Jump to content

Försvarsmakten: Slagkraftigt jägarvapen


Recommended Posts

För första gången genomförs nu utbildning på Robot 57 på soldatnivå vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. â Ett fiffigt system, man mäter farten på fordonet man ska bekämpa, när man sedan trycker av känner gyrot i roboten av hur den ska styra för att träffa precis rätt. Annars hade jag nog aldrig kunnat träffa bilen som kom körandes i 70 kilometer i timmen, säger Felix Fagerlund.

Det är jägaraspiranterna som nu går den 12 månader långa Grundutbildningen till jägarsoldat, GUJ, som ska lära sig använda roboten och utbildningen pågår i två veckor. Eftersom det är ett relativt komplicerat system med en robot som själv följer sitt mål krävs en god förståelse för hur det fungerar och det är ganska mycket teori i början. Allt ifrån fordonsigenkänning till beräkningar av avstånd och skjuttider skall läras in och det hela avslutades med ett prov efter första utbildningsveckan.

 

 

Simulator

Allt eftersom får soldaterna börja öva med roboten för att lära känna systemet. Den praktiska delen är i sin tur uppdelad i två delar.

Halva dagen får soldaterna öva inomhus med simulatorer och skjuta sig igenom olika banor för att bli godkända.

â Ganska svårt men riktigt skoj faktiskt, säger Konrad Mortin som börjat sin dag med att skjuta i simulatorn. Man får sin uppgift utskrivet på skärmen när det börjar sen gäller det att hitta rätt mål och pricka rätt förstås. Gör man fel någonstans kan instruktören göra livet surt för en och lägga in ett stridsfordon som skjuter tillbaka.

 

 

Verklighetstroget med laser

Efter lunch går de ut och där får soldaterna öva i mer verklighetstrogna situationer. De använder sig av prismor och laser under övningarna men det bygger på samma teknik som det riktiga systemet.

â Det är ett ganska fiffigt system säger Felix Fagerlund. Man mäter farten på fordonet med siktet och sen när man trycker av känner gyrot i roboten av hur den ska styra för att träffa precis rätt. Annars hade jag nog aldrig kunnat träffa bilen som kom körandes i 70 kilometer i timmen.

Givetvis är det ju en tävling inblandat också. Den som presterar bäst under veckorna kommer i slutet att få skjuta en skarp robot inför sina kamrater. Något som Felix tror kan vara riktigt häftigt.

â Det gör ju att man skärper sig lite extra när man övar om man vet att man kan få spränga något på riktigt.

Jägaraspiranterna har nu kommit en bra bit på vägen mot att examineras som jägarsoldater vid jägarbataljonen i Arvidsjaur. Inryckning skedde i augusti efter att genomfört tre månader GMU från mars till juni. Alla jägaraspiranter är jägaruttagna och har således den högsta skattningen av alla ungdomar som idag söker GMU.

GUJ, Grundutbildning till jägarsoldat, är en utbildningslinje och del av den Fortsatta grundutbildning, FGU, vid Arméns Jägarbataljon. Utbildningen är 12 månader lång och efter examen i juni placeras jägarsoldaterna vid någon av bataljonens enheter där fortsatt utbildning och träning sker som en del av en unik elit.

Just nu pågår antagningsprövning runt om i landet för att bli antagen till GMU 2014, i Arvidsjaur genomförs GMU omgång 2 som startar 17 mars.

 

Läs mer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...