Jump to content

Försvarsmakten: Soldat Kodjo belyser EU


Recommended Posts

Under luftvärnets övning LEA fick UndE 23-plutonen besök av programledaren Kodjo Akolor och ett filmteam från SVT. Verksamheten vid en pluton som nu stödjer EU:s insatsstyrka ska belysa den militära dimensionen i det europeiska samarbetet, i en kommande TV-serie.

- Det här var lite skillnad från min värnplikt för 10 år sedan, skrattar Kodjo Akolor när han blir anvisad sovplats i ett modernt tält som saknar den vedeldade kamin han hade förväntat sig. I stället finns en liten dieselbrännare bakom tältet och en slangkoppling som sprider varmluft genom ett enkelt men effektivt system i tälttaket.

Kodjo, mest känd som programledare för morgonshowen i radions P 3, har tillälligt fått klä sig i uniform för att under ett dygn leva och verka med dagens luftvänssoldater. Det är SVT som hyrt in honom som programledare för en serie med faktaprogram om Europeiska unionen, som ska sändas i vår inför EU-valet.

En del i TV-serien kommer att handla om EU:s militära dimension. Eftersom en pluton från Lv 6 nu stödjer ett brittiskt förband, som för närvarande är EU:s snabbinsatsstyrka, fick de bli ett exempel på svenskt bidrag till europeisk säkerhet och beredskap.

Plutonen är utrustad med den spaningsradar, UndE 23, som på senare år blivit internationellt känd och eftertraktad. Förra året var radarenheter ur denna pluton utplacerade runt London för att övervaka luftrummet under OS. Tidigare i år var de utplacerade runt Stockholm för att att stödja polisen i samband med besöket av president Obama.

Det som gör UndE 23 så speciell är att den inte bara upptäcker flygplan inom cirka 10 mils radie utan även mindre flygande föremål - ner till enstaka artillerigranater. Några skjutande robotenheter ingår inte i den del som står till EU:s förfogande utan det handlar främst om att kunna förvarna så att de som är i målområdet kan ta skydd.

 

Läs mer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...