Jump to content

Recommended Posts

Gjorde en slags kort-gmu för lite mer än ett år sedan. Där utbildades vi på Ak5 c enligt programmet "skjuter-ak" vilket enligt instruktören ersatt PEK-skytte. Övar skytte genom hemvärnet, (Ak4) och har letat runt efter någon form av övningsbok för att se vilka övningar det nya systemet innefattar. Finns det någon lista eller bok upplagd på internet?

 

Visst minns jag vissa av övningarna men vi utbildades bara till första eller andra "nivån", sköt inga övningar med krav på skjutfält utan bara de betygssivande övningar som gick att genomföra på bana.

 

(Bett mod flytta tråden.)

Edited by henke
Titel och taggar
Link to post
Share on other sites

Nja...

 

Det är inte säker att alla HV befäl har tillgång till "nya" SkjutR Ak rent generellt - för att få hålla övningar krävs att man är utbildad på Skjut R Ak.

 

 

AB - Vad är syftet med att du efterfrågar reglementet?

Vill du läsa på vad som ingår i de olika delarna eller skall du skjuta själv alt. med trupp?

 

Min åsikt (är godkänd instruktör Skjut Ra Ak och pistol) är att det är svårt att läsa och förstå övningar om man inte har en instruktör som leder eller själv genomfört brukarutbildningen - hela paketet tar ca 40 h att genomföra.

 

Dessutom får du inte genomföra skjutning om du inte är godkänd instruktör för Skjut R Ak - självklart kan man fuska men om något inträffar så ligger man pyrt till...

 

 

Kontakta din utbildningsgrupp för att se om det finns möjlighet att du kan bli utbildad till Skjut R instruktör.

Ett annat alternativ är Försvarsutbildarna - de har också instruktörskurser.

Link to post
Share on other sites

Jag kan tänka mig att ta en titt på reglementet av den enkla anledningen att jag inte är säker på att de instruktörer som bedriver skjutningar till fullo förstått vad som står däri...

Link to post
Share on other sites

Ok, tack för svar.

Syftet var kunskap. Våra skjutövningar i hemvärnet (med utbildad instruktör) liknar ofta PEK-övningar som utgjorde med lungt precitionsskytte och få "extramoment" (vändning, magasinsbyte osv). Detta eftersom många skyttar bara kommer på ett fåtal skjutningar och nivån måste anpassas efter dem. Därför övar jag själv med en airsoft-bössa, svårt att öva millimeterprecision men jag känner att jag blir bättre på att fippla med magasin osv (trots att det inte är exakt samma konstruktion på plastbössan som på järnspettet ak4).

 

Vet inte om det faktiskt är SkjutR AK, det var skytteinstruktören på mitt utbildningsförband som sa att något som uttalas "skjuterak" hade ersatt PEK-skytte, så jag litar på vad som sagts här.

Link to post
Share on other sites

 

Vet inte om det faktiskt är SkjutR AK, det var skytteinstruktören på mitt utbildningsförband som sa att något som uttalas "skjuterak" hade ersatt PEK-skytte, så jag litar på vad som sagts här.

Säg SkjutR AK med betonat R en gång så tror jag gåtan är närmare sin lösning...
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Similar Content

  • By Pederb&
   Årets julklapp - Ak 4 C till alla hemvärnssoldater! Försvarsmakten köper in ytterligare exemplar av den justerbara kolven, benämnd Ak 4 C, och målet är att alla hemvärnssoldater ska vara ombeväpnade i slutet av 2022.
    

  • By henke
   Ny automatkarbin för skarpskyttar, Ak 4D. Det är en ekonomiskt effektiv lösning där man snabbt kan nyttja uppgradera befintliga Ak 4B med det gamla Ak 4 OR riktmedlet Hensoldt 4x24, ny justerbar kolv, nytt handskydd från Spuhr.  Ett benstöd kommer också att anskaffas, dock ej det på bilden. 
   Det nya handskyddet har Spuhr interface och andra saker kan fästas på det, såsom laserpekare, osv. 
   400 Ak 4D kommer att tillföras de reguljära förbanden.  
   Hemvärnet kommer tillföras 5000 av den enklare Ak 4C som enbart har den nya kolven, som kraftigt förbättrar förmågan att kunna skjuta automateld med Ak 4 samt bättre anpassas till skytten.
   ---
   New assault rifle for sharpshooters. This is the new Swedish version of Heckler&Koch Gewehr 3, called Automatkarbin 4D (Ak 4D).
   It's a budget solution to get a more qualified weapon for sharpshooters in caliber 7.62x51 mm NATO.
   It's a standard modernized Ak 4B with picatinny rail that has been fitted with a new handguard and adjustable buttstock from Spuhr. The optics is the old sharpshooter's Hensoldt 4x24 sight that was used on Ak 4A as Ak 4OR. A bipod is also fitted. The handguard can be fitted with all sorts of accessories such as laser designators, etc. 
   A total of 400 Ak 4D will be made available for regular troops. Automatkarbin 4C is an Ak 4B fitted only with the new Spuhr buttstock. A total of 5000 Ak 4C will be made available for the Swedish Home Guard (Hemvärnet). The videos I've seen when Spuhr is shooting full auto seems very promising.
   The old original buttstock made it very hard to get any accuracy in full auto. 
  • By Pederb&
   Hej,
    
   Finns det större magasin till AK4 att köpa?
    
   Undrar bara?
  • By Jantar73
   Hej!
   Jag letar med ljus och lykta efter Arméflygreglemente pansarvärnshelikopterkompani från 1993, M-nummer M7741-132011.
   Om någon har ett uppslag på vart jag kan få tag på ett digitalt eller fysiskt ex, så vore jag ytterst tacksam.
   /Patrick
  • By Källberg
   Såg på P7's instagram en för mig ny variant av bajonett monterad på en ak5c. 
    
   Ser ut som en modifierad ak4 bajonett med ett nytt lås som monteras på ak5ans handskydd. Parerstången ser även ut att vara annorlunda för att passa flamdämparen. 
    
   Någon som vet något?

×
×
 • Create New...