Jump to content

Försvarsmakten: Slutet på början


Recommended Posts

I fredags var det dags för de drygt 140 rekryterna att avsluta sin grundläggande militära utbildning, GMU. När klockan slog tre på eftermiddagen lyste solen och rekryterna stod snyggt uppradade omslutna av fotoblixtar som smattrade. Ett ögonblick som förevigades från nyfikna och stolta anhöriga som ville medverka på avslutningsceremonin.

Blod, svett, tårar men också glädje, saknad och stolthet. Känslorna har varit många de senaste månaderna och många känslor fanns närvarande när avslutningen började närma sig.

- Det känns både skönt och sorgligt på en och samma gång. Det är sorgligt att behöva skiljas från vänner som jag fått under den här tiden, säger Amanda Demir, en av rekryterna.

För en del slutade resan här, men för många andra var det här början till ett nytt kapitel i livet. En av dem är Jesper Jönsson.

Första dagen på nya jobbet

Jesper kommer från Staffanstorp utanför Malmö, gjorde sin GMU i Linköping och i måndags var första dagen som soldat på Trängregementet i Skövde.

- Det är lite nervöst, såklart. Jag har inte riktigt koll på allt, men det löser sig. Ska bara få tag i lite utrustning också, det känns konstigt att gå i civila kläder, säger han.

Det är tio personer i hans grupp och Jesper Jönsson är en av tre soldater som kommer utifrån. Anledningen till att han hamnade i Skövde på Trängregementet är ingen slump.

- Jag fick erbjudande om att bli heltidsanställd soldat som flygplatsbrandman i Linköping, men det verkade vara mycket väntan och det passar inte mig. Här på Trängregementet händer det mer och det var därför jag ville komma hit. Det är mer fart och fläkt här, säger han.

En ny värld

I helgen gick flyttlasset från Staffanstorp till flickvännen i Skövde, som också jobbar som soldat på Trängregementet.

- Det känns väldigt bra, jag slog två flugor i en smäll kan man säga, säger han.

Jesper Jönsson ser framemot att börja jobba som soldat. Även om han tycker att det är en helt annorlunda värld.

- Det är en annan hierarki och ett annat sätt att föra sig än i det civila. Det var en stor omställning i början. Men nu tycker jag att det är rätt skönt. Det ändras inte, man vet vad man ska göra, säger han.

På frågan om han kan se en framtid inom det militära säger han att det inte är helt omöjligt.

- Hittills har det varit jätteroligt. GMU var som en aptitretare. Nu får jag känna på det och se hur det är att leva som soldat. Tycker vi det är roligt tror jag det är många som fortsätter. Målet för mig är att bli heltidssoldat. Det man får lära sig och göra här i Försvarsmakten får man ju inte göra på någon annan civil arbetsplats och det är en stor fördel, säger Jesper Jönsson.

 

Läs mer...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...