Jump to content

Recommended Posts

Jag kom in på GMU 1 2013 och på mitt antagningsbesked står det att utbildningstiden är 194 dagar. Eftersom GMUn bara är 90 dagar drar jag slutsatsen av att de resterande 100 dagarna är KMU..

 

Min fråga är då vad KMUn innehåller? Någon som har erfarenhet av detta? Jag vet att den ska förbereda mig för eventuell efterföljande SOU i mitt fall.. :baskerKav:

Link to comment
Share on other sites

Jag har sökt till Luleå som SoU, detta gör att jag kommer om allt går vägen spenderar 3 månader i Luleå. Resterande tiden kommer jag vara på LSS och lära mig ledarskap osv. innan jag påbörjar utbildningen som Mark tekniker Mekanik vid FMTH i Halmstad. Jag råder dig att ringa din utbildning plats och fråga om mer information.

Edited by Blå Gul Katt
Link to comment
Share on other sites

Ingen aning hur det fungerar.. Jag sa att jag var intresserad av en So tjänst o sökte GMU o nu när beskedet kom står det att min utbildningstid är längre än de 90 GMU dagarna. Jag drog då slutsatsen att det var KMUn som låg där :baskerKav:

Link to comment
Share on other sites

Jag har sökt till Luleå som SoU, detta gör att jag kommer om allt går vägen spenderar 3 månader i Luleå. Resterande tiden kommer jag vara på LSS och lära mig ledarskap osv. innan jag påbörjar utbildningen som Mark tekniker Mekanik vid FMTH i Halmstad. Jag råder dig att ringa din utbildning plats och fråga om mer information.

Men är det inte direkt till SoU som du har sökt? KMUn är ju bara 3 månader o då hinner man väl inte vara både på skola och tjäntsgöringsplats? Frågan gällde KMU som följer direkt på GMUn o vad den innehåller.. :camo:

Link to comment
Share on other sites

Jag har faktiskt ingen aning om det är KMUn bara att vi har samma upplägg. Har inte fått någon som helst information förutom ett troligt tids upplägg. Troligen för att vi inte behöver veta just nu utan se till att göra GMU först.

Edited by Blå Gul Katt
Link to comment
Share on other sites

Halloj! GMU-KMU Januari-Augusti 2012 på Lv6. Jag kan nog redogöra lite för hur KMU:n såg ut på Lv6. Hur den ser ut på LSS, I19 och SSS har jag dock inte så stor koll på.

 

KMU:n började med utb på pansarskott, allt eftersom veckorna gick så vävdes det in i gruppstrid.

Därefter hade vi ca 2v på MSS Kvarn där vi fick agera övningstrupp åt SO-kadetter

 

Vi hade även en form av SIB-vecka där vi övade både skarpt och löst.

 

Sen är det några veckors stridsskjutningar innan man går ut på slutövning.

 

Sen kommer man hem, vårdar, avslutar och går ut på respektive skola.

 

Om jag minns rätt så är det tre kurser som måste vara med i KMU(i övrigt är nog tyglarna ganska fria) kurserna är: ledarskap, "likabehandlingskurs" och någon form av "prao-vecka" på det förband du har blivit placerad på.

 

Ledarskapskursen är bara några timmar, behandlar lite FIRO-cirkel och Johari-fönster.

 

På likabehandlingskursen läste vi "På Y-fronten intet nytt" och diskuterade den.

 

Tröttnade på tentan, så jag tänkte att jag kunde skriva lite här :banghead:

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Btw så har ni 2 veckors sommarledigt inklämda nånstans där.

 

Hur många är ni som ska till Lv6? Är ni bara SOU:are eller är det soldater också?

 

Lv6 är hursomhelst awsome :rocketl:

Hur såg slutövningen ut på ett ungefär? Om allting går som planerat så påbörjar jag min KMU i början av maj.

Link to comment
Share on other sites

Det kan jag ju inte säga, då blir det ju inte så spännande, eller hur? :camo: Nej, men det finns ingen mall för KMU-slutövn. Den skiljer sig ganska mycket beroende på vilka befäl du har och från regemente till regemente.
Om den ens överhuvudtaget liknar min så blir det väl till att gå en bit, skjuta en massa och har det lite småjävligt över tiden.

Link to comment
Share on other sites

Btw så har ni 2 veckors sommarledigt inklämda nånstans där.

 

Hur många är ni som ska till Lv6? Är ni bara SOU:are eller är det soldater också?

 

Lv6 är hursomhelst awsome :rocketl:

Jag tror det är omkring 80 som ska in på Lv6 o på den andra frågan har jag ingen aning :camo:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Similar Content

  • By OP91
   Hejsan, jag ska efter 10 år söka in till Mönstring igen.
   Jag har hållit igång med styrketräning och nu har jag börjat träna iför mönstringen igen, då jag verkligen behöver förbättra min kondition igen.
   Jag är Signalist i Hemvärnet 20e HV bataljon som Stabssingalist,  tänkte bara se över vad ni har för tips på träning.
   Jag har en gedigen grundstryka då jag tränar Powerlifting/Strongman, och har nu gett mig på ett 6 månaders träningsprogram som SOG rekommenderar inför deras uttagning. 
   https://jobb.forsvarsmakten.se/siteassets/pdf/sog/traningsprogram-infor-uttagningstester---specialforbanden.pdf
   Jag personligen tycker det låter som en bra träning då jag gillar lite utmaning.

   Mvh Oskar
  • By Rauta
   Jag vet inte om det är rätt forum att lägga tråden i? Men de senaste dygnet har ett av arméns regementen varit lite i ropet. Sveriges Television har gjort ett litet inslag, och det har rapporterats i nyhetssändningarna om före detta värnpliktiga rekryter som beskriver sin utbildningstid i mindre smickrande ordalag.
    
   Jag vet såklart inte vad jag ska tro om den här lilla nyheten. Att få en bra och rättvis bild av ett skeende från ett par minuters tv inslag i Aktuellt är inte helt enkelt. Samtidigt tror jag naturligtvis inte killarna och tjejerna ljuger heller. Men nog om det, jag ville mest diskutera sånt här i ett större perspektiv.
    
   Jag gjorde inte min värnplikt vid ett jägarförband, men även jag kunde se tendenser av dåligt ledarskap och dålig utbildningspedagogik när jag låg inne. Eller snarare inte då. Först många år senare som vuxen började jag fundera över kulturen på kasern, och över vissa befäl. Det är nu hyfsat många år sedan, över 20 år faktiskt sedan jag lämnade in paltorna på förrådet och klev ut i det civila mörkret. 
    
   Men det jag tänker tillbaka på är vissa befäl som var så oerhört spydiga i brist på bättre uttryck. Ärligt och nyfiket ställa frågor som var relaterade till utbildningen och tjänsten besvarades med nedsättande trams. I stället för vettiga svar? 
    
   -Jaa vad tror Exempelson själv, hur skulle det se ut om.. ..höhöh!  Kompisarna skrattade sen åt en, för att man hade ställt en ”dum” fråga, som till råga på allt knappt blivit besvarad. Man lärde sig snabbt att inte fråga, och inte visa framfötterna för mycket inför vissa befäl. Såg eller hörde också exempel på vad som tangerar mobbning av vissa värnpliktiga. 
    
   Det här har retat mig lite i efterhand. Som nittonåring reagerade jag inte. Trodde det va nåt som hörde till. Och det var det väl också?
    
   Är jag ensam om att ha reagerat på sånt? Över lag hade vi fantastiskt bra befäl ändå. Men det fanns undantag
    
    
  • By mskompass
   Försvarsmaktens föreskrifter om befordran och konstituering säger att för att få graden korpral måste man ha genomgått befordringsutbildning. Jag ska bli stfgrpC i en grupp med specialister ( X befattning) Vilken utav gruppbefälsutbildningarna klassas som befordring utbildning? Och vilka utbildningar måste jag gå Gruppbefäl 1 är en självklarhet.
   Men måste jag gå Gruppbefäl 2 eller hoppar man direkt till gruppbefäl X och måste man gå IKG (Instuktörskurs Grund) Har svårt att hitta info om detta och hade uppskattat svar från nån som har koll. 

   Länk till https://www.forsvarsmakten.se/siteassets/4-om-myndigheten/dokumentfiler/lagrum/gallande-ffs-2014-/ffs-2019-07.pdf

   Samma fråga ligger även på en annan tråd då jag inte förstod att man kunde välja hemvärnet som tråd utan att komma in på ungdomstråden.
  • By olofk
   Jag börjar GU nu i juni och då ska man ta med lite saker som står på rekryteringsmyndigheten men jag tänker på om man ska ta med typ några arbetshandskar (har ett par favorit arbetshandskar som är slitstarka och passar perfekt på mina korta tjocka fingrar) eller nått liknade som man kanske inte tänker på. skulle gärna höra från nån som gjort det nyligen och kan rekommendera nått, jag vet inte ens vad man inte får ta med så uppskattar å veta sånt också. 
  • By Albin Klevsand
   Hej! 
    
   Jag söker all information man kan få om Flygbasjägarna! Främst från F17 men även vettig information från när utbildningen inte var på F17! Verkar otroligt intressant och har tankar på att gå FBJ. Hittar dock inte så mycket information om utbildningen m.m.
   Så det är bara att skriva! Hade varit kul att få reda lite från de som gått utbildningen de senaste åren om hur det ser ut nu ! 

   Här kommer lite frågor som jag gärna får besvarat! 
    
    
   Allmänt om utbildningen ? 
    
   Reflektioner kring F 17 ? (Mat, boende) 
    
   En vanlig dag som Flygbasjägare under utbildning men även efter utbildning ?
    
    Den utökade mönstringen, vad innehåller den för tester? 
    
   Lodjursmarchen ? Hur går den till ? 
    
   Hur många söker och kommer in varje år ? 
    
   Vad behövs för betyg på Mönstringen ? 
    
   Hur förbereder man sig bäst innan utbildningsstart? 
    
   Om de olika befattningarna ?  
    
   OCH allt annat ni har att säga om FBJ! All information är bra information! 
    
   Tack på förhand! 
×
×
 • Create New...