Jump to content

Chef - ledare


Recommended Posts

Chef och ledare- ganska luddiga begrepp. Hur skall man som GB bete sig? Är det bäst att i alla lägen hålla stenhårt på sitt chefsskap alltså "my way or the highway" eller vara lyhörd och tänka om ifall någon i gruppen har en bättre idé?

 Det blir väl väldigt lätt att förlora sitt chefsroll i gruppen om ngn annan är en mer naturlig ledare, hur skall man då agera.

 Alltså, är det bättre att göra på sitt sätt i alla lägen och vara bestämd dvs. vara chef eller att låta patrullmedlemmarna vara med och bestämma och riskera att förlora sin chefsroll?

Link to comment
Share on other sites

Det här med gruppsykologi är så oerhört varierande. Man ska komma ihåg att man ofta slår ihop folk till en grupp utan att de på nåt sätt känner varandra, de kommer ofta från helt olika bakgrunder dessutom. Det kan vara svårt att då ta "befälet" hursomhelst.. respekt är inget man får, det förtjänar man.

 

men en bra början är att du är mer kunnig än soldaterna i militära ting och kan hjälpa dem om de undrara nåt. Inte bara säga hur man gör, utan visar själv, föregår med gott exempel.

 

O att du bjuder på dig själv, man är trots allt ledig ibland.

 

Vad gäller hur "hård" man ska vara så är det bra att göra klart för soldaterna från början att det är man själv som bestämmer när det ska tas snabba beslut. Ex. i strid o då ska soldaterna lyda mer eller mindre blint. Däremot så ska man lyssna på deras åsikter efteråt. Det är alltid bra att snacka igenom varför det gick så och så, ge varandra feedback. och dyl och visa att man tar åt sig., t.ex. genom att ändra sitt uppträdande till nästa gång. Annars kan man kyssa all respekten och auktoriteten farväl. Vi hade själviska rövhål till GB i vår pluton som förlorade allt på det sättet. Resultatet blev ofta smått katastrofalt för gruppen, vilket visade sig när man körde ex. Simfire.

 

Den gruppen som hade det bästa ledarskapet i min mening gjorde vi dock slut på i Simfire (grupp mot grupp) på sådär en minut när de låg uppe på en kulle och hade världens bästa läge. De blev helt enkelt för låsta, de hade gjort slut på oss om de hade rört på sig lite bara, dock exponerat sig lite mer. Så det gäller att vara flexibel också.. våga ta beslut.

 

Kom ihåg att lumpen är utbildning. Man får lov att ändra på sig, sitt ledarskap och sin ledarstil ända fram till muck. Så jag sammanfattar.

 

*Föregå med gott exempel

*Visa med handling, snacka inte bara massa skit.

*Lyssna på soldaterna

*Våga ta (ibland obekväma) beslut

*Var flexibel, bara för att man är GB så måste man inte bestämma alltid, ge soldaterna visst ansvar, annars kommer de känns sig omotiverade sannolikt.

Link to comment
Share on other sites

Guest Greven

Jag har fungerat som chef och ledare i såväl det militära som i det civila i cirka tio års tid. Om jag ska ge dig ett råd utan att skriva en uppsats så är det viktigaste att du är dig själv.

 

Om du klarar av det så löser sig det mesta.

 

Hade du inte varit lämplig som chef hade du antagligen inte blivit uttagen. Den tanken kan vara bra att ha med sig. Så så länge du är du löser det sig nog.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...