Jump to content

Försvarsmakten: Första tolkarna på plats i Sverige


Recommended Posts

Efter att Försvarsmakten uppmärksammat den utsatta situationen för de afghanska tolkar som har bistått de svenska styrkorna inom ramen för Isaf, har nu ett antal tolkar fått uppehållstillstånd och anlänt till Sverige.

â Det är glädjande att samarbetet med Försvarsmakten resulterat i att de första tolkarna med familj sedan en tid tillbaka befinner sig i trygghet och säkerhet på svensk mark, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket.

 

Det första steget i processen är att Försvarsmakten gör en beredning i Afghanistan som syftar till att noggrant och systematiskt utreda om det finns en stark och individuell hotbild mot de afghanska tolkarna. Om skydd inte kan tillgodoses inom Afghanistans gränser presenteras dessa personers ärenden för Migrationsverket, som med det som underlag fattar beslut om uppehållstillstånd inom ramen för den så kallade flyktingkvoten.

 

â Försvarsmakten vidtar de åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa att tolkarna i Afghanistan ska få det skydd de behöver. Och våra bedömningar utgår hela tiden från individen och dennes förutsättningar och eventuella behov, säger Anders Silwer, Försvarsmaktens insatschef.

 

Av hänsyn till de inblandade personernas säkerhet och det pågående arbetet kommer ytterligare information vara begränsad.

 

Läs mer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...