Jump to content

Finland satsar på amfibie.


Sgt Papa Bear

Recommended Posts

Det handlar om en serie om tolv nya landstigningsbåtar (Uisko 700-klassen) som beställdes för ett par månader sedan av Marine Alutech, med en option på flera enheter..

 

De är en del av ett projekt för att förbättra utrustningen hos kusttrupperna och kommer att tas i bruk åren 2014-2016. Båtarna kommer likt sina föregångare (Uisko- och Jurmo-klasserna) främst att användas för att transportera kuststridsenheter, men är utvecklingmässigt en helt ny generation av båtar, där man tagit i bruk inhemsk teknologi, produktion och arbetskraft.

 

Enheterna är mångsidigare, snabbare, bättre utrustade och har bättre ballistiskt skydd än sina föregångare och har både bättre spaningssensorer och självförsvarsbeväpning. Dessutom kommer det att installeras en fjärrstyrd vapenplattform, medan båtarna kommer att utrustas med NBC-filtreringsutrustning mot stridsmedel som gaser och aerosol.

 

För att förbättra sjödugligheten och stridsvärdet kommer de att få en brett utbud av sensorer, som värmekamera, kamera för dagbruk, radare och ekolod. Nytt är också att det i transportutrymmet kommer att finnas ergonomiska säten för 25 utrustade soldater samt ordentligt stuvningsutrymme för långa uppdrag, låsbara vapenskåp, toalett och utrustning för värmande av mat och dryck.

 

Båtarna är utvecklade för att i tillägg till transport även kunna användas till direkt eldunderstöd, bevakning och spaning, underhållstransporter, patientevakuering samt ledning. Genom den modulära konstruktionen kan byte från ett slags uppdrag till ett annat genomföras snabbt och i fältförhållanden. Båtarna är skräddarsydda för att fungera i inhemska förhållanden, men även internationell användning har tagits i beaktande. Dessutom har möjligheterna för att fungera som plattform för framtida utrustning byggts in i designen liksom båtarnas passande till att användas av andra myndigheter vid handräckningsuppdrag.

 

NDlJ7.jpg

 

U 700-klassen:

-Registrerad för max 32 personer (inkl, 3 besättningen, fartygschef, navigatör och maskinist)

-19 m lång

-5 m bred

-Marschhastighet fullastad 35 knop

-Topphastighet över 40 knop.

-Beväpning: SAAB Trackfire Dual RWS, för 12,7 mm NSV tung kulspruta eller 40 mm H&K granatspruta samt koaxiellt en PKM 7,62 mm kulspruta

 

 

Kan jämföras med föregångaren Jurmo- (U 600-) klassen:

-Registrerad för 22 pers (20 soldater + 2 besättning)

-14 m lång

-3,6 m bred

-Marschastighet fullastad 30 knop

-Topphastighet 37 knop

 

 

Eller Stridsbåt 90:

 

-Registrerad för 24 pers (21 soldater + 3 besättning)

-16 m lång

-3,8 m bred

-Topphastighet över 40 knop

 

 

Det som det spekuleras om är att det skall komma en understödsversion av båtarna för antingen AMOS eller NEMO och/eller Spike-ER kustrobot.

Link to comment
Share on other sites

Tack för infon Andratenor!

 

Man kan konstatera att finnarna med sedvanligt förutseende ser till att allt som byggts kan användas på flera sätt. Landstigningsbåtar som även kan användas för eldunderstöd, bevakning, spaning, underhållstransporter, patientevakuering och ledning, minfartyg som även kan användas för eskort och ledning, robotbåtar som även kan jaga ubåtar, kustbevakningsfartyg som är förberedda för att kunna stödja marinen i händelse av krig osv. Listan kan göras hur lång som helst. Jag önskar att vi kunnat vara lika förutseende här i Sverige. Kustbevakningens fartyg t ex skulle ha kunnat ges isbrytande förmåga och ha varit förberedda för att bestyckas, men här värnar man om den egna verksamheten till varje pris utan att se till samhällsnyttan eller uppenbara samarbetsfördelar.

 

/Per

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...