Jump to content
Sign in to follow this  
Perman

Finska försvaret behöver mer pengar

Recommended Posts

http://svenska.yle.fi/artikel/2014/01/26/forsvaret-behover-mer-pengar-att-fungera

 

"Försvaret behöver mer pengar för att fungera"

 

Finlands försvarsmakt står inför många stora satsningar de kommande åren. Men för att också i fortsättningen kunna försvara hela landet behöver militären ännu mera pengar.

 

Det här anser både arméns operationschef Petri Hulkko och forskaren Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet.

 

Bland annat ska sex av marinens fartyg bytas ut inom tio år och bara det kan komma att kosta närmare en miljard euro. Dessutom pågår just nu en förnyelse av luftvapnet, som också rör sig i miljardklassen.

 

Fram till år 2015 har det reserverats 450 miljoner euro per år för vapenmateriel. Men för att behålla försvarsförmågan vill armén att summan höjs så att de år 2020 har kan använda minst 550 miljoner för att förnya arsenalen.

 

Enligt Charly Salonius-Pasternak är det befogat av försvaret att kräva mera pengar, så länge kraven är de samma.

 

- Det är nu upp till politikerna att antingen bevilja mer pengar till försvarsmakten, eller besluta om förändringar i dess uppgift att försvara hela landet, säger han.

 

Publicerad

26.01.2014 - 15:03

 

 

 

 

Kommer Sverige och Norge vara de enda nordiska länderna som fortsätter nedrusta (Sverige dock i högre grad) trots Rysslands pågående upprustning?

 

/Per

Share this post


Link to post
Share on other sites

En försiktig gissning är att både Norge och Finland kommer framhålla Sverige som ett olyckat exempel, "ge oss mera pengar eller så slutar vi som svensken", ungefär.

 

Finnarna kan säkert låta osthyveln åka några varv till innan de nyktrar till, så mycket lattjo som de har köpt på sig på senare tid.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orsaken att man dragit sig ur är vad jag förstått att priset helt enkelt blev för högt per robot, 100 miljoner euro för 70 robotar. Om man tittar lite på diverse finska sidor så verkar det närmaste alternativet vara GMLRS M31 eller Alternative Warhead Program när det blir lart eftersom de använder samma raketlavett. De här är betydligt billigare och ger sex gånger fler raketer per salva, men till en knapp tredjedel av räckvidden och ca 40% av sprängverkan per raket.

 

En salva av dessa har 12 raketer á 90 kg HE som kan riktas in individuellt upp till 90 km med styrning via tröghetsnavigering och GPS.

 

http://missilethreat.com/missiles/guided-mlrs/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this   • Similar Content

  • By Perman
   Finska försvarsbloggaren Corporal Frisk om finnarnas behov av nya övervakningsplan. Han utvecklar även hur han ser på att SAAB nu inkluderat två st Global Eye AEW i Gripen offerten:
    
   Finnish Maritime Patrol
    
   /Per
  • By Perman
   Finska Kiisla klassen var en intressant fartygstyp och fartygen kanske kunnat vara intressanta för den svenska marinen att överta 2013 när de skulle säljas. Hade varit en utmärkt ersättning för Jägaren på västkusten (med en 40 mm pjäs och ELMA). Två enheter (Kiisla och Kurki) byggdes för finska gränsbevakningen 1984-90 (ytterligare två var planerade men beställdes aldrig). Förberedda för snabb konvertering till "attack craft, ASW craft, minelayer, minesweeper or minehunter" (enligt JFS 2009-10). Bägge fartygen överfördes till finska marinen 2004 där de användes som patrullbåtar med ubåtsjaktkapacitet. I början av 2010-talet så lades bägge fartygen i malpåse och offererades till försäljning, och 2015 skrotades de.
    
   Tittar man på wikipedias uppgifter så skiljer en hel del mellan den svenska och engelska versionen. Enl sv wiki så skiljde det 25 ton i deplacementet (270 t för Kiisla och 295 t för Kurki)  mellan fartygen och besättningen bestod av 10 man, och enligt eng wiki så var depl 280 t för bägge och besättningen bestod av 35(!) man. Kanske ligger sanningen nånstans mitt emellan?
    
   Kiisla-klass
   (sv wiki)
    
   Kiisla-class patrol boat
   (eng wiki)
    
   Kiisla-class patrol boat
    
   Ovanligt finskt örlogsfartyg i nyligen avslutade LOVISA
   (mitt inlägg på skalman.nu)
    
   /Per
  • By Perman
   http://navaltoday.com/2016/10/05/finnish-navy-minelayer-pansio-completes-mid-life-upgrade/
    
   Intressant att man i Finland fortfarande satsar på minvapnet. Uppenbarligen har den dubbla 23 mm pjäsen av typ ZU 23 mm/87 "Sergei" framför bryggan på fartygen ersatts av ett "lätt vapensystem köpt utomlands". Återstår att se vad detta innebär. Fartygen av Pansio-klass är ett slags "multi purpose" fartyg och kan förutom minutläggning i skärgården (max 50 minor) även användas som transportfartyg för underhåll av kustartilleriets anläggningar (max 100 tons last), miljöskyddsfartyg och landstigningsfartyg.
    
   /Per
  • By Perman
   Från World Naval Ships Forum:
    
   http://www.worldnavalships.com/forums/showthread.php?p=10011058#post10011058
    
   Finska gränsbevakningen har alltså beställt ett utsjöbevakningsfartyg ("OPV" på eng. för "offshore patrol vessel") ifrån STX Finland som kommer att byggas vid STX Raumas varv för leverans i September 2013. Fartyget blir 96 meter långt och 17 meter brett, och kommer att drivas med både Liquefied Nitrogen Gas (LNG) och marindiesel samtidigt. Det kommer att användas för utsjöpatrullering, gränssäkerhet och -försvar, miljöskydd, SAR ("Search And Rescue"), samt understöd av dykverksamhet. Fartyget blir även isförstärkt för att klara Östersjöns isförhållanden.
    
   Som jämförelse så är utsjöbevakningsfartygen av Tursas-klassen (de hittills största i den finska gränsbevakningen) 61,45 meter långa och 10,2 meter breda. Någon kanske misstycker att jag tar upp den finska gränsbevakningen i detta forum, men faktum är att gränsbevakningen i Finland är mycket nära knuten till den finska marinen. I uppgiften ingår att stödja den finska marinen, och de flesta fartygen är förberedda för bestyckning (oftast 2 st 23 mm kanoner i dubbellavettage typ "Sergei").
    
   http://www.shippingr...l-vessel-update
    
   http://www.worldnava...27&d=1326103620
    
   Ful men med rejäl helikopterplatta på bogen. De finska Super Puma besättningarna i gränsbevakningen tränar för övrigt regelbundet att landa på fartyg (läs: Finlandsfärjor), så det borde inte utgöra något problem. De 3 befintliga utsjöbevakningsfartygen liknar ganska mycket stora bogserbåtar och kan bogsera ganska stora fartyg vid ett haveri, men det nya patrullfartyget ser mer ut som de danska patrullfartygen av Knud Rasmussen-klassen. Dvs. ett patrullfartyg med goda sjöegenskaper för utsjöbevakning, lång räckvidd, helikopterkapacitet och möjlighet till bestyckning. Kanske nånting att skicka ner till Adenviken istället för gamla Pohjanmaa, eller kanske t.o.m. som ersättning för henne i den finska marinen?
    
   /Per
  • By Perman
   Finland finalizing Hamina-class upgrade preparations
    
   Patria to support Finnish Navy's Squadron 2000 MLU
    
   Mvh,
    
   /Per
×
×
 • Create New...