Jump to content

Försvarsmakten: Tredje Visbykorvetten levererad till Försvarsmakten


Recommended Posts

Igår, onsdagen den 18 december, tog Försvarsmakten emot HMS Karlstad från Försvarets materielverk (FMV). Hon blir därmed den tredje korvetten i serien, och den andra till Tredje sjöstridsflottiljen, som levereras i version 5.

Den är en nöjd fartygschef som nu lämnar provtursverksamheten och tar fartyget och sin besättning in i en verksamhet av övningar och insatser.

- Vi har haft en bra provtursperiod tillsammans med FMV, med mycket tid till sjöss och kunnat lära känna fartygets många komplexa delsystem, säger Johan Spåhl som är fartygschef på HMS Karlstad.

HMS Karlstad ingår nu i Försvarsmaktens insatsorganisation fullt ut. I och med att hon är utrustad till det som kallas version 5, kan hon allt ifrån att röja minor, jaga ubåt och basera helikopter ombord, till att bevaka svenskt sjöterritorium. Hon är utrustad med sjömålsrobot för att bekämpa ytmål på långa avstånd.

Vad blir då den stora förändringen som fartygschef, nu när fartyget levererats till Försvarsmakten?

- Under provturerna har vi testat av de olika tekniska delsystemen, ett och ett, i fartyget. Nu lägger vi fokus på att sammanfoga de olika delarna, till ett fartyg där besättningen kan lösa en eller flera stridsuppgifter, fortsätter Johan Spåhl.

HMS Karlstad gör nu HMS Nyköping sällskap på Tredje sjöstridsflottiljen. På Fjärde sjöstridsflottiljen finns HMS Visby. Två fartyg i serien av fem Visbykorvetter återstår att levereras i version 5. HMS Helsingborg som levereras under 2014 och HMS Härnösand, som enligt plan levereras 2015 och gör serien komplett.

 

Läs mer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...