Jump to content

Försvarsmakten: Anpassad specialistofficersutbildning vid Markstridssk


Recommended Posts

Nu är de på plats. De drygt 40 kadetter som vid årsskiftet påbörjade den anpassade specialistofficersutbildningen, som nu ska gå vidare inom markstrid. En utbildning som är till för den som har tre års erfarenhet som anställd i Försvarsmakten och med minst ett års erfarenhet som gruppchef.

Efter ett antal år som soldat och gruppchef kan det vara dags att fundera på hur man ska gå vidare och ta sina kunskaper till en ny nivå och fortsätta utmanas och utvecklas inom Försvarsmakten. Den anpassade specialistofficersutbildningen (A SOU) är utformad för att möta just detta behov.

Utbildning för de med mer erfarenhet

Till skillnad från den vanliga specialistofficersutbildningen är den här anpassade varianten kortare. Istället för att läsa tre terminer läser man två. Den första terminen kan man tillgodoräkna sig genom den erfarenhet man har med dig från att ha jobbat en längre tid inom Försvarsmakten.

När kadetterna kommer till Markstridsskolan har de med sig två inledande månaders studier vid Militärhögskolan i Halmstad där alla kadetter vid utbildningen har läst gemensamt, oavsett inriktning. Nu börjar den specifika delen där man fördjupar sig inom sitt valda område som specialistofficer, som för de här kadetterna innebär markstrid.

â Ni som är här kommer direkt att komma in i delen av utbildningen som fokuserar på instruktörsrollen. Ni har erfarenhet med er från att truppföra som gruppchefer, nu ska ni också slipas in er roll som instruktörer. Mot hösten kommer ni sedan att gå djupare in i era specialområden, sa Stefan Andersson, chefen för officerskompaniet på Markstridsskolan när han välkomnade kadetterna.

Kort introduktion, sedan direkt in i utbildningen

Kadetterna utbildas vid Markstridsskolan i Kvarn, strax utanför Motala i Östergötland. Efter att inledningsvis ha fått information om boende, området, transporter och genomgångar i fysisk träning och annat praktiskt drar utbildningen nu igång på fullt allvar med ledarskap, militärteknik och krigsvetenskap under våren, för att avslutas med vapenkurser under hösten. Examen väntar i december

 

Läs mer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...