Jump to content

Försvarsmakten: Sista patrullen till Aibak


Recommended Posts

Den 22 december genomförde svenskar och finnar ur Nordic-Baltic Transition Support Unit den sista patrullen till Aibak i provinsen Samangan. Under flera års tid har en finsk styrka agerat rådgivare och mentorer åt provinsens koordineringscenter för operationer. Nu avvecklas gruppen och finnarna åker hem.

Snön faller lätt över patrullen som färdas genom bergen mot staden Aibak i provinsen Samangan. Det är bara någon enstaka plusgrad och fordonens takskyttar har dragit upp sjalar över ansiktet för att skydda sig mot vinden och kylan.

âDet stiger rök från stadenâ, ljuder plötsligt ur radion. Det visar sig att det pågår en demonstration i staden och längs med vägarna har människor samlats för att delta. Det är inte lika allvarligt som det ser ut. I närheten står afghanska poliser och övervakar demonstrationen.

â Vi har läget under kontroll. Demonstrationerna beror på att en av kandidaterna till provinsrådsvalet blivit struken från listan och både anhängare och motståndare till kandidaten valde att protestera. Säkerhetsnivån i Samangan är bra i jämförelse med de andra provinserna i norra Afghanistan. Det beror på ett bra samarbete mellan armén, polisen och underrättelsetjänsten, säger överste Abdul Khan Halim, ställföreträdande chef över provinsens koordineringscenter för operationer (Operations Coordination Center-Provincial, OCC-P) i Samangan.

Den 22 december genomfördes den sista patrullen till Aibak. Sedan flera år tillbaka har en finsk styrka arbetat med att agera rådgivare och mentorer till OCC-P. Gruppen kommer nu att avvecklas och åka hem. Rådgivningsansvaret övergår i stället till den regionala ledningen, RC North. Under den sista operativa dagen handlade uppdraget mest om att säga farväl.

â Vi har haft bra stöd av de finska rådgivarna. Det är tråkigt att de lämnar oss men vi är glada över att de ska få åka hem till sina familjer, säger Abdul Khan Halim

Chefen för den svenska styrkan, överste Micael Berner, valde också att åka med och besöka representanterna för polisen och OCC-P i Aibak.

â Man kan konstatera att säkerhetsläget i Samangan är bättre än om man jämför med provinsen Balkh och därför känns det också naturligt att vi lämnat över ansvaret över provinsen till RC North. Jag får intrycket att afghanerna är redo att axla det totala ansvaret i Samangen. För mig var det viktigt att besöka koordineringscentret och polishögkvarteret för att på ett mer personligt sätt önska lycka till med det fortsatta säkerhetsarbetet, säger Micael Berner.

Snön har slutat att falla och personalen gör uppsittning i fordonen. Demonstranterna har skingrat sig och vägen är nu fri från hinder.

â Jag vill också poängtera att afghanerna inte blir lämnade. I fortsättningen kommer RC North att besöka och följa upp situationen. Sverige kommer att fortsätta stödja den politiska utvecklingen och det biståndsarbete som vi förbundit oss till, säger Micael Berner.

 

Läs mer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...