Jump to content

Försvarsmakten: Livgardet hedrar Mandela


Recommended Posts

På söndag begravs Nelson Mandela i sin barndomsby i Sydafrika. Hans minne kommer att hedras även i Stockholm, bland annat genom en minnesstund i Riddarholmskyrkan där Livgardet deltar.

Frihetskämpen Nelson Mandela var många saker, bland annat var han riddare av Serafimerorden, Sveriges förnämsta ordensutmärkelse. När en medlem av Serafimerorden dör har man av tradition serafimerringning på begravningsdagen.

- Under en hel timmes tid, mellan klockan tolv och ett på söndag, kommer klockorna i Riddarholmskyrkan att ringa, säger Richard Beck-Friis som är chef för kommendantstaben på Stockholms slott.

Under serafimerringningen på söndag kommer Nelson Mandelas serafimervapensköld stå utställd inne i Riddarholmskyrkan, omgiven av två livgardister. Ytterligare två livgardister och chef för hedersvakten står vid ingången till kyrkan. Mandelas vapensköld kommer också att hängas upp inne i kyrkan, något som görs först efter en sefimerriddares död.

- Allmänheten är välkommen och så kommer man att läsa upp något till Nelson Mandelas minne, säger Richard Beck-Friis.

Serafimerorden delas numera endast ut till medlemmar av det svenska kungahuset och till utländska statschefer. Nelson Mandela tilldelades Serafimerorden 1997 i samband med kungaparets statsbesök i Sydafrika.

 

Läs mer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...