Jump to content

Försvarsmakten: F7 stödjer i avvecklandet av kemiska stridsmedel


Recommended Posts

Den 27:e september tog FN:s säkerhetsråd beslut om resolution 2118 vilken innebär eliminering av Syriens program för kemiska stridsmedel. I onsdags, den 20:e november, startade den TP84 Hercules som skall stödja FN och OPCW i detta uppdrag. Det är i nuläget inte möjligt att flyga till Syrien. Flygplanet, som tillhör Skaraborgs flygflottilj, kommer därför att flyga mellan Libanon och Cypern, där personalen och flygplanet kommer att vara baserade.

â Eftersom det råder flygförbud över Syrien kommer vi istället att flyga mellan Larnaca på Cypern och Beirut i Libanon, säger Peter Mignander som är kontingentschef för FC01.

Besättningen kommer inte att frakta några kemiska stridsmedel utan istället materiel och personal från OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons), som är den organisation som ansvarar för avväpnandet av Syriens kemvapen.

Försvarsmakten kunde anmäla transportförbandet klart för insats kort efter det att den politiska ledningen skickat förfrågan. Anledning till detta är att förbandet FM01 tagits fram för den Mali-insats som var aktuell i höstas. När denna insats blev inställd behöll delar av förbandet en beredskap för nytt uppdrag som sedermera blev FC01.

Personalen håller nu på att upprätta sin basering på Larnaca flygplats och kommer inom en snar framtid att påbörja flygningarna. I förbandet ingår en TP84 Hercules och en personalstyrka på cirka 20 personer. Uppdraget kommer att pågå fram till 31:e december 2013.

 

Läs mer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...