Jump to content

Försvarsmakten: Trängregementet- oumbärlig i Försvarsmaktens största ö


Recommended Posts

Just nu deltar Trängregementet i den pågående övningen Cold Response 2014. Det är den största övning som den svenska Försvarsmakten deltar i 2014. Huvudsyftet med årets vinterövning är att öva högintensiva operationer i vinterförhållanden.

Under Cold Response kommer svenska förband att få öva strid i multinationell miljö, mot en kvalificerad motståndare under svåra förhållanden och i ett realistiskt scenario.

På plats för att stötta de stridande förbanden med tilltransport och trafikledning i den snäva terrängen är delar ut 1.MOVCON-kompaniet från Trängregementet i Skövde. Delarna i Sverige är för att ge stöd till de svenska förbandens strategiska transport från Boden/Arvidsjaur och över gränsen in i Norge, både via landsväg och järnväg. MOVCON-kompaniet stöttar inte bara de svenska förbanden utan är en resurs för alla länder och MOVCON-staben leder tilltransporterna för alla deltagarna i övningen.

- Det är skönt att vara igång. Det har varit en del störningar i form av snöstorm som gjort att förbanden blivit stående, men det har vi kunnat hantera. Det ligger i vår verksamhet att kunna hantera störningar, säger major Dennis Löfvenborg, chef 1.MOVCON-kompaniet.

Stor övning

Cold Response är en norskledd Försvarsmaktsövning med inbjudna nationer, både NATO-medlemmar och andra samarbetspartners, där två tillfälligt sammansatta brigader krigar mot varandra i norra Norge. Övningen genomförs i områdena kring Narvik, Harstad och Tromsö samt till havs och i luften från Trondheim och norrut i linje med Tromsö. Totalt har övningen 16 000 deltagare från 16 nationer. Sverige deltar med cirka 1 400 soldater och officerare från 13 förband och skolor.

Utöver Norge och Sverige deltar förband från Belgien, Danmark, Frankrike, Irland, Kanada, Lettland, Litauen, Nederländerna, Polen, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Tyskland samt USA.

De svenska förbanden som deltar är Norrbottens regemente, Försvarsmaktens Logistik, Försvarsmaktens stödenhet för geografisk information, Försvarsmaktens tekniska skola, Livgardet, Luftvärnsregementet, Markstridsskolan, Trängregementet, 1.Tungtransportkompaniet, Norrbottens flygflottilj, Blekinge flygflottilj, Skaraborgs flygflottilj, samt Luftstridsskolan.

Cold Response genomfördes för första gången 2006, sen 2007, 2009, 2010 och 2012. Nuförtiden genomförs övningen februari- mars vartannat år.

 

Läs mer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...