Jump to content

Försvarsmakten: Nordisk flygövning på Island har startat


Recommended Posts

Så har Iceland Air Meet 2014, IAM 2014, startat. Dagen inleddes med en officiell öppningsceremoni där generaldirektören för isländska kustbevakningen, isländska försvarsministern, norske övningsledaren, kontingentscheferna från Sverige, Norge och Finland närvarade. Strax därefter lyfte de första stridsflygen.

Isländsk media var på plats för att bevaka när den första nordiska flygövningen skulle starta. IAM 2014 väcker intresse, varken svenska eller finska flygvapnet har tidigare genomfört en flygövning på Island.

Under öppningsceremonin höll den norske övningsledaren överste Geir Wiik ett tal där han berättade att IAM 2014 är en mycket flexibel flygövning. Om ett pass inte genomförs på grund av exempelvis vädret så påverkar det inte övningen i stort eftersom det inte finns något scenario som utvecklas dag för dag.

Först att lätta från Keflavik flygbas av de svenska flygplanen var det svenska tankerflygplanet. Därefter var det dags för fyra Jas 39 Gripen att bege sig iväg på första â och enda flygpasset för dagen.

De dagar förbandet varit på Island har vädret snabbt förändrats från växlande molnighet till mycket kraftigt snöfall på kort tid.

Redan på morgonen var det kraftig vind men vid lunchtid hade vindstyrkan tilltagit till storm i byarna. Det gjorde att dagens andra flygpass ställdes in.

 

Läs mer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...