Jump to content

Försvarsmakten: Snabbt dopp i vinterhav


Recommended Posts

Det blåser en frisk västlig vind. Lufttemperaturen är cirka sju grader, men i vattnet är det bara en plusgrad. Kadetterna vid specialistofficersutbildningen på Militärhögskolan i Halmstad (MHS H) står på bryggan i småbåtshamnen. Ett bestämt kliv över kanten är allt som krävs för att kropp och psyke ska förstå att nu handlar det om att överleva.

â Kadett Engström anhåller om att kliva ner i vinterhavet, säger Anton Engström med beslutsam röst.

â Beviljas, säger övningsledare Fredrik Andersson klart och tydligt.

Sen tas ett bestämt kliv utför kanten, och kylan i vattnet är ett mer eller mindre chockartat faktum. Vissa kadetter finner sig snabbt, andra tappar nästan andan eller börjar hyperventilera för en kort stund. Kroppens muskler kan reagera med att vilja knyta sig som i kramp. Oavsett vilket gäller det att återfå lugnet så fort som möjligt för att se till att överleva genom att snabbt ta sig upp på ett fingerat isflak.

När kroppstemperaturen sjunker

â Det är ett nyttigt moment, konstaterar kadett Tomislav Obrovac. Det här var fjärde gången för mig, men det blir lätt lite panikartat precis när man hamnar i vattnet. Det gäller att försöka behålla sitt lugn ochanvända viljan för att ta sig upp igen!

Dagens hypotermiövning, det vill säga en övning där kadetterna får känna på vad som händer när kroppstemperaturen sänks, är en förberedelse för att kunna genomföra en riktig övergång av osäker is.

â Då blir det flera nya dimensioner när man har skidor, tyngre personlig utrustning och vapen, förklarar övningsledare Fredrik Andersson, MHS H. Då är det värdefullt att veta hur det känns att hamna i kallt vatten och hur man reagerar både fysiskt och psykiskt på det.

Alla ska klara vinterförhållanden

Alla blivande specialistofficerare ska genomföra grundläggande vinterutbildning. Kadetterna på MHS H ägnar nästan tre veckor åt att förbereda sig för och genomföra utbildning i vintermiljö, närmare bestämt i Arvidsjaur.

â Vi i Norden förväntas vara bra på att hantera de utmaningar som strid i kallt klimat för med sig, berättar Fredrik Andersson. I det här utbildningsskedet fokuserar vi på att den enskilde soldaten ska kunna hantera sig själv och sin personliga utrustning under vinterförhållanden. Det gäller att kunna ta ansvar för att behålla det egna fysiska stridsvärdet, men också på sikt kunna hantera de krav som ett kallt klimat ställer på chefs- och ledarskapet.

En som har sett fram emot dagens dopp, men även den kommande vinterutbildning är kadett Caroline Duvefjärd:

â Det var som förväntat kallt idag, men kul! Jag känner mig väldigt lugn inför den kommande veckan eftersom jag har gjort min grundläggande militära utbildning (GMU) i Luleå mitt i vintern. Jag tror inte att vi kommer att få uppleva lika mycket snö och kyla nu i Arvidsjaur som jag gjorde då!

 

Läs mer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...