Jump to content

Försvarsmakten: Utbildar maliska armén i 40-gradig värme


Recommended Posts

Huvuddelen av 32:a underrättelsebataljonen har haft vintertjänst norr om polcirkeln och upplevt temperaturer på -40 och kallare utanför Kiruna. Samtidigt har den delen av bataljonen som nu befinner sig i Mali och Koulikoro tagit klivet in i torrperioden där temperaturen närmar sig +40.

Den tredje stridsgruppen är färdigutbildad och dekorerad med EUTM Malis märke och har satts in i norra Mali. Svenskarna i Koulikoro träningscentrum har kommit halvvägs in i utbildningen av den fjärde bataljonen. Grundläggande soldatutbildning inklusive skarpskjutning med plutonens handeldvapen och kulsprutor samt gruppskedet är avklarat , rapporterar svenskarna i EUTM Mali.

Under de återkommande fältövningarna har instruktörerna nu gått in på plutonsstrid och löser uppgifter som att bemanna checkpoints och observationsplatser. De regelbundna utbildningarna i krigets lagar, sjukvårdstjänst samt närkamp vävs in i stridsutbildningen i allt mer komplexa situationer. Allt görs för att förbereda det 3:e infanterikompaniet för vardagen i norra Mali där de om ett par månader troligen kommer att stationeras.

I syfte att utveckla träningen sker ett utbyte på olika nivåer med de av EUTM Mali tre färdigutbildade bataljonerna. Detta gör att värdefull information kan hanteras och implementeras av såväl utbildningsstaben samt av de på Nordic-Baltic Training Team (NBTT).

Förbereder för överlämning

Förutom utbildningen av den maliska armén så har förberedelserna nu på allvar påbörjats inför överlämningen från K 3:s 32:a underrättelsebataljon till I 19 som tar över ansvaret för att bemanna de svenska befattningarna i EUTM Mali. Erfarenheter av att verka i extrema klimat har hjälpt utbildarna i sin dagliga verksamhet. Att hantera +40 grader är faktiskt inte helt olikt att klara av -40.

Vapen- och fordonsvård såväl som den personliga hygienen samt den ständiga kampen att få i sig tillräckligt med vätska är alla färdigheter som gäller under bägge dessa skilda förhållanden. Att årligen genomföra vinterutbildning under tuffa förhållanden har varit en viktig del av 32:a underrättelsebataljonens käpphästar men att den till stora delar har hjälpt soldater och officerare i lösandet av uppgifter i Mali hade nog få kunnat förutse.

Att få vara delaktig i ett nordiskt och europeiskt samarbete på denna konkreta nivå och lösa de dagliga utmaningarna med att ha sex olika nationer som samarbetar för att utbilda en sjunde nations armé med ett flertal folkgrupper och språk kan vara lika påfrestande som tillfredställande för svenskarna.

Att dagligen se svenska soldater stå bredvid sina finska och baltiska kollegor prata engelska med inslag av stridstekniska termer på franska och hälsningsfraser på bambera, ibland utan tolk, och få en taktisk vägövergång med en malisk skyttepluton att se profesionell ut är en fröjd, menar de.

Den regelbundna sjukvårdsutbildningen där svenska och finska stridssjukvårdare tillsammans med sina brittiska, franska, spanska och tjeckiska kamrater och läkara från Österrike och Tyskland är ett europeiskt mästerverk i samarbete.

EUTM Mali 02 har nu endast en dryg månad kvar av sin tid i Västafrika och denna månad kommer att vara hektisk med kompaniövningar samt slutövning. Under denna andra hälft av utbildningen kommer instruktörerna att ta ett halvt steg bakåt för att ge de maliska officerarna en chans att visa vad de lärt sig. Detta är ett av sätten att förbereda det 3:e kompaniet för sina kommande självständiga uppgifter i södra Sahara.

 

Läs mer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...