Jump to content

Försvarsmakten: Färdiga till strid


Recommended Posts

Nu är Cold Response igång på allvar. Norr om Bjerkvik finns motståndarstyrkorna i Brigad Nord redo att försvara sina intressen. De har under tisdagen förstärkt sina ställningar. Den multinationella brigaden där den svenska mekaniserade bataljonen ingår har också börjat flytta fram sina positioner inför kommande strider.âVi har hela styrkan på plats nu så vi är beredda på allt, säger överstelöjtnant Per Carlsson, bataljonschef.

Övningsscenariot är en FN-sanktionerad fredsframtvingande operation där en svenskledd multinationell militär brigad sänts till konfliktområdet i Nordnorge. Övningen har ett fredsframtvingande scenario och högintensiva operationer kommer att genomföras tillämpat. Det vill säga övningen utvecklas beroende på vilka åtgärder som förbanden vidtar.

 

 

Packar och förbereder

Mikael Karlsson och Linus Hillman på ledning- och understödskompaniet är två av många förväntansfulla soldater i den svenska styrkan. På tisdagseftermiddagen var de i full gång med att göra de sista förberedelserna i sin stridsledningsvagn . Mikael är förare och Linus är vagnchef på den så kallade L 3:an, en av ledningsvagnarna i bataljonen.

â Vi går igenom utrustningen och packar in allt vi ska ha med oss, säger Linus Hillman.

Hur är det med er själva, hur är stridsvärdet?

âDet känns bra, vi känner oss utvilade, vi har fått i oss mat och lagt in en snus så vi är färdiga för strid, säger Mikael Karlsson.

Vice korpralerna Markus Saarholm och Christoffer Sverdfält börjar också känna sig redo.

â Förberedelserna går bra. Vi har fått ordning på ammunition, material, vagnen, vatten och mat. Vi kan rulla iväg så fort vi får order, säger Markus.

Christer Sverdfält är deltidssoldat och jobbar till vardags som betongarbetare i Norrtälje.

â Det är jättebra att vara deltidssoldat. När man inte får frun att flytta till Norrland så är det skönt att kunna tjänstgöra i Försvarsmakten emellanåt. Jag har heller aldrig haft några problem med arbetsgivaren. Man får självklart säga till i god tid för att det ska fungera på jobbet. Förra året tjänstgjorde jag fyra och en halv månad och det gick bra, säger Christer.

 

 

Närmare fienden

Ett av pansarskyttekompanierna i bataljonen hade under tisdagen flyttat fram sina positioner längre norrut.

â Vi har flyttat oss lite närmare fiendens linjer och kommer att ta över områdesansvaret från ett av hemvärnsförbanden i brigaden. Så när anfallsordern kommer är det bara framåt som gäller, berättar kapten Erik Swärdh i kompaniets övningsledning.

På kompaniets grupperingsplats pågår dessutom reparationsarbeten, tre bärhjul på bärgningsbandvagnen har gått sönder.

â När vagnarna går på landsväg brukar gamla bärhjul gå sönder. Jag hoppas att det stannar vid dessa tre, vi har inte hur många som helst i reserv, säger deltidssoldaten Stefan Lannestedt från Stockholm som är vagnchef bärgaren.

 

 

Extremt klimat

En utmaning under övningen blir att få allt att fungera i djup snö och i temperaturer som ibland sjunker långt under nollstrecket. Personalen måste klä sig rätt, maskiner måste underhållas och olika system ska fungera tillsammans.

â Årets övning har börjat med riktigt besvärliga väderförhållanden. Det har varit varierande regn och blötsnö med temperaturer på upp till 7-8 plusgrader ner till nollstrecket. Det sätter deltagarna på riktigt svåra prov, det är nästan omöjligt att hålla sig torr och varm, säger kapten Kristian Granström, verksamhetssäkerhetsofficer.

â Det är viktigt att soldaterna dricker vatten, byter strumpor och att fordonsförarna får sin sömn. Alla måste hålla koll på varandra och följa säkerhetsbestämmelser, fortsätter han.

â Det vi ser framför oss enligt väderleksrapporterna är hårda vindar och drevsnö. Sådana förutsättningar under de kommande striderna på och omkring den hårt trafikerade E 6:an innebär såklart stora risker. Så vi måste vara uppmärksamma och hela tiden ha säkerheten i fokus, avslutar Kristian Granström.

 

 

Läs mer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...