Jump to content

Försvarsmakten: 48 fullspäckade timmar


Recommended Posts

Många läkare, sjuksköterskor och annan medicinalpersonal är nyfikna på vad Försvarsmakten kan erbjuda dem. För dem är prova-på-kursen 48H vid Försvarsmedicincentrum i Göteborg perfekt.

â Har vi någon frivillig till att pröva en torniquet? Du ser intresserad ut, säger löjtnant Benny Gradin till sjuksköterskan Kulanathan och börjar applicera den på hans ben.

â Dra åt hårt, dra lite till och sen är det dags att börja vrida. Perfekt för att stoppa blödningen i benet! Det bränner till riktigt ordentligt i benet när torniquen dras åt. Alla runt omkring fokuserar på hur det avsnörande förbandet fungerar till dess att förevisningen avslutas och trycket lättar på Kulanathans ben.

De är alla deltagare i höstens 48H-kurs som trotsat SMHI:s förvarning om bistert väder och ändå kommit till Göteborg för en fullspäckad helg inom medicinalspåret. På programmet står allt från att se och klämma på den sjukvårdsmateriel som används vid våra förband idag till en förevisning av hur vi tar hand om skadade soldater. Detta varvas med föreläsningar om svensk säkerhetspolitik och hur sjukvården i våra krigsförband är uppbyggd.

 

 

Spännande föredrag

Särskilt stort intresse väckte två föredrag av en kirurg och en operationssjuksköterska som nyligen kommit hem från var sin insats. Kursdeltagarna bjöds på färska erfarenheter både från livet ombord på HMS Carlskrona men också från hur vintern i Afghanistan gestaltar sig.

Medicinska frågor som blodförsörjning varvades med praktiska, exempelvis hur man kan kommunicera med de här hemma.

Efter precis 48 timmar med både regn, rusk och solsken var det så dags för kursdeltagarna att skiljas. De åkte till allt från Kiruna till Höllviken efter en kurs som bjudit på allt från skratt och allvar till nya insikter och spännande aha-upplevelser. Eller som en kursdeltagare skrev:

â Jag lämnade verkligen kursen med ett leende på läpparna och en go känsla i magen!

 

Läs mer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...