Jump to content

Uniform på hemresa?


Guest Rekryt_121

Recommended Posts

Guest Hajjper

Som med allt annat, fråga din plutonschef/befäl.

När jag gjorde lumpen var det nästan obligatoriskt med uniform på. Som 19 åring käftade man inte heller emot, utan man tyckte det var coolt.

Link to comment
Share on other sites

Eftersom vapen ändå låstes in så var det en fråga om tycke och smak när jag låg inne. Ibland även en fråga om tid.

Orkade man och hann så bytte man om och duschade på luckan. Om man inte orkade eller inte hann så åkte man hem i uniform.

Se till att inte skylta med kniv om man har det i bältet. Bättre ta av och lämna på luckan eller packa ner i trossen.

Detta lär man dessutom få reda på ungefär inför första hemresan så det är nog inget att gå och oroa sig över.

/m

Link to comment
Share on other sites

Guest Löjtnant

Att bära uniform innefattar ett visst ansvar. Bl.a. så representerar man Försvarsmakten när man bär uniformen och dessutom så förlitar sig samhället på dig. För att ta ett direkt exempel; Du ska åka tåg hem och står på perongen, plötsligt faller en person medvetslös till marken inte långt ifrån dig. Vem tror du folk kommer att söka hjälp hos?

Som tidigare nämnt, plutons/kompani ledningen bestämmer om det är tillåtet att man bär uniform under hemresa. Men som det sett ut på P7 så har de rekryter som gör GMU inte haft tillåtelse att bära uniform utanför tjänst innan soldaterinran. Däremot har det tillåtits att uniforms persedlar tagits med hem för att sy på kragspeglar och förbandsmärken.

Link to comment
Share on other sites

 • BlåGul -1

Det är rekommenderat att INTE bära uniform utanför tjänsten annat än när det behövs. Detta enligt direktiv från HKV och skälen är säkerhetsmässiga då FM:s verksamhet, utrustning och personal har varit av intresse för grupper med annan agenda än staten.

Link to comment
Share on other sites

Med tanke på att FM problem i stort är att i stort sett ingen är intresserad av FM:s verksamhet, utrustning och personal så synes mig detta mindre välbetänkt.

 

Själv hade jag alltid daglig dräkt m/48 på hemresor (och det hande varit otänkbart att åka hem i arbetsdräkt, för att inte tala om fältuniform). :navy:

Link to comment
Share on other sites

Jag tror aldrig jag bar uniform utanför tjänsten när jag gjorde värnplikten. vi hade ju iof bara fältuniformen.

De var helt enkelt ganska skönt att både slippa alla "jägar"historier och div personer som känner sig tvingade att delge sin politiska åsikt om militärer till alla i uniform.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies. • Similar Content

  • By OP91
   Hejsan, jag ska efter 10 år söka in till Mönstring igen.
   Jag har hållit igång med styrketräning och nu har jag börjat träna iför mönstringen igen, då jag verkligen behöver förbättra min kondition igen.
   Jag är Signalist i Hemvärnet 20e HV bataljon som Stabssingalist,  tänkte bara se över vad ni har för tips på träning.
   Jag har en gedigen grundstryka då jag tränar Powerlifting/Strongman, och har nu gett mig på ett 6 månaders träningsprogram som SOG rekommenderar inför deras uttagning. 
   https://jobb.forsvarsmakten.se/siteassets/pdf/sog/traningsprogram-infor-uttagningstester---specialforbanden.pdf
   Jag personligen tycker det låter som en bra träning då jag gillar lite utmaning.

   Mvh Oskar
  • By Rauta
   Jag vet inte om det är rätt forum att lägga tråden i? Men de senaste dygnet har ett av arméns regementen varit lite i ropet. Sveriges Television har gjort ett litet inslag, och det har rapporterats i nyhetssändningarna om före detta värnpliktiga rekryter som beskriver sin utbildningstid i mindre smickrande ordalag.
    
   Jag vet såklart inte vad jag ska tro om den här lilla nyheten. Att få en bra och rättvis bild av ett skeende från ett par minuters tv inslag i Aktuellt är inte helt enkelt. Samtidigt tror jag naturligtvis inte killarna och tjejerna ljuger heller. Men nog om det, jag ville mest diskutera sånt här i ett större perspektiv.
    
   Jag gjorde inte min värnplikt vid ett jägarförband, men även jag kunde se tendenser av dåligt ledarskap och dålig utbildningspedagogik när jag låg inne. Eller snarare inte då. Först många år senare som vuxen började jag fundera över kulturen på kasern, och över vissa befäl. Det är nu hyfsat många år sedan, över 20 år faktiskt sedan jag lämnade in paltorna på förrådet och klev ut i det civila mörkret. 
    
   Men det jag tänker tillbaka på är vissa befäl som var så oerhört spydiga i brist på bättre uttryck. Ärligt och nyfiket ställa frågor som var relaterade till utbildningen och tjänsten besvarades med nedsättande trams. I stället för vettiga svar? 
    
   -Jaa vad tror Exempelson själv, hur skulle det se ut om.. ..höhöh!  Kompisarna skrattade sen åt en, för att man hade ställt en ”dum” fråga, som till råga på allt knappt blivit besvarad. Man lärde sig snabbt att inte fråga, och inte visa framfötterna för mycket inför vissa befäl. Såg eller hörde också exempel på vad som tangerar mobbning av vissa värnpliktiga. 
    
   Det här har retat mig lite i efterhand. Som nittonåring reagerade jag inte. Trodde det va nåt som hörde till. Och det var det väl också?
    
   Är jag ensam om att ha reagerat på sånt? Över lag hade vi fantastiskt bra befäl ändå. Men det fanns undantag
    
    
  • By olofk
   Jag börjar GU nu i juni och då ska man ta med lite saker som står på rekryteringsmyndigheten men jag tänker på om man ska ta med typ några arbetshandskar (har ett par favorit arbetshandskar som är slitstarka och passar perfekt på mina korta tjocka fingrar) eller nått liknade som man kanske inte tänker på. skulle gärna höra från nån som gjort det nyligen och kan rekommendera nått, jag vet inte ens vad man inte får ta med så uppskattar å veta sånt också. 
  • By Albin Klevsand
   Hej! 
    
   Jag söker all information man kan få om Flygbasjägarna! Främst från F17 men även vettig information från när utbildningen inte var på F17! Verkar otroligt intressant och har tankar på att gå FBJ. Hittar dock inte så mycket information om utbildningen m.m.
   Så det är bara att skriva! Hade varit kul att få reda lite från de som gått utbildningen de senaste åren om hur det ser ut nu ! 

   Här kommer lite frågor som jag gärna får besvarat! 
    
    
   Allmänt om utbildningen ? 
    
   Reflektioner kring F 17 ? (Mat, boende) 
    
   En vanlig dag som Flygbasjägare under utbildning men även efter utbildning ?
    
    Den utökade mönstringen, vad innehåller den för tester? 
    
   Lodjursmarchen ? Hur går den till ? 
    
   Hur många söker och kommer in varje år ? 
    
   Vad behövs för betyg på Mönstringen ? 
    
   Hur förbereder man sig bäst innan utbildningsstart? 
    
   Om de olika befattningarna ?  
    
   OCH allt annat ni har att säga om FBJ! All information är bra information! 
    
   Tack på förhand! 
  • By Jompaheld
   Tjena! 
   Mönstrade igår och blev rätt nöjd med mina resultat och fick den befattningen som jag tänkt på allra mest nämligen Stridsbåtsförare på Berga. 
   Som ni kanske vet så krävs det att man gör en utökad mönstring för att få en plats som stridsbåtsförare. Min handläggare bad mig att kolla på ett eventuellt andrahandsval ifall jag mot förmodan skulle kugga den utökade mönstringen. Jag har använt mig av Försvarets befattningsguide men allt som sägs där verkar otroligt tråkigt i mitt tycke. 
   Mina frågor är som följer:
   1. Är det någon som gjort eller har erfarenhet av den utökade mönstring för stridsbåtsförare? några tips?
   2. Måste hitta ett eventuellt andrahandsval, mina resultat på mönstringen var tillräckligt att välja mer eller mindre vad som helst utom jägare. 
    
   Tack på förhand
   /John
×
×
 • Create New...