Jump to content

Försvarsmakten: Militära världsmästerskapet i marathon är avgjort


Recommended Posts

Klockan är 05:30, termometern står på 35 grader, luftfuktigheten är mellan 80 - 100 procent, cirka 150 löpare har transporterats fyra mil ut i Surinames djungel och står på startlinjen. Startskottet går, 4,2 jobbiga mil ska avverkas.

Bara tanken av att springa ett marathon kan avskräcka de flesta. Med de förutsättningarna som var under det militära världsmästerskapet i marathon gör det inte mer inbjudande. För en av dem som tävlade för Försvarsmakten, Jesper Malmsjö, var det aldrig någon tvekan om att ställa upp när förfrågan kom.

â Jag gillar att testa mina gränser och träning är en del av min vardag. Det var en häftig upplevelse både löpmässigt och på det personliga planet. Suriname är inte ett land som jag besökt tidigare och är inte ett av de vanligaste resmålen, säger Jesper.

Totalt tävlade fyra stycken från Försvarsmakten. Årets uttagningar skiljde sig från tidigare år, resultaten från Försvarsmaktsmästerskapen, Stockholms halvmarathon och Lidingöloppet fick avgöra vilka som fick åka och tävla. Totalt så deltog 100 personer i militärklassen. Många duktiga löpare fanns med i startfältet, bland annat vinnaren i Stockholms marathon 2012 samt en av deltagarna från Olympiska spelen i London.

â Jag hade som mål att ta mig in under tre timmar, tyvärr så nådde jag inte riktigt ända fram då klockan stod på 3:04 när jag passerade mållinjen. Trots att det fanns vattenstationer var tredje kilometer så var jag alltid törstig och på gränsen till överhettad. Efter lite drygt halva loppet så gick solen upp och då var det nästintill outhärdligt. Om jag blir uttagen till nästa års världsmästerskap i Holland så ska jag in under tre timmar, säger Jesper.

Vinnaren kom från Brasilien och sprang på 2:24. Herrlaget tog en nionde plats av totalt 18 lag. Elisabeth Hökerberg sprang på imponerande 3:16 och putsade sitt personliga rekord med 15 minuter.

â Min målsättning var att springa 5-7 mil i veckan med fokus på fart- och intervallträning. Det gäller att ligga i för att hinna med jobb, familj och träningen. Målet är att bli uttagen till Military World Games 2015 i Sydkorea så det är väl bara sätta igång och träna igen, säger Jesper.

Nästa världsmästerskap i Holland går i oktober, väderförhållandena kommer säkerligen att vara mer gynnsamt ur ett svenskt perspektiv. Förhoppningsvis blir det nya framgångar då.

 

Läs mer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...