Jump to content

Vägen mot KJ/FJS eller motsvarande


Recommended Posts

Hej!


Jag gör just nu GMU och är snart inne på sista veckan (dvs AGU). Jag har blivit erbjuden anställning som jag tackat ja till och kommer därmed inleda min provanställning efter genomförd GMU. Jag är för närvarande placerad vid ett vanligt markstridsförband inom armén i en helt okej befattning. Jag har dock som mål att inom några år kunna söka mig vidare mot lite mer krävande tjänster så som kustjägare, fallskärmsjägare eller motsvarande.


Eftersom dessa befattningar är väldigt krävande vet jag att jag inte kan söka dom just nu. Därför har jag som mål att arbeta på mitt nuvarande förband i några år medan jag bygger upp fysik, kunskap och erfarenhet så att jag förhoppningsvis kan söka mig vidare längre fram. Min fråga till er är alltså vilken väg som är "bäst" på så sätt att den är mest förberedande och dylikt? Om jag har som mål att bli kustjägare eller motsvarande, hur kan jag då som nyanställd i FM förbereda mig? Då menar jag i form av befattningar och liknande, vad är mest meriterande att ha i sitt bagage när man söker till KJ/FJS osv? Vad kan jag som enskild soldat göra för att förbereda mig annat än att träna?

Link to comment
Share on other sites

Utan att veta exakt. Men de tjänsterna är väldigt krävande. Tror att du ska se till att bli grp chef och söka din tjänst vid afm 1 alt. K3. Det lär garanterat underlätta. Vet inte hur det är nu men de jag känner som har varit på Fjs/Kj har tränat mycket marschträning med tung packning. Vattenvana mycket trampa vatten. Förr var det meriterat att vara duktig på orientering,klättring mm. Träna på att göra mängder med situps,armhävningar och allt det där. Spring långt och mycket. Träna upp kroppen att bli motståndskrafig mot skador.

Försök att söka jägartjänst, borde ge dig en fördel senare. Sök kurser med inriktning på den tjänsten du vill ha till slut. Underättelse,jägarstrid mm.

som sagt jag detta är mest spekulativa tankar som jag har inte direkt fakta. Hoppas att det hjälper något.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror inte det är dina meriter/utbildningar som kommer vara gränssättande, åtminstone inte om du lyckas komma till förtestet. Dock så är erfarenhet alltid erfarenhet och de kommer ju kolla på personlig och yrkesmässig mognad, etc. Jag skulle säga att sjukvård och samband är två kompetenser som är meriterande oavsett tjänst.

 

Vad som avgör om du blir kallad till förtest vet jag faktiskt inte, men du borde väl kunna jobba kvar där du är och ändå få chansen. Vattenvana har redan nämnts, det är ett hett tips. Jag rekommenderar dig även att läsa på om testerna så att du kan förbereda dig på rätt sätt, det kan göra rätt stor skillnad. Underskatta inte kraven. Marschträning (på tid!) är viktigt utöver den vanliga träningen.

Link to comment
Share on other sites

Håller med Dansk_skalle. Erfarenhet, personlig- och yrkesmässig-mognad väger tungt. En bra specialistutb. som skiljer sig från mängden är också bra.

 

Kan av erfarenhet säga att konditionen och vattenvanan oftast är det som sviker på de fysiska delarna av förtesterna.

Edited by Yohn
Link to comment
Share on other sites

Det FJS vill ha och som det finns dåligt av i FM är erfarna soldater som uppnår grundkraven gällande tex fys.

Sök ett förband som är fältmässigt, skaffa dig erfarenhet, sök efter ca ett år och se vad som händer förutsatt att du har fysen.

 

De kommer inte fylla en rad bara för att de måste, du måste vara lämplig.

Fundera framför allt VARFÖR du vill dit. En mössa och en fågel är inte en anledning... Många har gått bet på sina förväntningar. Frysa, fysa och att ha det tråkigt är vardag för en jägarsoldat.

Det är inget magiskt förband som inte går att ta på, det är bara det att tjänsten är krävande, och man vill ha extra motiverade individer.

 

Sen så skall man nog veta om soldatyrket är något man vill ha överhuvudtaget, oavsett förband. Det är en viktig slutsats att dra först, innan man tänker vidare.

Edited by mugby
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Att du är rätt som person med rätt inställning, rätt psykisk och fysisk status är långt viktigare än dina tidigare militära meriter.

 

Är du rätt man för tjänst/utbildning som jägare och har tränat upp din fys till tillräcklig nivå spelar det nog nära noll roll vad du haft för tjänst tidigare.

Men visst kan du nyttja din tjänst för att försöka komma dit och då är det just vad som tas upp här som är viktigt: kondition, styrka, uthållighet, orientering, vattenvana e.t.c.

Link to comment
Share on other sites

Att du är rätt som person med rätt inställning, rätt psykisk och fysisk status är långt viktigare än dina tidigare militära meriter.

 

Jag håller helt med, och det är lite det jag menar med att jag vill söka mig till jägarförband eller motsv. Anledningen är inte för att dom ska kolla på min bakgrund och säga "ah nice, du var jägare på AJB. Du har rätt bakgrund, dig tar vi"... utan snarare för att få rätt egenskaper. Du säger att det är ens inställning, psyke och fysik som spelar roll i slutändan - inte vilket förband och bakgrund du kommer ifrån. Jag håller helt med, jag menar bara att det är ju lättare att få just rätt psyke och fysik om man varit jägare på AJB kontra trossoldat på P 4.

Link to comment
Share on other sites

Nja, du har en del genetisk och en del påverkbar och den första har man eller inte, den andra kan du påverka genom träning/övning/kunskap/erfarenheter. På den "onda" tiden pratade man om pannben, vars tjocklek ökade av smärta och tunga, tuffa, påfrestande umbäranden och med tjockt pannben tål man mer.

 

Jag tycker även brittiska S.A.S. (ett av de mer vältränade/välutbildade förbanden i världen) har en del schysst filosofi där....

Man säger bl.a. att vem som helst kan träna upp sig till SAS's fysiska nivå men vad som främst skiljer en SAS-soldat från andra är att SAS-soldaten ska klara av att tänka, fatta rätt beslut och vidta rätt åtgärder även när han ä dödstrött, hungrig, frusen, dyngblöt o.s.v. För detta krävs rätt psyke.

 

Ett av SAS's slogans är: Hård träning - lätt strid och med det menas att allt går lättare om man tränar hårt och har goda kunskaper.

 

Träna mycket och förutom kondition och styrka även på uthållighet. Marschträning med packning och simning lär vara bra uthållighetsträning och du kan bygga på med mer vikt och längre sträckor (simning kan utföras i kläder eller med handleds-/fotledsvikter för att öka belastningen).

Tänk på god framförhållning. Börja gärna träna 12, 18, 24 månader i förväg så att du kan höja ribban långsamt och nå höga mål när du närmar dig mönstring inför jägartjänst.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...