Jump to content

Försvarsmakten: Den omkomna piloten får vila i frid


Recommended Posts

Den 23 juni 1937 havererade en Fokker S6 i Vättern och piloten och observatören omkom. Pilotens kvarlevor följde flygplansvraket ner i djupet. I somras påträffades vraket med pilotens kvarlevor av amatördykare och därefter har det höjts röster om bärgning. Men Försvarsmakten har beslutat att låta piloten vila i frid.

Flygvapnet genomförde en ceremoni med präst och anhöriga i samband med olyckan, haveriplatsen är därför att betrakta som gravplats. Piloten var vid olyckan 27 år, ogift och utan barn.

â Den omkomne piloten har vilat på denna plats i mer är 76 år. Platsen har hela tiden varit känd och dykarnas fynd har bara bekräftat detta. Av vördnad för den omkomne bör han få fortsätta vila i frid, säger Försvarsmaktens flygvapeninspektör Micael Bydén.

Med hänsyn till det stora djup kvarlevorna återfunnits på bedöms sannolikheten för obehöriga att påverka vraket eller kvarlevorna som mycket små. Platsen omfattas dessutom av lagen om griftefrid och det är brottsligt att flytta eller skada den dödes vilorum.

â Jag utgår från att dykare som kan gå ner på aktuellt djup är omdömesfulla och förstår att respektera svensk lag och visar respekt för den omkomne piloten, säger Micael Bydén.

Furir Carlssons namn finns på väggen i Flygvapnets minneshall där omkomna besättningsmän hedras.

 

Läs mer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...