Jump to content

Försvarsmakten: Sverige, Norge och Kanada i samma lag


Recommended Posts

Den multinationella brigaden fortsätter sitt anfall norrut. Samtidigt som huvuddelen av den svenska styrkan tar terräng läng E 6:an anfaller en enhet bestående av en kanadensisk lätt skyttebataljon och ett norskt pansarskyttekompani förstärkt med två svenska pansarskytteplutoner längs de smala kustvägarna väster om Setermoen.

De två svenska pansarskytteplutonerna hamnade vid lunchtid på torsdagen i väntläge medan delar av det norska pansarskyttekompaniet fortsatte anfallet.

â Vi säkrade området innan Salangen nu på morgonen, sedan har två norska plutoner anfallit förbi oss och tagit ytterligare tre kilometer. Vi är nu i ett bakre läge och väntar på att den kanadensiska bataljonen ska gå runt och ta höjderna här till höger om oss innan vi kan fortsätta framåt, berättar Simon Palm, vagnchef på ett av de svenska stridsfordonen.

En multinationellt sammansatt enhet som anfaller norrut ute längs kustvägarna, hur fungerar samarbetet?

â Det är inga problem, vi är ju underställda det norska kompaniet och dom är ganska rakt på sak när dom ger order. Vi får vår uppgift och sedan får vi själva se till att vi löser den på bästa sätt, säger Christopher Croasdale, skytt på ett av de svenska stridsfordonen.

Vad har ni stött på för typ av motstånd hittills?

â Vi har mest haft strid mot infanteriförband med bandvagnar, de gör motstånd med pansarvärnsvapen och finkalibrig eld, Vi vet också att dom är utrustade med någon typ av handburna robotar, så det gäller att vi passar oss, fortsätter Christopher.

 

 

âImponerande övningâ

Det norska pansarskyttekompaniet är alltså förstärkt med två svenska pansarskytteplutoner och fungerar som understöd till den kanadensiska lätta skyttebataljonen från 22:nd Royal Regiment. Major Nic Gauthier tillhör bataljonsledningen.

â Jag måste få säga vilken imponerande övning! Att få ihop det här med 16000 deltagare och att vi får öva tillämpat, det vill säga mot en riktig fiende som inte är styrd av övningsledning, säger Nic Gauthier.

Hur fungerar samarbetet med de norska och svenska enheterna?

â Jag har själv inte haft kontakt med dem ännu men jag vad jag har hört är det inga problem. Vi har ju inte så stor eldkraft så det känns tryggt att vi understöds av det norsk-svenska pansarskyttekompaniet, avslutar Nic Gauthier.

 

 

Läs mer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...