Jump to content
Sign in to follow this  
kippe

Vad är skillnaden mellan Marin EOD-operatör och Röjdykare?

Recommended Posts

Hej!

Ska göra gmu och är väldigt intresserad av ammunitionsröjning. Jag har läst mycket om röjdykare och har sett på försvarsmaktens hemsida befattningen marin EOD operatör och undrar nu vad det är för skillnad

Edited by henke
Justerat titel

Share this post


Link to post
Share on other sites

vad jag kan utläsa och som jag uppfattar det så sysslar Röjdykaren huvudsakligen med uppgifter under ytan dvs röjning av minor men även röjning av andra objekt, kanske inte alltid av explosiv karaktär.

medans Marin EOD sysslar med ungefär samma sak men inte alltid under vatten utan också på land, båtar och i vattnet, EOD handlar lite mer om att förstå de olika EOD objektens uppbyggnad och konstruktion då det inte enbart handlar om gamla minor utan också kanske IED (Improvised Explosive Device) i samband med sabotage motsv.

 

På Försvarsmaktens hemsida står det följande om Röjdykare (exempel)

Det är mitt i natten. Kallt och blåsigt. Du står utkik på signaldäck och spanar efter fartyg. Plötsligt får du order om att dyka efter ett minliknande objekt som upptäckts med sonaren. Du gör dig snabbt redo, lastar ner dykmaterielen i en motorbåt och åker med din dykkamrat och en dykledare till platsen där objektet finns, där ni förankrar en flytboj och dyker ner i det mörka vattnet. Du söker av botten, hittar minan och dokumenterar det noggrant, innan du går upp till ytan och beskriver objektet för dykledaren. Du får nya order om att röja minan, och dyker ner med en sprängladdning, lägger den vid minan för att sedan gå upp till ytan och åka från platsen innan laddningen tänds.

 

 

http://rekrytering.forsvarsmakten.se/sv/borja-har/befattningar/rojdykare/

 

Och sedan vad gäller Marin EOD

 

En fiskebåt har med sin trålare fått upp en oväntad fångst – en icke exploderad mina som blivit kvar på havsbotten sedan andra världskriget. Fiskebåten är nu på väg in mot hamnen igen med minan ombord, och du och ditt team åker snabbt ut för att möta båten. Säkerheten kommer i första hand, och ni vill röja minan så långt ut till havs som möjligt. När ni kommer fram till fiskebåten sänker ni ner minan i havet, apterar den och lämnar platsen innan ni spränger sönder minan.

http://rekrytering.forsvarsmakten.se/sv/borja-har/befattningar/marin-eod-operator/


Share this post


Link to post
Share on other sites

Okej såg nu att man måste va specialistofficer som eod operatör också. Vet du om fyskraven är ungefär lika på båda befattningarna?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag skulle tro det.

men för att bli EOD operatör så tror jag att den enklaste vägen dit är genom att först bli röjdykare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this   • Similar Content

  • By Vinter
   I brist på pengar och alternativ funderar FM allvarligt på att använda några Vertol(hkp4) och eventuellt super puma(hkp10) som TT alt CSAR.

   Är det någon som har någon uppgift på andra läder som använt Vertol i den uppgiften? Samt vad för uppgraderingar etc vi talar om?
  • By A2Keltainen
   Jag har funderat en del över det svenska ubåtsvapnet i dessa besparingstider. Kanske finns det någon eller några här på SoldF som har bättre på koll marin krigsföring än vad jag har, och som kan svara på följande frågor:
    
   1. Ungefär hur mycket kostar svenska ubåtsvapnet per år, om man både räknar in materiel, infrastruktur och personal? Räkna både in den materiel, inklusive ubåtarna, som används i fredstid och den som hålls i förråd för krigstid. Räkna även in alla verkstäder och liknande. Ungefär hur mycket skulle man kunna få för de nuvarande båtarna och annan materiel om man sålde dem?
    
   2. Hur stor konkret nytta har egentligen svenska försvaret av sitt ubåtsvapen i dag med tanke på den inriktning som svenska försvaret nu ska ha? De enda uppgifter jag, som marinnaiv, kan se ubåtsvapnet lösa med tanke på försvarets nya inriktning är:
    
   2.1. Dold spaning. Frågan är i hur stor grad den här förmågan behövs och om den inte kan lösas/ersättas genom exempelvis luftbaserad fjärrspaning från flygplan eller UAV? Om man lägger ned ubåtsvapnet och säljer ubåtarna så kan man kanske använda en del av de pengarna till att förbättra övriga spanings- och underrättelsesystem.
    
   2.2. Agera som B-styrka mot egna marina förband i allmänhet och ubåtsjaktförband i synnerhet. Frågan är dock om man inte istället exempelvis kan låta tyska, norska eller andra pseudoallierade ubåtsförband öva mot svenska marina förband?
    
   2.3. Innästling av specialförband. Hur ofta kommer detta av ske i praktiken? Det är ju inte heller helt ovanligt att man kan nästla in förbanden på andra sätt. Det här verkar åtminstone i mina ögon vara en förmåga som för svenska försvaret kostar betydligt mer än den smakar, såvida det inte finns några andra starka skäl till att behålla ubåtsvapnet.
    
   3. Hur väsentligt är det att bevara kompetensen som ubåtsvapnet har?
  • By Perman
   FMV levererar ribbåtar till Försvarsmakten
    
   De flesta RIB båtarna ska gå till röjdykardivisionen, och de tre största båtarna är 12,2 m långa och kommer bl a att ha lavetter för KSP 58 eller KSP 90.
    
   /Per
    
    
  • By JonathanRL
   Jag hade förberett ett långt och fint inlägg med bilder och allt, men sedan fick jag dessvärre beskedet att jag hade postat fler än jag fick (trots att det var hotlink).
    
   Så; ni får istället se bilderna via en länk istället
   http://jrl5.blogspot.se/2012/05/marinens-dag-2012.html
    
   Tycker generellt det är lite för lite sådana här händelser i Stockholmstrakten. Bra att Marinen och Amfibie tar initiativet till dem, men vore kul om Flygflottiljerna kunde engagera sig i liknande saker över huvudstaden också
  • By Scribe
   Såg på mil.se att HMS Gävle är framme i Libanon och redo för FN-uppdrag.
    

    
   Men varför är hon inte vitmålad? Ska inte alla fordon och fartyg i FN-tjänst vara vitmålade med bokstäverna UN svartmålade? Borde inte besättningen ha ljusblå basker och borde det inte finnas en FN flagga på båten?
×
×
 • Create New...