tuber har inaktiverats och nu används som stuvningsutrymmen).

 

/Per

 

 

 

EDIT: Current condition on Ukrainian navy 140326:

 

original.jpg

 

Det verkar som om det allra sista fartyget som gav upp igår, minsveparen Cherkasy, gjorde ett allvarligt försök att ta sig förbi två av de fartyg som ryssarna sänkt som blockadfartyg, innan hon blev upphunnen och tvingades ge upp.

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

Den eneste tenkelige oppgaven jeg ser for den ukrainske marine må ha vært å opprettholde statusen til Sevastopol som en delt flåtebase. På den måten kunne man oppfylle delingsavtalen om Krim og legge press på russerne til å betale leieinntekter for basen, noe som etterhvert også innbefattet fete gassubsidier. Noe strategiske eller sjømilitære grunner for at Ukraina skulle ha en marine overhodet er det vanskelig å se.

Edited by enigmatik
Link to comment
Share on other sites

http://translate.google.se/translate?sl=uk&tl=sv&js=n&prev=_t&hl=sv&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Ftsn.ua%2Fpolitika%2Frosiya-poverne-ukrayini-pidvodniy-choven-zaporizhzhya-342564.html&act=url

 

Zaporozhye kommer att återlämnas till den ukrainska marinen meddelar den ryska marinstaben. Förmodligen ett PR-trick av ryssarna. Hon har ju inget egentligt militärt värde.

 

/Per

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...