Jump to content

Försvarsmakten: Furir Carlssons kvarlevor bärgade


Recommended Posts

I dag bärgade Försvarsmakten kvarlevorna från den pilot som följde sitt flygplan till Vätterns botten efter ett flyghaveri 1937.â Det känns bra att kunna hjälpa de anhöriga att få frid efter så här lång tid, säger KG Bergqvist, chef för flygvapnets bärgningsgrupp.

Flygplanet, en Fokker S6, störtade under en skjutövning i närheten av Hästholmen den 23 juli 1937 och både piloten och observatören omkom. Furir Stig Carlsson som var pilot sjönk tillsammans med planet och på grund av det stora djupet kunde kroppen då inte bärgas. I somras påträffades flygplansvraket av dykare och efter en tid fick Försvarsmakten kontakt med de anhöriga som senare skickade in en hemställan om att kvarlevorna skulle tas upp.

Tretton röjdykare från fjärde sjöstridsflottiljen och fem dykare från Försvarsmaktens flygbärgningsgrupp deltog i bärgningsarbetet. Med sig hade de tre båtar och fyra containrar med utrustning inklusive en tryckkammare.

Flygplansvraket vilar på 60 meters djup och det var därför en inte helt okomplicerad insats.

â Det är aldrig riskfritt att dyka på sådana djup, och risken finns att man fastnar i flygplansvraket, men vi är väl förberedda, säger Love Strömgren, chef för röjdykarna från fjärde sjöstridsflottiljen.

Ett dyk till 60 meter tar ungefär en timma och av den tiden blir det högst en kvarts arbete nere vid botten, resten av tiden går åt till uppstigning och dekompression för att bli av med kväveöverskott i blodet.

â Bärgningen har gått smidigt, vädret har varit med oss med tanke på att det är februari och dykarna har gjort ett förtjänstfullt arbete. Det är också tillfredsställande att vi kunnat tillmötesgå de anhörigas önskemål, säger KG Bergqvist.

Kvarlevorna kommer att lämnas över till polisen för rättsmedicinsk undersökning innan de överlämnas till de anhöriga som kommer föra furir Carlsson till familjens gravplats.

 

Läs mer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...